Ράδιο Βήτα Chatbox

Τουρκία: Ντέρμπι Ερντογαν – Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία

Οι δημοσκοπήσεις διαψεύδουν την παντοδυναμία Ερντογάν και δίνουν πολλές πιθανότητες και στην έτερη υποψηφιότητα για την προεδρία της Τουρκίας.

Οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν και οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί διακαώς να αλλάξει την ισχύουσα εικόνα, είτε με συμμαχίες με την Χεζμπολάχ, είτε με την επανεμφάνιση του πρώην υπουργού οικονομικών κ. Σίμτσεκ. Από την άλλη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι πολύ κοντά να πάρει την στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος.

Λιγότερο από οκτώ εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η ανακοίνωση του HDP ότι δεν θα κατεβάσει υποψήφιο που να στηρίζεται από το κόμμα, αποτελεί  ένα νέο πολύ σοβαρό πλήγμα για την υποψηφιότητα του Ερντογάν και τις ελπίδες για την επανεκλογή του. Την ίδια ώρα το πρόγραμμα της συμμαχίας των έξι συνεχίζει να συγκεντρώνει ενδιαφέρον από τους Τούρκους πολίτες που έχουν αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα το τελευταίο διάστημα.

Δεύτερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν

Μετρώντας μόλις δύο μήνες πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου, ο Ερντογάν βρίσκεται 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται από πολλούς η πιο κρίσιμη στην ιστορία της Τουρκίας.

Δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 6-7 Μαρτίου από την Alf Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται στο 55,1% και ο Ερντογάν στο 44,9%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου ήταν το δημοφιλέστερο με 31,8%, ενώ το κόμμα ΑΚ υστερούσε με 31%. Το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε το 43,5% των ψήφων, ενώ η συμμαχία της κυβέρνησης (ΑΚΡ και MHP) μαζί είχαν 37,5% υποστήριξη.

Σε άλλη έρευνα της Piar, ο Κιλιτσντάρογλου κέρδισε με 57,1%, με τον Ερντογάν να υστερεί με 42,9%. Το CHP πήρε 32,3%, το AKP 30,8% και το HDP 11,6%. Το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 46,4%, ενώ το AKP και το MHP έλαβαν 37,8%, όπως έδειξε η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου.

Πηγή in.gr

 


Σχόλια