Ράδιο Βήτα Chatbox

Ουκρανία: Ναυαγεί προς το παρόν η προσπάθεια επικοινωνίας Ζελένσκι-Σι Τζινπίνγκ

Το Κίεβο και το Πεκίνο δεν είναι ακόμη σε θέση να έχουν τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, λόγω της θέσης της Κίνας, δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.

«Η Κίνα δεν έχει βρει ακόμη τη νέα της πολιτική θέση. Δηλαδή, αν θέλει να αναλάβει το ζήτημα της διευθέτησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ή θα παραμείνει προσεκτικά στην άκρη. Οπως το καταλαβαίνω, η Κίνα δεν το έχει ακόμη αποφασίσει», φέρεται να δήλωσε.

Ο κ. Ποντόλιακ διευκρίνισε ότι η συνομιλία μεταξύ Ζελένσκι και Σι είναι ακόμα στα σχέδια, και ότι πρόκειται για μια ιδέα της ουκρανικής πλευράς.

Ο κ. Σι ολοκλήρωσε την Τετάρτη την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα, αποφεύγοντας γενικώς να κάνει δηλώσεις σχετικά με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Οπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο κ. Σι και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ άλλων συζήτησαν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για μια διευθέτηση στην Ουκρανία, που είχε προταθεί προηγουμένως από το Πεκίνο.

Η πρωτοβουλία αποτελείται από 12 σημεία και περιλαμβάνει εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων όλων των χωρών στον τομέα της ασφάλειας και επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, πολλές ιδέες από το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο μπορούν να ληφθούν ως βάση για μια διευθέτηση όταν είναι έτοιμοι για αυτό στη Δύση και στο Κίεβο.

Οι ουκρανικές αρχές, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι οι προτάσεις του Πεκίνου αποτελούν γενικές αρχές, χωρίς να έχουν συγκεκριμένες και καλά μελετημένες υλικοτεχνικές λύσεις.

Πηγή kathimerini

 

Σχόλια