Ράδιο Βήτα Chatbox

Silicon Valley Bank: Αυτές οι εταιρείες είχαν τα χρήματά τους στην τράπεζα

Ποιοι πονάνε περισσότερο από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB); Σε πρώτη φάση οι πελάτες της. Τεχνολογικές startups – και όχι μόνο – διατηρούσαν καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στην τράπεζα, που κατέρρευσε μέσα σε 48 ώρες, προκαλώντας δονήσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Roku ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι είχαν σε καταθέσεις στην SVB 487 εκατ. δολάρια από τα συνολικά μετρητά ύψους 1,9 δισ. δολαρίων. Το ποσό αντιστοιχεί στο 26% του ρευστού, με την εταιρεία να επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών της είναι ανασφάλιστες.

«Οι καταθέσεις της εταιρείας στην SVB είναι σε μεγάλο βαθμό ανασφάλιστες. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία δεν γνωρίζει σε ποιο βαθμό η εταιρεία θα είναι σε θέση να ανακτήσει τα μετρητά της» τόνισε εκπρόσωπος. Ωστόσο, η Roku είπε ότι διαθέτει αρκετά μετρητά και ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες για να «καλύψει το κεφάλαιο κίνησης, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις ουσιαστικές απαιτήσεις σε μετρητά από γνωστές συμβατικές υποχρεώσεις για τους επόμενους δώδεκα μήνες και μετά».

Και άλλες εταιρείες αντιμετωπίζουν μία ανάλογη κατάσταση. Η Roblox ανέφερε επίσης σε μια κατάθεση ότι το 5% των μετρητών των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κρατούνταν στην SVB. Η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών είπε ότι η κατάρρευση δεν θα επηρεάσει τις καθημερινές της λειτουργίες.

Η AcuityAds Holding με έδρα το Τορόντο είχε 55 εκατομμύρια δολάρια σε SVB και μόλις 4,8 εκατομμύρια δολάρια αλλού. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 90% των καταθέσεων της εταιρείας διατηρούνταν στην SVB. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία είπε ότι ζήτησε διακοπή του εμπορίου και τα υπόλοιπα μετρητά της «θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της καθημερινής λειτουργίας».

Η BlockFi, τράπεζα της αγοράς κρυπτονομισμάτων, που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο, αποκάλυψε ότι κατείχε 227 εκατομμύρια δολάρια στην SVB. Η BlockFi δήλωσε τον Νοέμβριο ότι διέκοψε τις αναλήψεις αφού αντιμετώπισε «σημαντική έκθεση» στο χρηματιστήριο FTX του Sam Bankman-Fried, καθώς και στην αδελφή επενδυτική εταιρεία Alameda. Τα χρήματα της BlockFi στην SVB δεν είναι ασφαλισμένα από την FDIC επειδή ήταν σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο της χρηματαγοράς.

Και η αεροδιαστημική εταιρεία Rocket Lab κατείχε σχεδόν το 8%, ή περίπου 38 εκατομμύρια δολάρια, των συνολικών μετρητών της στην τράπεζα που κατέρρευσε.

«Δεν έχουμε να πληρώσουμε μισθούς»

Εκατοντάδες ακόμη startups, ειδικά μικρού και μεσαίου μεγέθους, ήταν μεταξύ των πελατών της SVB. Tο μπλοκάρισμα των καταθέσεών τους σημαίνει σε πολλές περιπτώσεις πως δεν ξέρουν εάν θα έχουν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους στο τέλος του μήνα.

Ο Σαμ Λεσίν, εταίρος στην Slow Ventures, δήλωσε στο CNBC πως είναι σε συνομιλίες για μία άμεση χρηματοδότηση που θα καλύψει τη μισθοδοσία «και από εκεί και πέρα βλέπουμε».

Ακόμη και εταιρείες που δεν είχαν τοποθετήσει απευθείας τα χρήματά τους στη Silicon Valley Bank επηρεάζονται. Σύμφωνα με το Business Insider η Flow Health χρησιμοποιούσε για τη μισθοδοσία το Rippling, που με τη σειρά του είχε λογαριασμό στην SVB.  «Πραγματικά δεν υπάρχει τρόπος να πληρώσουμε τους υπαλλήλους μας αυτή τη στιγμή» δήλωσε o CEO της Flow Health, Άλεξ Μέσκιν.

Στην SVB παγιδεύτηκαν και τα μετρητά της αλυσίδας καταστημάτων με παιχνιδια Camp. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πουλάει όλα της τα προϊόντα με έκπτωση 40% σε μία προσπάθεια να αντλήσει γρήγορα ρευστό από τους πελάτες της και να πληρώσει τους υπαλλήλους.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο CEO της Y Combinator, Γκάρι Ταν, προειδοποίησε πως η κατάρρευση της SVB είναι ζήτημα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση πολλών startups και γυρίζει άλλες 10 χρόνια πίσω. Δήλωσε στη Wall Street Journal πως έρευνα της Παρασκευής έδειξε ότι μεταξύ 3.000 startups, περίπου 400 είχαν σχέση με την SVB και περισσότερες από 100 φοβούνταν ότι δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους.

Προς ειδικό ταμείο εγγύησης καταθέσεων;

Σύμφωνα με το Bloomberg η Federal Reserve και ο FDIC εξετάζουν τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου που θα επιτρέπει στις ρυθμιστικές αρχές να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα/

Ο νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από αξιωματούχους των δύο οργανισμών και διευθυντικά στελέχη τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζεται η ελπίδα πως η δημιουργία ενός τέτοιου οχήματος θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές και θα περιορίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού.

Πηγή naftemporiki

 


Σχόλια