Ράδιο Βήτα Chatbox

Τραγωδία στα Τέμπη: Σήμερα η πρώτη αποτίμηση των στοιχείων

Στην ενημέρωση της ανακρίτριας Λάρισας σχετικά με τα δεδομένα και το υλικό που έχουν συλλεχθεί αναφορικά με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη θα προχωρήσουν σήμερα οι δικαστικοί πραγματογνώμονες που έχουν οριστεί για την υπόθεση. Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα θεωρείται το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίαςΗ δικαστική λειτουργός με την βοήθεια των πραγματογνωμόνων θα ενημερωθεί για τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή της η έρευνα και θα αξιολογήσουν από κοινού το υλικό, ώστε να δημιουργηθεί ο «χάρτης» της πορείας και των επόμενων βημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακρίτρια οδηγήθηκαν επίσης χθες συγγενείς των θυμάτων αλλά και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας μετά το δυστύχημα, ώστε να δώσει εξηγήσεις και όσες πληροφορίες χρειάζεται.

Το καταγραφικό

Ανάμεσα στα κρίσιμα δεδομένα που θα αξιολογηθούν και ενδεχομένως δώσουν απαντήσεις για εκείνα που συνέβησαν πριν την μοιραία σύγκρουση είναι και το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που είναι στη διάθεση των Αρχών, αλλά και όσα αποτυπώθηκαν στο κέντρο ελέγχου κίνησης.

Τα δεδομένα θεωρούνται σημαντικά, καθώς αναμένεται να συμβάλουν στην ανασύνθεση των αιτιών που επέδρασαν για την μοιραία σύγκρουση.

Η βοήθεια των πραγματογνωμόνων σε αυτό το σημείο είναι πολύτιμη καθώς αυτοί θα δώσουν το στίγμα για την αποσαφήνιση ειδικών, τεχνικών θεμάτων που αφορούν τα ευρήματα, την εξήγηση μαρτυριών, συνομιλιών, βιντεοληπτικού υλικού και άλλων δεδομένων, ώστε να καταγραφούν οι συγκλήσεις και αποκλίσεις σε σοβαρότατα θέματα.

Σε εφέτη ανακριτή η υπόθεση

Ο «χάρτης» που θα διαμορφωθεί θα είναι και αυτός που θα τροφοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις του ανώτερου δικαστικού λειτουργού που θα αναλάβει την έρευνα μετά την σύγκληση Ολομέλειας Εφετών Λάρισας που αναμένεται να συγκληθεί άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση της Ολομέλεια του Εφετείου Λάρισας ζήτησε χθες ο  προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος έχει οριστεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως υπεύθυνος για την εποπτεία του συνόλου των ερευνών, προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη – ανακριτή η έρευνα για την τραγωδία.

Εκτιμάται ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας και τελικά οριστεί εφέτης ανακριτής, θα ολοκληρωθεί πιο σύντομα η δικαστική έρευνα, καθώς ο ανώτερος δικαστικός λειτουργός που θα διεξάγει την κύρια ανάκριση δεν βαρύνεται με κάποιο άλλο υπηρεσιακό καθήκον.

Πηγή naftemporiki

Σχόλια