Ράδιο Βήτα

Διάγγελμα Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

 

Με μία καθυστερημένη κατά δύο ώρες δήλωση που μοίρασε στα ΜΜΕ αντί «διαγγέλματος» που είχε διαρρεύσει νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κρυπτόμενος πίσω από ένα «τραγικό ανθρώπινο λάθος» για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, προαναγέλλοντας «σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τα αίτια του δυστυχήματος, στην οποία προκλητικά έβαλε ακόμα και «αστερίσκους».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.

Με την εισαγωγή που άνοιξε τη δήλωση παραίτησής του ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος επέλεξε να ξεκινήσει και τη δική του πολυαναμένομενη και καθυστερημένη δήλωση ο πρωθυπουργός, καθώς η δυσκολία να βρεθεί αντικαταστάτης για τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών ανέβαλε το διάγγελμα που είχε προαναγγελθεί για τις 18.00, με τη δήλωσή του να μοιράζεται στα ΜΜΕ στις 19.45.

«Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη» ξεκίνησε τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, μην εκπλήσσοντας κανέναν με την «ξαναζεσταμένη» συνταγή της επίρριψης των ευθυνών, των κενών λόγων και της απουσίας ενσυναίσθησης, φτάνοντας στο σημείο να αποδώσει στους συγγενείς των θυμάτων το «ποτέ ξανά».

Στη δήλωσή του, χωρίς αιδώ και προκαλώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προδικάζει πως για την τραγωδία «όλα δείχνουν πως οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος», ενώ στην αμέσως επόμενή του φράση δηλώνει πως ζήτησε από τον νέο υπουργό Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, τη σύσταση «ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας!

Όπως ανακοίνωσε, ο «αντ’ αυτού» του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας που συγκεντρώνει ήδη μεγάλες υπερεξουσίες, θα είναι και εκείνος που θα αναλάβει το «ορφανό» χαρτοφυλάκιο μετά την παραίτηση του Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, ο Κυρ. Μητσοτάκης δυσκολεύτηκε να βρει αντικαταστάτη, με τις αρνήσεις να τον οδηγούν στα «σίγουρα χέρια» του στενού του συνεργάτη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τις παραιτήσεις τους υπέβαλλαν οι επικεφαλής του ΟΣΕ και του ΕΡΓΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας και Χρήστος Βίνης, αντίστοιχα.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη για την τραγωδία:

«Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός.

 Σας το υπόσχομαι.»

Πηγή documentonews


Σχόλια