Ράδιο Βήτα Chatbox

Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Στο τερέν του Κοινοβουλίου αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας , με σκοπό να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την ιδιωτικοποίηση νερού μέσα από τη δημιουργία της «Ρυθμιστικής Αρχής». 

Συγκεκριμένα, μια μέρα μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση που  «στρώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τη Δευτέρα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος. 

Ήδη από την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης, η Νέα Δημοκρατία δια του Υπουργού της, Κώστα Σκρέκα, επιχειρούσε να αντιπαρέλθει της σφοδρής κριτικής περί ιδιωτικοποίησης του κοινού αγαθού, υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο που ιδρύει την Ανεξάρτητη Αρχή, επιδιώκουν τον έλεγχο και την εποπτεία των υπηρεσιών και όχι τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής του νερού. Σκληρή ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έκανε γνωστό στο σώμα ότι και ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι με το νομοσχέδιο «το νερό μετατρέπεται από δημόσιο αγαθό σε εμπορεύσιμο προϊόν.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναμένεται να βρεθεί στο βήμα της Βουλής γύρω στη 1 το μεσημέρι, θα τοποθετηθεί αναφορικά και με την τραγωδία που οδήγησε στα Τέμπη, δεδομένου ότι ήδη από τη Δευτέρα βρίσκεται σε εξέλιξη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται σκληρή αντιπαράθεση γύρω από τα αίτια τoυ δυστυχήματος που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία. Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν στο documentonews.gr, ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει ορισμένους από τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθούν οι θετικές προτάσεις που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές διάστημα για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών δικτύων της Ελλάδας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πριν από την εμφάνιση στη Βουλή, στις 10:30 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί και με το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Σφοδρότατες αντιδράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες έχουν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πολλούς δήμους και φορείς να να καταθέτουν ανοιχτά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους με τη στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. να οδηγήσει στα χέρια ιδιωτών το κοινό και δημόσιο αγαθό του νερού.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, «εκδόθηκαν οι 7 και 8/2023 αποφάσεις του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ με τις οποίες δέχονται την προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ ότι το υπουργείο Οικονομικών με το νόμο του δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 190 και 191/2022 για την έξοδο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο και διατάσσει το υπουργείο την επιστροφή τους στο Δημόσιο! Άλλη μία μεγάλη νίκη για το νερό».

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣΤΕ που δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί, ήρθε την ώρα που η συζήτηση στη Βουλή για τη μεθόδευση της ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω της «Ρυθμιστικής Αρχής», ήταν ακόμα σε εξέλιξη. 

«Καλούμε τα συνδικάτα των κλάδων να μπουν μπροστά και μαζί με τον λαό με τον αγώνα μας να μην επιτρέψουμε αυτό το νέο έγκλημα, να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς για την απόσυρση του νομοσχεδίου, να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων και του νερού», τόνισε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ – ΟΤΑ και της γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στο μαζικό συλλαλητήριο εργατικών σωματείων, συνδικάτων και μαζικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού».

Πηγή documentonews

 

Σχόλια