Ράδιο Βήτα Chatbox

Πασχαλινή έξοδος με τιμές «φωτιά» στην βενζίνη - Σε ποιες περιοχές ξεπερνά τα 2 ευρώ

«Τσουχτερή» φαίνεται πως θα είναι η πασχαλινή έξοδος για τους εκδρομείς ταξιδεύουν με αυτοκίνητο καθώς η τιμή της βενζίνης τραβά και πάλι την ανηφόρα το τελευταίο διάστημα.

Η μέση πανελλαδική τιμή στην απλή αμόλυβδη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης (11/4) διαμορφώνεται στα 1,942 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική φτάνει τα 1,914 ευρώ το λίτρο ενώ στη Θεσσαλονίκη τα 1,905 ευρώ το λίτρο.

Υπάρχουν ωστόσο και περιοχές της Ελλάδας -και κατά κύριο λόγο στα νησιά- όπου η μέση τιμή έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο.

Αναλυτικά:

  • Στον νομό Κυκλάδων η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 2,178 ευρώ το λίτρο
  • Στον νομό Δωδεκανήσου στα 2,086 ευρώ το λίτρο
  • Στον νομό Κεφαλληνίας στα 2,028 ευρώ το λίτρο
  • Στον νομό Λευκάδος στα 2,023 ευρώ το λίτρο
  • Επίσης στον νομό Ευρυτανίας φτάνει τα 2,031 ευρώ το λίτρο

Παρά το γεγονός ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο η τιμή της βενζίνης έφτανε περί τα 2,40 ευρώ το λίτρο και η φετινή επιβάρυνση για τους οδηγούς δεν είναι αμελητέα με δεδομένες μάλιστα και τις πιέσεις που έχουν δεχθεί στο διαθέσιμο εισόδημά τους, συνολικά σε αγαθά και υπηρεσίες τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με το πρόσφατο ρεπορτάζ του CNN Greece, ενδεικτικά για τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με επιστροφή, μία τετραμελής οικογένεια με αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας και την μέση τιμή της βενζίνης στην Αττική, στα 1,902 ευρώ τότε, χρειαζόταν 152,16 ευρώ μόνο για καύσιμα. Μαζί με τα διόδια που φτάνουν τα 62,7 ευρώ και για τις δύο διαδρομές, το κόστος του ταξιδιού έφτανε περί τα 215 ευρώ.

Σημειώνεται πως οι τιμές των καυσίμων άρχισαν να εμφανίζουν εκ νέου ανοδικές τάσεις, από τα μέσα Μαρτίου περίπου κι ενώ την ίδια στιγμή οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου ήταν πτωτικές. Ακολούθησε την προηγούμενη εβδομάδα η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, μία εξέλιξη που είχε επιπτώσεις διεθνώς στις τιμές των καυσίμων. 

Πηγή cnn.gr

Σχόλια