Ράδιο Βήτα Chatbox

Εκλογές 2023: Με το βλέμμα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί προς το τέλος Απριλίου. Στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν ένα ηχηρό όνομα -όχι απαραίτητα για την πρώτη (πιθανών και μοναδική) εκλόγιμη θέση, προκειμένου, όπως και στην περίπτωση Κοντονή, να δημιουργήσουν ένα θετικό αποτύπωμα. Ωστόσο, φαίνεται ότι για την επόμενη Βουλή θα προκριθεί ένα πρόσωπο που βρίσκεται στον στενό πυρήνα των συνεργατών του προέδρου του κόμματος, που παράλληλα θα σηματοδοτεί την ανανέωση. Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος φαντάζουν αυτή την στιγμή ως τα… φαβορί, με τις σχέσεις πάντως μεταξύ τους να μην είναι οι καλύτερες τη δεδομένη στιγμή. Την ίδια ώρα, στις υπόλοιπες θέσεις θα τοποθετηθούν νέα πρόσωπα: ο Νίκος Σαργκάνης και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του αείμνηστου αγωνιστή βουλευτή της ΕΔΑ φαίνεται να έχουν κλειδώσει, με τον Ν. Ανδρουλάκη να «ψάχνει» μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Στο μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να «εγκαταλείψουν» την στρατηγική του «αγνώστου χ» πρωθυπουργού με ένα σποτάκι. Πέραν της εσωκομματικής διαφωνίας (που εκφράστηκε δημόσια από τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν κι άλλοι βουλευτές που διαφώνησαν) και οι ψηφοφόροι εμφανίζονται να μην συμφωνούν με την πρόταση Ανδρουλάκη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους διαφωνούν με την πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής (άγνωστο X) που θα προκύψει από τη μετεκλογική συμφωνία των κομμάτων που θα κληθούν να συνεργαστούν. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι ο αρχηγός του κόμματος που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός;» οι πολίτες απαντούν: Συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ: 80,7% - Διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ: 17,7%. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (σε ποσοστό περίπου 70%) διαφωνούν με την πρόταση Ανδρουλάκη!

Η τρίτη επιλογή

Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να παίξουν πλέον το χαρτί της «τρίτης επιλογής». Προκειμένου να σταματήσει η σπέκουλα των μετεκλογικών συνεργασιών, που δυσκολεύει την Χαριλάου Τρικούπη, η γραμμή πλέον θα είναι «πως υπάρχει και τρίτος δρόμος», αυτός του ΠΑΣΟΚ. Είπε χαρακτηριστικά πρόσφατα ο Δημήτρης Μάντζος: «Όχι, δεν είναι δύο. Είναι τρεις. Η τρίτη είναι η ανατροπή των προηγούμενων δύο. Το δίλημμα Τσίπρας - Μητσοτάκης παγιδεύει τους πολίτες σε αδιέξοδο: στην επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ που είδαμε και δοκιμάσαμε και στη διαιώνιση ενός κλειστού συστήματος συγκεντρωτικής διαχείρισης της εξουσίας από τη ΝΔ. Όχι. Ο λαός στις επόμενες εκλογές έχει το δικαίωμα να συμμετέχει, να ανατρέψει με την ψήφο του και να διαμορφώσει συνθήκες ευημερίας, αισιοδοξίας και δυναμικής. Εμείς σε αυτό αποβλέπουμε και το κάνουμε με πρόγραμμα. Όχι με λογιστικές αλχημείες στην πολιτική».

Πηγή ethnos

Σχόλια