Ράδιο Βήτα Chatbox

Γεραπετρίτης : Δύο σταθμάρχες στους σταθμούς – Επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου με όρους ασφαλείας

Την οδύνη του εξέφρασε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου για την τραγωδία στα Τέμπη ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών τόνισε ότι «η οδύνη θα πρέπει να βρει κάθαρση» και πρόσθεσε: «Η ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση έχει αναληφθεί». Υποστήριξε ότι η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου θα γίνει με όρους ασφαλείας. “Η επιθυμία μας είναι αυτό να γίνει τον συντομότερο δυνατό χρόνο, ενδεχομένως και έως το τέλος του μήνα” είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα τοποθετηθούν δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό.

«Οφείλω και πάλι να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και εμού προσωπικά απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων, σε όλους τους Έλληνες πολίτες για το ότι δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτό το απίστευτο δυστύχημα. Η συγγνώμη είναι εντελώς ειλικρινής, δεν είναι προσχηματική και δεν προσπαθεί να αποσείσει οποιαδήποτε πραγματική ευθύνη», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετριτης, εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση κυβερνητικής παρέμβασης αφενός στη δικαστική έρευνα αφετέρου στη διοικητική έρευνα που θα διεξαγάγει ομάδα τεχνοκρατών. Όπως συμπλήρωσε, δεν είναι ώρα για αντιπαράθεση.

 Ανεξαρτήτων των λαθών σε ανθρώπινο επίπεδο, ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, τόνισε πως αν είχαμε ένα πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Και με αυτόν τον τρόπο έθεσε το ζήτημα ολοκλήρωσης των έργων που συνδέονται με τη λειτουργία του σιδηροδρόμου.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε όλους όσοι ενεπλάκησαν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας από την πρώτη στιγμή.

Ο υπουργός Μεταφορών-Υποδομών, αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού αναγνώρισε το πρόβλημα και έκανε λόγο για σημαντική μείωση προσωπικού την τελευταία 15ετία.

Παράλληλα, μίλησε και για τις προσπάθειες αναπλήρωσης των κενών από την παρούσα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, προσελήφθησαν περί τα 200 άτομα με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σταθμάρχες, κλειδούχοι και τεχνικοί, ενώ για πρώτη φορά δρομολογήθηκε η πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων. Το 2021 έγινε διαγωνισμός για την πρόσληψη 117 ατόμων, εκ των οποίων 36 είναι σταθμάρχες. Και το 2022 πρόσληψη ακόμη 100 μονίμων.

«Είναι σημαντικό να ξεκινήσουν άμεσα τα δρομολόγια των τρένων, όμως – το επισημαίνω – η επανεκκίνηση θα γίνει με όρους ασφάλειας», τόνισε ο Υπουργός που διευκρίνισε ότι θα γίνει με «δύο σταθμάρχες στους σταθμούς πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μείωση μεταφορικού έργου και με μεγαλύτερο συντονισμό στο πλαίσιο των τεχνολογικών δυνατοτήτων που έχουμε σήμερα».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση ένα αυστηρότερο πλαίσιο για κλοπές και δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Είναι μια παθογένεια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.»

« Μακροπρόθεσμα υπάρχει ήδη μια εκπόνηση σχεδίου για ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ για αλλαγή φιλοσοφίας της προσέγγισης ασφαλείας. Για το ζήτημα της αναβάθμισης ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα τεχνικό κλιμάκιο του ευρωπαϊκού οργανισμού για τους σιδηροδρόμους ώστε να δρομολογήσουμε το νέο πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας»

Ο Υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο και έχει υπάρξει συνεργασία με αποστολή γερμανικού κλιμακίου για αναβάθμιση του δικτύου».

Πηγή enikos


Σχόλια