Ράδιο Βήτα Chatbox

Τσίπρας: Αν συνεχιστεί η πολιτική Μητσοτάκη για 4 χρόνια ακόμη δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη στη χώρα

«Αν συνεχιστεί η πολιτική Μητσοτάκη για τέσσερα ακόμη χρόνια, δε θα υπάρχει μεσαία τάξη, θα μείνουν μόνο οι πολύ πλούσιοι και οι πολύ φτωχοί», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του προς την Αναστασία Γιάμαλη και το Kontra Channel το βράδυ της Παρασκευής. Εξήγησε του λόγους για τους οποίους επιλέγει την Α΄ Πειραιά, τις Σέρρες και τα Δωδεκάνησα, για να είναι υποψήφιος, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας που παρουσίασε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως «αιφνιδίασε αρνητικά», γιατί τα κόμματα συνηθίζουν να βάζουν προσωπικότητες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, «αυτό δεν το είδαμε αντιθέτως είδαμε κομματικούς, ανθρώπους που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του, δεν είχε τη δυνατότητα αυτή τη φορά, εκλείπουν οι σοβαρές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να ταυτιστούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Ακόμη και το ότι «για εκπρόσωπο από την ομογένεια επέλεξε να βάλει έναν Κύπριο, τον κ. Στυλιανίδη, νομίζω αποπνέει μία φτώχεια».

Μιλώντας για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είπε, πως μπορεί κανείς να καταλάβει, ποια είναι η ποιότητα των ανθρώπων, ποια τα βαριά βιογραφικά ποιοι είναι οι πραγματικά άριστοι και όχι οι επιτηδευμένα άριστοι, από την πρώτη έως την τελευταία θέση και πως «από τον Έβρο ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως τα Δωδεκάνησα, το 50% είναι γυναίκες».

Εξηγώντας το σκεπτικό για τις τρεις περιφέρειες που θέτει υποψηφιότητα όπως έχει το δικαίωμα, σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα επανέλαβε πως η επιλογή έγινε προς τιμήν του αδικοχαμένου Νεκτάριου Σαντορινιού, ενώ όσον αφορά τις Σέρρες, σημείωσε πως ο συμβολισμός είναι σαφής, «δεν θεωρώ ότι υπάρχουν κάστρα», αλλά πως ήρθε η ώρα «όλοι οι πολίτες, ακόμη και οι συντηρητικοί, που έχουν αγανακτήσει με τη συμπεριφορά του κόμματος που παραδοσιακά στηρίζουν, να ψηφίσουν για τη ζωή τους κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που ψήφιζαν».  Τέλος για την Α΄ Πειραιά σημείωσε πως «αφορά το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μια πόλη που έχει μεγάλη παράδοση και η Αριστερά», και «είναι ένα λιμάνι που μπορεί να έχει πολύ σημαντική προοπτική και να συνεισφέρει στην οικονομία του τόπου». Αστειευόμενος δε σημείωσε πως «δεν σημαίνει ότι επειδή είμαι παναθηναϊκός δε μπορώ να πάω στην Α’ Πειραιά», προσθέτοντας πως «οι Πειραιώτες δε θα το πάρουν αρνητικά, είμαι εκεί για να τιμήσω το λιμάνι».

Όσον αφορά το προγραμματικό τρίπτυχο «μείωση τιμών, αύξηση μισθών, ρύθμιση χρεών» σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα «ολιστικό πρόγραμμα» το οποίο «απαντάει σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της χώρας».

«Αυτή τη στιγμή», είπε, «η χώρα έχει χάσει 4 χρόνια». «Βγήκε από την κρίση χάρη στις προσπάθειες του λαού και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες τριών κυβερνήσεων να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, κρατώντας την κοινωνία όρθια, να ρυθμίσει το χρέος, να επαναφέρει αναπτυξιακούς ρυθμούς, να επαναφέρει τη ψώρα στις αγορές και να αφήσει άφησε 37 δις ως μαξιλάρι ασφαλείας ώστε να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να δανειζόμαστε».

Επισήμανε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε τη δυνατότητα να δαπανήσει πάνω από 60 δις ευρώ», και παρά το ότι δαπανήθηκαν αυτά τα δις, «δεν είδαμε καμία βελτίωση στο κοινωνικό κράτος, τις κοινωνικές υποδομές, το εισόδημα των πολιτών, η δημόσια υγεία διαλύθηκε, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι σε τραγική κατάσταση». «Συνολικά θα έλεγε κανείς, παρά το ότι υπήρχαν οι πόροι, αυτή η τετραετία πήγε πίσω τη χώρα».

«Ο στόχος είναι η χώρα να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της και η μεσαία τάξη να μη ζει με κουπόνια» τόνισε.

Συγκρίνοντας με το παρελθόν και απαντώντας στην ατζέντα Μητσοτάκη, είπε πως «αν το 2015 υπήρχε ένα διακύβευμα για το αν θα μείνουμε στην ευρωζώνη, το θέμα τώρα δεν είναι αν θα μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη».

Και αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στο κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας σε αγοραστική δύναμη που όμως είπε «είναι μαζί με τη Βουλγαρία το χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη». Η σύγκριση, ανέφερε, με το 2007 δείχνει ότι έχει μειωθεί από το 77% στο 59%. «Άρα αν υπάρχει σήμερα ένας ουσιαστικός εθνικός στόχος για την επόμενη 4ετία είναι ο στόχος της σύγκλισης με τον μέσο όρο της ευρωζώνης». «Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ήταν πιο κάτω από , αλλά μας προσπέρασαν» ανέφερε επίσης.

Εκτίμησε δε πως «αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική για άλλα 4 χρόνια, στη χώρα δε θα υπάρχει η μεσαία τάξη, θα υπάρχουν μόνο πολύ πλούσιοι και πολύ φτωχοί».

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχικώς σημείωσε πως «η κυβέρνηση μας λέει ότι είναι διεθνές φαινόμενο» και «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει κρίση πληθωρισμού παντού», όμως «η χώρα έχει πολλές πρωτιές: την πιο ακριβή βενζίνη, το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη, τις υψηλότερες τιμές του σούπερ μάρκετ με ένα από τα χαμηλότερα εισοδήματα». Πρόσθεσε πως «το ευρώ που είχαμε στην τσέπη μας το 2019 αγόραζε 40% προϊόντα από  όσα αγοράζει σήμερα, είναι ένα νόμισμα υποτιμημένο».

«Και αντί να συζητάμε για αυτά σ’ αυτές τις εκλογές, συζητάμε για τον Κασιδιάρη, για τον Βαρουφάκη, για τον Βελόπουλο».

Αναφορικά με την μείωση τιμών, είπε παραπέμποντας και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖα, είπε «μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση του ΦΠΑ, ταυτόχρονα με τους πολύ ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά για την καταπολέμηση των καρτέλ». Αναφορικά με την πολιτική που εφάρμοσε, στον αντίποδα, η κυβέρνηση, υπογράμμισε πως, διατήρησε πολύ ψηλά τον ΦΠΑ, κάτι που «στην πραγματικότητα είναι ένα είδος κρατικής αισχροκέρδειας», και πως «στα δημόσια ταμεία είχαμε περισσότερα έσοδα κατά 4,5 δις ευρώ από τον ΦΠΑ», που μετατράπηκαν σε επιδόματα, «για να τα δίνει ο πολίτης στο σούπερ μάρκετ τη βενζίνη και το ρεύμα», άρα και να διατηρούνται ψηλά οι τιμές.

Αναφερόμενος στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, διερωτήθηκε για ποιο λόγο αυτός δεν πέφτει, και κατέληξε ότι « υπάρχει τρόπος να συγκρατηθούν ή και να πέσουν οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα και σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών να υπάρξει μια ανάσα».

Μάλιστα, ως προς τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη τις τελευταίες μέρες, σημείωσε πως «μπορεί υποκριτικά να είπε ότι θα φτάσει τον μέσο μισθό στα 1500 ευρώ», ευτυχώς όμως  ο ΟΟΣΑ «μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην ευρωζώνη το 2022 είχε μείωση του πραγματικού μέσου μισθού 7,5%».

Το 2019 – 2022, είπε, «είχαμε μείωση του ονομαστικού μισθού και το 2022 είχαμε μείωση και στον πραγματικό μισθό». Επομένως, συνέχισε, «όταν έχεις μειώσει τον πραγματικό μισθό κι έρχεσαι να υποσχεθείς ότι σε 4 χρόνια θα τον φτάσεις στα 1.500 το ακούω σαν να μου λέει ο λύκος ότι την επόμενη τετραετία θα φυλάξει περισσότερα πρόβατα».

Υποστήριξε δε πως «αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική για μία ακόμη 4ετία όχι δε θα φτάσει ο πραγματικός μισθός στα 1500 αλλά θα μειωθεί ακόμη περισσότερο». 

Πηγή topontiki


Σχόλια