Ράδιο Βήτα Chatbox

Έρχεται το τέλος του; Δημοσκόπηση-σοκ για Ερντογάν λίγο πριν τις κάλπες!

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις εκλογές στην Τουρκία, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χάνει έδαφος έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μπορεί ο ίδιος να υπόσχεται «αιώνα της Τουρκίας» και να εμφανίζεται βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές από την πρώτη κάλπη, κάτι τέτοιο όμως δεν αποδεικνύεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει πληγεί από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, λόγω του πληθωρισμού αλλά και της αργής αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσαν οι πρόσφατοι φονικοί σεισμοί.

Από την άλλη, η αποδοχή Κιλιτσντάρογλου φαίνεται πως κέρδισε πόντους, από την ανακοίνωση πως Γιαβάς και Ιμάμογλου θα είναι αντιπρόεδροι της μελλοντική κυβέρνησης με σημαντικές αρμοδιότητες.

Ειδικότερα, στην πρόσφατη έρευνα της ORC, που διεξήχθη μεταξύ 7-11 Απριλίου προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 48,9%

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 41,5%

Μουχαρέμ Ιντζέ: 7,2%

Σινάν Ογάν: 2,4%

Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας ALF, που έγινε από 8 έως 12 Απριλίου:

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 47,4%

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 43,9%

Μουχαρέμ Ιντζέ: 6,5%

Σινάν Ογάν: 2,2%

Παράλληλα, ο διευθυντής της εταιρείας ερευνών ΟΡC, Μεχμέτ Ποστεκί, τονίζει πως «ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το 50%», προβλέποντας πως θα υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών, θεωρώντας ως αιτία την κάθοδο στις εκλογές του Μουχαρέμ Ιντζέ. 

Πηγή directus.gr

 

Σχόλια