Ράδιο Βήτα Chatbox

Τραγωδία στα Τέμπη: Ευρωπαϊκή βοήθεια για την ασφάλεια των ελληνικών τρένων

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA) προκειμένου να συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα μπορέσουν οι ευρωπαϊκές αρχές να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «K» πρόκειται για τους Κρίστιαν Σμιτ, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών (MOVE) της Κομισιόν και Τζόζεφ Ντοπελμπάουερ, εκτελεστικό διευθυντή του ERA. Οι δύο άνδρες πρόκειται να φθάσουν αύριο στην Αθήνα προκειμένου να έχουν συναντήσεις με την κυβέρνηση και τον νέο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Σκοπός της επίσκεψής τους θα είναι, όπως αναφέρουν πηγές, να διερευνηθούν οι τρόποι ώστε να παρασχεθεί τεχνογνωσία και υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ δεν αποκλείουν να δοθεί τεχνική υποστήριξη και σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ανοιχτή γραμμή με Αθήνα

Η επικείμενη επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων απασχόλησε τη χθεσινή ενημέρωση των Ευρωπαίων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναν, να αναφέρεται στη σχετική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Ελληνα πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, συζητήθηκε η κοινή βούληση να συνεργαστούν για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου.

 Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, ευχαρίστησε την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την «ταχεία ανταπόκρισή της» στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω τεχνική υποστήριξη της ΕΕ πριν την Ελλάδα όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ευχαριστούμε αγαπητή @vonderleyen για την ταχεία ανταπόκριση στο αίτημά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους. Χαιρόμαστε που μπορούμε να βασιστούμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας για βοήθεια».

Σημειώνεται πως την Κυριακή ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook, πως θα ζητήσει «αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα», όπως επίσης και ότι θα προτείνει «σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία».

Πηγή kathimerini


Διευκρινίσεις παρείχε η Επιτροπή και για το αίτημα αναβολής για την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS).

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Στέφαν ντε Κερσμάκερ ανέφερε ότι είχαν αποδεχθεί αιτιολογημένο αίτημα των ελληνικών αρχών για αναβολή έναρξης του συστήματος τον Μάιο του 2022 και αυτό αφορούσε τρεις γραμμές του δικτύου: Αχαρνών – Γέφυρες από το 2020 έως το 2022, Τιθορέα – Αχαρνών από το 2020 έως το 2023 και Δομοκού – Παλαιοφαρσάλου – Θεσσαλονίκης – συνόρων Βουλγαρίας/Ελλάδας από το 2020 έως το 2023. Σημείωσε, παράλληλα, ότι τα προβλήματα διαχείρισης των σιδηροδρομικών έργων είχαν αναγνωριστεί από τις ελληνικές αρχές και ότι είχαν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις τα επόμενα χρόνια, ενώ στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνεται ορόσημο για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και πλήρη λειτουργικότητα του ERTMS έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν – Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε χθες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με θέμα την περαιτέρω τεχνική υποστήριξη που μπορεί να παράσχει η Ε.Ε. στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους.

«Συζήτησα με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για περαιτέρω τεχνική υποστήριξη που μπορεί να παράσχει η ΕΕ στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους. Η επιτροπή και ειδικοί της @ERA_railways θα ταξιδέψουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι πρωταρχικής σημασίας» ανέφερε μεσω Τwitter η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά τη χθεσινή επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό.

 

Σχόλια