Ράδιο Βήτα

Μ. Κατρίνης: Προσχηματική η συγγνώμη της κυβέρνησης

Βολές κατά της κυβέρνησης για την τραγωδία στα Τέμπη εξαπέλυσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης τονίζοντας πως «θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και να διασφαλίσει επιτέλους ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ ξανά στο μέλλον ανάλογα τραγικά περιστατικά».

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, «η κυβέρνηση από πολύ νωρίς επιχείρησε να αποδώσει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη της τραγωδίας σε ανθρώπινο λάθος. Την ίδια ώρα οι πολίτες είναι εξοργισμένοι, γιατί αρνούνται να αποδεχθούν πως εν έτει 2023, η ασφάλεια 350 ανθρώπων που επιβαίνουν σε μια αμαξοστοιχία, εξαρτάται απόλυτα από τον ανθρώπινο παράγοντα».

Στηλιτεύοντας την στάση του πρωθυπουργού ο κ. Κατρίνης παρατήρησε πως «την ίδια ώρα που εξήγγειλε τη σύσταση υπερκομματικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος, ταυτόχρονα, έβγαζε ‘πόρισμα’ ο ίδιος για τα αίτια, λέγοντας ότι όλα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος. Μόνο όταν ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε ότι οι πολίτες δεν αποδέχονταν ως μοναδικό αίτιο το ανθρώπινο λάθος, ζήτησε συγγνώμη, η οποία ωστόσο φαίνεται περισσότερο να εντάσσεται σε μια καλά σχεδιασμένη επικοινωνιακή τακτική».

«Στην πολιτική, ωστόσο, αυτό που έχει αξία είναι οι πράξεις και όχι οι εκ των υστέρων συγγνώμες» πρόσθεσε, επικρίνοντας την κυβέρνηση για το ότι «στο τέλος της κυβερνητικής της θητείας επιχειρεί να μας πείσει ότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το σύστημα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης και φωτοσήμανσης των σιδηροδρόμων, ενώ και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έρχονται στην Αθήνα, μας είχαν προειδοποιήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την επικινδυνότητα του δικτύου».

Ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε πως «ο ΟΣΕ είχε εγκαταλειφθεί, ιδιαίτερα μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης» αλλά αυτό «δεν σημαίνει ότι ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα επιτρέπεται να λειτουργεί χωρίς το minimum ασφάλειας των επιβατών».

«Η κυβέρνηση παρέλαβε το 2019 μια κατάσταση, λέγοντας ότι θα τα αλλάξει όλα, κάνοντας την καθημερινότητα των πολιτών ασφαλέστερη και  πιο λειτουργική. Σήμερα, μετά από σχεδόν 4 χρόνια κυβερνητικής θητείας, ακόμη, ‘διαπιστώνει’ το πρόβλημα. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η κάθε κυβέρνηση, ωστόσο, δεν εκλέγεται για να ‘διαπιστώνει’ τα προβλήματα, αλλά παίρνει εντολή από τον ελληνικό λαό για να τα λύνει» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την απόσυρση του κ. Ν. Χαυτούρα από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως «ο κ. Γεωργιάδης, αλλά και άλλα στελέχη της κυβέρνησης ανέλαβαν να κάνουν τη ‘’βρώμικη’’ δουλειά του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης για τις ευθύνες της τραγωδίας, αναδεικνύοντας ως ‘μείζον’ πολιτικό ζήτημα την αναρρωτική άδεια στον επιθεωρητή».

Ωστόσο, όπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ έδρασε αστραπιαία σε ένα ακόμη ζήτημα ηθικής τάξης, όταν τόσο ΝΔ, όσο και ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν τα στελέχη τους στο απυρόβλητο και εντός των ψηφοδελτίων τους, παρά την ύπαρξη καταδικαστικών αποφάσεων και συντριπτικών πολιτικών ευθυνών».

Πηγή naftemporiki

Σχόλια