Ράδιο Βήτα Chatbox

“Escobar” των Ρομά: “Το Armani είναι δικό μου, δεν κάνει για εσάς” – Επεδείκνυε με θράσος τα κλεμμένα (BINTEO)

Ο κρυμμένος θησαυρός αποκαλύφθηκε και μαζί με αυτόν αναδύθηκε η μεγάλη απάτη που είχε στήσει μαζί με συνεργούς, ο λεγόμενος Εσκομπάρ των Ρομά, ο οποίος τάιζε τον σκύλο με… 500ευρα και χρυσές λίρες και μετά ανέβαζε τα σχετικά βίντεο στο Tik Tok για να εντυπωσιάσει τους followers του. Λίγα 24ωρα μετά το αποτέλεσμα της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, με τις συλλήψεις πέντε Ρομά της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε, με περίσσιο θράσος, κλοπές σε σπίτια, με λεία άνω του μισού εκατ. ευρώ, το protothema.gr αποκαλύπτει τους διαλόγους-«φωτιά» ανάμεσα στον «Εσκομπάρ» και σε μέλη της συμμορίας.

Ο πρώτος διάλογος αφορά σε περιστατικό κλοπής και ο δεύτερος σε κλοπιμαία, με τις στιχομυθίες να αποτελούν ακτινογραφία του τρόπου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως προκύπτει από τους επίμαχους διαλόγους, ο αρχηγός της σπείρας έδινε εντολές στους συνεργούς του για τον τρόπο με τον οποίο θα κυκλοφορούσαν. Συγκεκριμένα, τους καλούσε να μην έχουν μαζί τους όσα είχαν αρπάξει, δηλαδή από επώνυμα είδη ένδυσης μέχρι ακριβά ρολόγια και κοσμήματα.

Εκτός από χρήματα, κοσμήματα και 60 χρυσές λίρες Αγγλίας, συνολικής αξίας άνω των 55.000 ευρώ, στο στόχαστρο των Αρχών μπαίνει κι ένα ρολόι, όπως προκύπτει από τους επίμαχους διαλόγους. «Το Armani δώστε το σε μένα», εμφανίζεται να λέει ο «Εσκομπάρ» σε ένα από τα μέλη της οργάνωσής του.

Ειδικότερα όταν το μέλος της οργάνωσης αναφέρει στον αρχηγό «Αrmani, 250 είναι πολύ καλό», ο τελευταίος απαντά το εξής: «Δεν κάνει, δώσε το σε μένα, είναι κλεμμένο κοντά σε εσάς, δεν μπορείτε να το φορέσετε εσείς. Κρύψε το να μην το βλέπουνε».

Ο πρώτος διάλογος κατά τη διάρκεια κλοπής

  • Μέλος: «Έλα ρε»
  • Αρχηγός: «Πού είσαι;»
  • Μέλος: «Μέσα στο σπίτι»
  • Αρχηγός: «Α ρε, εκεί στο πρώτο που θέλαμε να πηδήξουμε;»
  • Μέλος: «Ναι»
  • Αρχηγός: «Κοίταξε ήρθαν ”μπαλάμοι” από πίσω, μιλήστε μην σας βλέπουνε»

Ο δεύτερος διάλογος για τα κλοπιμαία

Αρχηγός : «Ήρθε εκεί;»
Μέλος: «Εδώ είναι. Βλέπω το ρολόι που πήρα»
Αρχηγός : «Τι μάρκα;»
Μέλος: « Αrmani»
Αρχηγός: «Αrmani;»
Μέλος: «Αrmani, 250 είναι πολύ καλό»
Αρχηγός: «Δεν κάνει, δώσε το σε μένα, είναι κλεμμένο κοντά σε εσάς, δεν μπορείτε να το φορέσετε εσείς. Κρύψε το να μην το βλέπουνε».

«Φιγούρα» με τα κλοπιμαία έκανε ο… Εσκομπάρ

Ο «Εσκομπάρ» Ρομά αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι» και ιδιαίτερα δύσκολος στην παρακολούθηση. Η βίλα του σε απομονωμένο σημείο της Κορίνθου ήταν «ζωσμένη» με πανάκριβα συστήματα ασφαλείας, παγίδες συναγερμού και κάμερες παντού, από την είσοδο της κατοικίας μέχρι τα παράθυρα και στους εσωτερικούς χώρους.

Επεδείκνυε με θράσος τα κλεμμένα, βάζοντας – όπως έχει φανεί σε φωτογραφία-ντοκουμέντο στο TikTok – τον σκύλο του να δαγκώνει από 500ευρα μέχρι… χρυσές λίρες.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήλεγχε όλους και όλα, καθώς φοβόταν το ενδεχόμενο να εντοπιστεί και να συλληφθεί. Είχε εγκαταστήσει δύο καταγραφικά κλειστού κυκλώματος εικόνας και ήχου με δύο οθόνες παρακολούθησης υψηλής ανάλυσης.

Διέθετε, μάλιστα, μέχρι και αυτοκίνητα διαφυγής, όπως και ειδική ανθρώπινη κρύπτη εντός της οικίας του, συγκεκριμένα στην κρεβατοκάμαρά του.

Λεία άνω του μισού εκατ. ευρώ

Στη συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, στις 9 Μαρτίου σε Αρκαδία, Κορίνθια και στην Αττική, συνελήφθησαν πέντε μέλη της συμμορίας, όλοι τους Ρομά ηλικίας 21 έως 40 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών, νομοθεσίας περί όπλων και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης έχουν προκύψει τουλάχιστον 42 περιπτώσεις κλοπών, με την εγκληματική οργάνωση να έχει αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους τουλάχιστον 560.000 ευρώ.

Οι Ρομά κακοποιοί ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση από τον Οκτώβριο του 2022 στο νόμο Αρκαδίας, ενώ εξετάζεται η δράση τους στους νομούς Κορινθίας, Αττικής και Εύβοιας.

Συνήθιζαν, δε, να απομακρύνονται από την περιοχή της κλοπής, άλλαζαν μέχρι και νομό στην προσπάθειά τους ξεφύγουν από την αστυνομία.

Χαρακτηριστικά, τον περασμένο Φεβρουάριο, διέφυγαν αστυνομικό έλεγχο στην περιοχή της Φυλής στα Άνω Λιόσια Αττικής, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν το «επιχειρησιακό» τους όχημα σε καταυλισμό Ρομά της περιοχής.

Το «μπάζωμα» της σιδηροδρομικής γραμμής

Η λεία τους ήταν χρήματα, χρυσά κοσμήματα, ρολόγια και χρυσές λίρες Αγγλίας. Το σύνολο των κλοπιμαίων το διοχέτευαν σε κλεπταποδόχους στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και σε ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια στη γύρω περιοχή της Ομόνοιας Αττικής. Χρησιμοποιούσαν «αδήλωτες» τηλεφωνικές συνδέσεις -ghost numbers- και συνεννοούνταν με ψευδώνυμα.

Ο υπαρχηγός της οργάνωσης, με τα παρανόμως αποκτηθέντα χρηματικά ποσά που του αναλογούσαν, χρηματοδοτούσε την κατασκευή οικίας σε οικόπεδο-«φιλέτο» που είχε αγοράσει. Είχε φτάσει, μάλιστα, στο σημείο, να καλύψει με μπάζα μέρος μη λειτουργικής σιδηροδρομικής γραμμής, ώστε να οικοδομηθεί αυτοσχέδια διάβαση με πρόσβαση στο οικόπεδό του.

Τα μετρητά και τα κοσμήματα αξίας που άρπαζαν από σπίτια πολιτών τα ανέβαζαν στο Tik Tok

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες των μελών της οργάνωσης, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, πλήθος ρολογιών και χρυσών κοσμημάτων, οκτώ οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων, 19 κινητά τηλέφωνα, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, πυροβόλο όπλο και μαχαίρια.

Πηγή directus


 

Σχόλια