Ράδιο Βήτα

Τσίπρας: Οι πολίτες κρατούν στα χέρια τους το κλειδί της αλλαγής

Μήνυμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την πολιτική αλλαγή και τη δικαιοσύνη έστειλε από την Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του ομιλία σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση μετά τα Τέμπη.

Δίνοντας την έμφαση στην κάλπη της απλής αναλογικής σημείωσε πως οι πολίτες θα προσέλθουν με ευθύνη και αποφασιστικότητα στην κάλπη της 21ης Μαϊου ώστε να πουν το μεγάλο «Όχι» στο «καθεστώς που μας καταδυναστεύει τα τέσσερα τελευταία χρόνια» και το μεγάλο «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για τα πεπραγμένα τους από τα Τέμπη και τις υποκλοπές ως τα «κοράκια» των funds όπως οι Πάτσηδες που έχουν στη γαλάζια ΚΟ, την οικονομία και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Υπογράμμισε πως οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας έχουν ιστορική σημασία, και σε σημείο της ομιλίας του είπε πως το κλίμα στην κοινωνία έχει αλλάξει, ανεξαρτήτως του τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, «το βλέπουμε είπε, στους δρόμους, στα καφενεία, στους χώρους δουλειάς και στην αγορά».

Υποστήριξε πως η Ελλάδα του Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα της ακρίβειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της οικογενειοκρατίας, της θεσμικής καταρράκωσης, και της αδικίας και αυτή η Ελλάδα δεν αξίζει σε κανέναν ούτε αριστερούς, ούτε κεντρώους, ούτε δεξιούς, – επί της ουσίας ευρύ προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους από όποια πολιτική προέλευση.

Θέτοντας τα διλήμματα της συγκυρίας και των επικείμενων εκλογών είπε πως είναι ιστορική ευκαιρία να απαντήσουμε αν θέλουμε «Αλήθεια, ή συγκάλυψη, εντιμότητα, ή διαφθορά, Δημοκρατία, ή οικογενειοκρατία, Δικαιοσύνη για όλους ή προνόμια για λίγους» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η απάντηση θα είναι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή «Δικαιοσύνη παντού».

Γνωρίζει ότι φεύγει κι εκβιάζει

Τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αντιλαμβανόμενος πως μετά τις 21 του Μάη δεν θα είναι ένοικος του Μαξίμου μετατρέπεται σε παράγοντα αποσταθεροποίησης, θέτει εκβιαστικά διλήμματα, για διπλές τριπλές εκλογές μέχρι να βγει αυτός πρώτος και να κερδίσει την αυτοδυναμία». Όμως, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας «έχει περάσει η εποχή των αυτοδυναμιών» αντιθέτως χρειάζονται δημοκρατικές συναινέσεις χρειαζόμαστε συναινέσεις και ενότητα.

«Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι από ποτέ» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της κυβερνησιμότητας. «Μάθαμε από τις μάχες που δώσαμε, από τους δύσκολους δρόμους και τις παγίδες που διαβήκαμε, από τις νίκες που πετύχαμε, ακόμα κι από όσα θέλαμε αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε πράξη», τόνισε.

Κρίσιμη μάχη με το βάρος του πένθους

Κάνοντας αναφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, σημείωσε πως «σε αυτή τη κρίσιμη εκλογική μάχη προσερχόμαστε όλοι με το βάρος του πένθους και της οργής», καθώς στα Τέμπη «συναντήθηκαν όλες οι ασχήμιες του κράτους που διαφημίστηκε ως επιτελικό, με δραματικές συνέπειες», δηλαδή:

-Η διάλυση του δημόσιου τομέα και κάθε δομής προστασίας των ανθρώπων.

-Η εμμονή στις θολές συμφωνίες για την κερδοσκοπία των μεγάλων συμφερόντων.

-Ο κομματισμός, ο χρηματισμός, το  ρουσφέτι, το βόλεμα.

-Η αδιαφορία τελικά όχι μόνο για την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, -αλλά και για την ίδια τη ζωή.

Επανέλαβε ότι ένα μήνα μετά το δυστύχημα όλα τα ερωτήματα σχετικά με το δυστύχημα παραμένουν αναπάντητα και επανέλαβε τα «γιατί» που παρέθεσε στην χθεσινή του ομιλία στη Βουλή.

Πρώτη ξήλωμα μετά οικοδόμηση

Όσον αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για σχέδιο ανασυγκρότησης του κράτους, για την ανάταξη της οικονομίας, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, και την αναγκαία ανάσα της δημοκρατίας.

Αυτό, όπως είπε, προβλέπει ως πρώτη πράξη δικαιοσύνης, την κατάργηση από τις πρώτες μέρες όλων των νόμων και των διατάξεων, που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη και αφαιρούν κάθε φραγμό από την ασυδοσία των προνομιούχων. 

Όσον αφορά τα επόμενα κεφάλαια, αυτά τόνισε, «έχουν να κάνουν με το τι θα οικοδομήσουμε, τι θα δημιουργήσουμε» και πως θα υλοποιηθεί « βήμα-βήμα  το όραμά μας για δικαιοσύνη παντού».

Αναλυτικά αναφέρθηκε στο πώς το σύνθημα Δικαιοσύνη παντού έχει εφαρμογή σε όλους τους κρίσιμους τομείς στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

Δικαιοσύνη για την κοινωνία σημαίνει:

Άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια. Για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια, με:

·       Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.

·       Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.

·       Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας

·       Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Δικαιοσύνη για την εργασία σημαίνει:

·       Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο 

·       Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, όσο ο πληθωρισμός τον τελευταίο χρόνο

·       Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

·       Ξεπάγωμα των τριετιών

·       Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

·       Επανίδρυση του ΣΕΠΕ

·       Επαναφορά του 8ωρου και κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σχόλια