Ράδιο Βήτα Chatbox

Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της τηλεδιοίκησης

Η χθεσινή διαδικασία στη Βουλή – στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας– δεν ανέδειξε κανένα νέο στοιχείο, ούτε πρόσθεσε κάτι καινούργιο στην ουσία της υπόθεσης των Τεμπών.

Υπήρξε μόνο η δήλωση του Κώστα Καραμανλή ότι «θα είναι παρών στο δημόσιο διάλογο», κάτι που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως δήλωση συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ .

Παράλληλα, το μοναδικό συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει πλέον να κινηθεί στην λογική του ότι τηλεδιοίκηση υπήρχε στην Λάρισα, αλλά δεν την χρησιμοποίησε ο μηχανοδηγός, κατηγορώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι παραποιούν την πραγματικότητα.

Τόσο ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής όσο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης επέμειναν σε αυτό το αφήγημα, διαψεύδοντας, μάλιστα, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τον χώρο που κανονικά έπρεπε να φιλοξενείται η τηλεδιοίκηση και έκανε, μάλιστα, δηλώσεις μέσα από το γιαπί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας «επέλεξε» να βρεθεί στο κτίριο που ανακατασκευάζεται για να εγκατασταθεί το κανονικό σύστημα τηλεδιοίκησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και όχι σε αυτόν που βρίσκεται και λειτουργεί αδιάλειπτα από τον Νοέμβριο του 2019».

Μάλιστα, η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιτυχημένη επικοινωνιακά κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε χθες το απόγευμα τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο – ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί για να δώσει εξηγήσεις όλο αυτό το διάστημα – για να πει στα ΜΜΕ ότι το σύστημα λειτουργεί, δείχνοντας τον τοπικό πίνακα χειρισμού.

Μόνο που τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς καλά, γιατί οι σταθμάρχες που ήταν δίπλα του τον διέψευσαν on camera διευκρινίζοντας ότι ο τοπικός πίνακας χειρισμού για την είσοδο και έξοδο του σταθμού δεν είναι τηλεδιοίκηση, και πως αυτή όντως λειτουργούσε ως το 2019 και ρύθμιζε την κυκλοφορία τρένων από το Δομοκό μέχρι το Πλατύ Ημαθίας.

Αυτό, άλλωστε, προκύπτει από τις μαρτυρίες των εργαζόμενων, αλλά και από τον ίδιο τον ΟΣΕ. Έτσι, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα έχουν «βαφτίσει» τηλεδιοίκηση ένα τοπικό κέντρο το οποίο έχει εικόνα για την πορεία των τρένων λίγα χιλιόμετρα (3,5) πριν μπει στο σταθμό και 5,5 μετά από αυτόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αυτό γίνεται ξεκάθαρο και σε όλες τις καταθέσεις που έχει πάρει ο εφέτης ανακριτής, ο οποίος διεξάγει την έρευνα για το δυστύχημα.

Η στάση αυτη των κυβερνητικών στελεχών έχει προβληματίσει βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, καθώς επισημαίνουν ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι υπήρχε θέμα με την τηλεδιοίκηση και συνολικά με την λειτουργία του ΟΣΕ.

Στηρίζουν μάλιστα τον προβληματισμό τους στο γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν με συντριπτική πλειοψηφία τους ερωτώμενους να λένε ότι πέρα από τις ευθύνες του σταθμάρχη σε ποσοστό (10-12%), οι κύριες ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε την ζωή 57 ανθρώπων έχουν να κάνουν με την ελλιπή λειτουργία του δικτύου και την έλλειψη τηλεδιοίκησης.

Θεωρούν λοιπόν ότι η αλλαγή αφηγήματος μπορεί να φέρει περισσότερα προβλήματα στην κυβέρνηση από ότι θα λύσει.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε σε πολλούς η αναφορά του Κώστα Αχ. Καραμανλή για τις συναντήσεις του με εργαζόμενους και συνδικαλιστές, καθώς είπε πως τους απασχολούσαν θέματα μισθολογικά κι όχι θέματα ασφαλείας του δικτύου. Όλα αυτά την στιγμή που υπάρχουν τρία εξώδικα που λένε με συγκεκριμένο τρόπο ότι η κατάσταση στο δίκτυο είναι απελπιστική και υπάρχει περίπτωση να γίνει δυστύχημα.

Πηγή topontiki

Σχόλια