Ράδιο Βήτα Chatbox

Βαρουφάκης : Το ΜέΡΑ25 δεν θα μπει σε κυβέρνησή συνεργασίας χωρίς κοινό πρόγραμμα (Βιντεο)

Απέρριψε το ενδεχόμενο να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας το ΜέΡΑ25 ο γ.γ. του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, εάν δεν υπάρξουν προεκλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ετέρων.

«Δεν τιμάς τη Δημοκρατία, όταν άλλα λες στον κόσμο και μετά πηγαίνεις να κάνεις άλλα χωρίς πρόγραμμα», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο OPEN.

«Ξέρετε πόσο περίπλοκο πράγμα είναι τα κόκκινα δάνεια; Στην ΕΚΤ πήρε έξι χρόνια να σχεδιάσει σύστημα Ηρακλής και θα κάτσουμε εμείς σε 1,5 ημέρα να 2-3 κόμματα να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τον Ηρακλή; Δεν γίνεται. Δεν μπορώ να κοιτάξω τον πολίτη στα μάτια και να του πω ψήφισε με χωρίς πρόγραμμα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το ΜΕΡΑ25 θα καταψηφίσει οποιαδήποτε συγκυβέρνηση διαμορφωθεί χωρίς να έχει ως βάση ένα κοινό πρόγραμμα.

O Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι το ΜΕΡΑ25 πιστεύει στην απλή αναλογική, σημειώνοντας πως «Εμείς, δύο χρόνια τώρα, επειδή πιστεύουμε στην απλή αναλογική, την εκτιμούμε, την αγαπάμε, τη θέλουμε, πρέπει να τη στηρίζουμε στην πράξη, όχι στα λόγια. Τι σημαίνει αυτό; Επειδή το Σύνταγμά μας δεν επιτρέπει μετεκλογική σύγκλιση, λέμε δύο χρόνια τώρα, ελάτε να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι, όσοι θεωρούμε τους εαυτούς μας προοδευτικούς και να δούμε τα δέκα μεγάλα ζητήματα του τόπου ποια είναι. Για εμάς, για παράδειγμα, πρώτο είναι τα κόκκινα δάνεια, είναι ο ΦΠΑ, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, μία σειρά από πράγματα. Σε αυτά έχουμε καταθέσει προτάσεις».

Για αυτό που λέει ο Μητσοτάκης ότι είναι τερατογένεση μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ_ΜέΡΑ25 σχολίασε πως «Έχει δίκιο. Διαγκωνίζονται δύο τερατογενέσεις, η μία είναι η τερατογένεση μίας δήθεν προοδευτικής συγκυβέρνησης χωρίς πρόγραμμα, αλλά τι προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, μια ακόμα χειρότερη τερατογένεση, δηλαδή εκείνος να έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με 35% του ελληνικού λαού. Το 65% εναντίον αλλά ο κ. Μητσοτάκης να είναι αυτοδύναμος. Έχουμε δύο τερατογενέσεις. Αλλά να επιστρέψουμε στο προηγούμενο γιατί έχει μεγάλη σημασία.Θέλεις να κυβερνήσεις, δεν πρέπει να πεις στον πολίτη τι θα κάνεις αν κυβερνήσεις;». 

«Για το Χρηματιστήριο Ενέργειας τι κάνουμε;Για τα κόκκινα δάνεια. Εμείς έχουμε πρόταση και να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να δούμε ποια είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται σε αυτή τη χώρα για να γίνει βιώσιμη η οικονομία της, γιατί για το ΜέΡΑ25 δεν είναι βιώσιμη η οικονομία. Δεν θα δώσουμε ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν έχει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει συγκροτημένο πρόγραμμα, ξέρουμε τι θα κάνει αν κυβερνήσει. Και λέμε στον κ. Τσίπρα, στον κ. Ανδρουλάκη, στο ΚΚΕ, σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται, εάν θέλετε να τιμήσετε την απλή αναλογική ελάτε να μιλήσουμε πριν τις εκλογές. Μας κλείσανε όλοι την πόρτα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, σημειώνοντας πως« Η πρώτη κάλπη θα δώσει, ουσιαστικά θα επιβάλει, μία συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αυτό μπορούν να το κάνουν τη δεύτερη φορά, την δεύτερη Κυριακή αλλά όσο έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν άλλη μία ζαριά με ενισχυμένη αναλογική, κάτι το οποίο το θεωρούμε απαράδεκτο να παίζεις με το Σύνταγμα, να παίζεις με τον εκλογικό νόμο, να καις την απλή αναλογική…». 

Ερωτηθείς γιατί να ψηφίσει ο πολίτης ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, είπε «Γιατί επιτέλους υπάρχει ένα κόμμα που λέει αυτό που πιστεύει και πιστεύει αυτό που λέει και δεν κρυβόμαστε και δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος.Τι λέμε; Λέμε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα καθιστούν τη χώρα μη βιώσιμη, στέλνουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό, το brain drain συνεχίζεται και θα επιταχυνθεί, θα έχουμε άλλα 700.000 ακίνητα που θα προστεθούν στα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί, θα έχουμε πάνω από 2 εκατομμύρια ακίνητα…». 

Για το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες ο Γιάνης Βαρουφάκης, είπε: «Ένας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να έχει σχέδιο για τι θα γίνει αν καταρρεύσουν οι τράπεζες, όπως έγινε με την Credit Suisse. Εσείς πιστεύετε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι ασφαλείς; Δεν είναι. Νομικά το ελληνικό δημόσιο έχει την υποχρέωση να εγγυάται καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, αλλά δεν έχει τα χρήματα. Αν καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως έγινε στην Καλιφόρνια και με την Credit Suisse, το ελληνικό κράτος δεν έχει τις δυνατότητες που έχει η κεντρική Τράπεζα της Αμερικής ή της Ελβετίας».

Ερωτηθείς για το σχέδιο Δήμητρα που προβλέπει μεταξύ άλλων τη χρεωκοπία της Τράπεζας της Ελλάδος και αλλαγή νομίσματος, τόνισε ότι «είναι το σχέδιο που έχει και η Budestag σε περίπτωση που η Γερμανία χρειαστεί περάσει σε άλλο νόμισμα. Κάθε χώρα της Ε.Ε. -πλην της Ελλάδας- έχει σχέδιο για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, όπως το υπουργείο Άμυνας έχει σχέδιο για τι θα κάνει, αν μπουν ξένα στρατεύματα».

«Το Δήμητρα είναι ένα καινοτόμο σχέδιο για ένα σύστημα ψηφιακών δωρεάν συναλλαγών που δεν θα επηρεάζεται από το τραπεζικό σύστημα. Είναι ένα σύστημα που θα έπρεπε να έχει κάθε ευρωπαϊκή χώρα, όχι για να βγεις από το ευρώ, αλλά γιατί δίνει βαθμούς ελευθερίας στο κράτος, μειώνει το κόστος των συναλλαγών και σε εξασφαλίζει σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργαστεί με το ΜΕΡΑ25, είπε «Δεν συνεργάζομαι με τον άνθρωπο που εκπροσωπεί ένα κόμμα που έδεσε χειροπόδαρα τη χώρα σε μία απέραντη φυλακή χρέους από το 2010 με το Καστελόριζο μέχρι σήμερα. Που πήραν το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία για να δώσουν στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, δήθεν για να σώσουν την Ελλάδα. Το πήραν υπό όρους που καταδίκασαν ένα εκατ. νέους και νέες να φύγουν από τη χώρα».

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει μνημόνιο «Το ΜέΡΑ25 υπάρχει επειδή τον Αύγουστο του 2018, το βλέπαμε από τον Μάρτιο που ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25, μπήκαμε στο χειρότερο 4ο μνημόνιο το οποίο με οργουελιανή λογική το ονόμασαν «έξοδο από το μνημόνιο». Τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το χειρότερο μνημόνιο, μέχρι το 2060, που είναι υπεύθυνο για αυτό το όνειδος που γίνεται με τους πλειστηριασμούς. Είναι δυνατόν να έχουμε 24% ΦΠΑ σε μια σπασμένη οικονομία;».

Για την αναβάθμιση από την Standard and Poor's «Μπορεί να ισχύει αυτό που λέει το ΜέΡΑ25, ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι βιώσιμη και το ελληνικό χρέος να αγοράζεται και να πωλείται τόσο όμορφα στις αγορές και να είναι ενθουσιασμένοι οι επενδυτές. Ξέρετε γιατί; Γιατί γνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι βιώσιμη άρα το επιτόκιο είναι 4,6, 4,5% του δεκαετούς ενώ του γερμανικού είναι 2 κόμμα κάτι, άρα παίρνουν ένα πάρα πολύ ωραίο spread αγοράζοντας το ελληνικό ομόλογο αντί για το γερμανικό και παράλληλα έχουν την Κριστίν Λαγκάρντ η οποία -όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις λένε ΝΑΙ σε όλα, στα κόκκινα δάνεια, καταστρέφουν τον ελληνικό λαό- κλείνει το μάτι στον επενδυτή και του λέει, πάρτο εσύ με 4,6, πάρε το spreadσου και άμα χρειαστεί θα στο αποπληρώσω εγώ. Βεβαίως είσαι ενθουσιασμένος με το ελληνικό πτωχευμένο δημόσιο το οποίο σου δίνει εξασφαλισμένα κέρδη σε σχέση με το γερμανικό.Το τελευταίο που χρειάζεται το ελληνικό δημόσιο είναι να δανειστούμε κι άλλα με έστω λίγο χαμηλότερα επιτόκια. Όταν είσαι πτωχευμένος απαγορεύεται να δανείζεσαι κι άλλο.Αν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα δεν είναι θετικό για τη χώρα;Όχι, δεν είναι. Είναι τραγικό.Κανένας πτωχευμένος δεν υπερέβη την πτώχευσή του δανειζόμενος. Ο μόνος λόγος που μας δανείζουν είναι γιατί έρχονται με τα αρπακτικά ταμεία και παίρνουν αξία πάνω από 9ο δισεκατομμύρια τα επόμενα 3-4 χρόνια τα funds τα οποία σου παίρνουν ένα δάνειο των 100.000 με 3.000, το σκοτώνουν στον πλειστηριασμό με 50 και έχουν βγάλει 47.000 και τα πάνε στα Cayman Islands. Αυτή η λεηλασία γίνεται στη χώρα μας υπό την ομπρέλα της δήθεν διάσωσης και της επενδυτικής βαθμίδας».

Σε ερώτηση αντέχει η χώρα να πάει στη δραχμή, σημείωσε«Εγώ δεν θέλω να φύγουμε από το ευρώ. Εμείς τι λέμε, τι λέει το ΜέΡΑ25, θα πάμε το ΦΠΑ στο 15%, θα καταργήσουμε την προπληρωμή φόρου, θα βάλουμε πλαφόν 5% στην τιμή της λιανικής ενέργειας του ηλεκτρικού πάνω από το μέσο κόστος, αν αυτοί, οι τροϊκανοί, μας απειλήσουν ότι θα μας κλείσουν τις τράπεζες γιατί κάνουμε τα απαραίτητα, τα αυτονόητα για να ορθοποδήσει αυτή η κοινωνική οικονομία τότε θα τους πούμε, κάντε το χειρότερό σας.

Αν υπάρχουν περιπτώσεις αποστασίας εις βάρος του ΜέΡΑ25 «Βεβαίως, πήραν κιόλας. Εγώ θεωρώ ότι καθένας, καθεμία έχει δικαίωμα να αλλάξει γνώμη και να αλλάξει και κόμμα. Δεν έχεις δικαίωμα όταν σε έχει εκλέξει ένα κόμμα, ένας λαός μετά να πας να κάνεις πολιτικό αλισβερίσι, να κάνεις εμπόριο, στο πλαίσιο ενός παζαριού-αποστασίας, με ένα άλλο κόμμα.

Για τον Κασιδιάρη τόνισε πως «Μετά από την οικονομική κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας το 2010 έχει εκκολαφτεί το αυγό του φιδιού, ο φασισμός, ο ναζισμός. Εμείς θέλουμε να τον τσακίσουμε αλλά θεωρούμε ότι αυτά που κάνει ο κ. Βορίδης, τη μία τροπολογία μετά την άλλη έκανε τον Κασιδιάρη άνθρωπο. Ουσιαστικά έκανε προεκλογική καμπάνια η Κυβέρνηση, χωρίς να το θέλει, υπέρ του Κασιδιάρη. Δεν μπορείς να σώσεις τη Δημοκρατία από κάποιον που θέλει να την ακρωτηριάσει, όπως ο Κασιδιάρης, ακρωτηριάζοντάς την εσύ μέσα από τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που απαγορεύουν κόμματα στη βάση μιας αμνησίας.Να τους νικήσουμε στις κάλπες. Τους φασίστες πρέπει να τους κερδίσουμε στις κάλπες, μέσα από τη πειθώ, μέσα από την δημοκρατική διαδικασία, στους δρόμους, στις πλατείες, στερώντας τους το οξυγόνο».  

Πηγή ethnos

 


Σχόλια