Ράδιο Βήτα Chatbox

Σουδάν: Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ – Στα χέρια ενόπλων δείγματα μολυσματικών ιών

Υπάρχει «υψηλός κίνδυνος βιολογικού κινδύνου» στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, αφού μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές κατέλαβε ένα εργαστήριο που περιείχε παθογόνους μικροοργανισμούς ιλαράς και χολέρας, δήλωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από το Σουδάν, ο Νίμα Σαΐντ Αμπίντ του ΠΟΥ δήλωσε ότι οι τεχνικοί δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλίσουν τα υλικά.

«Αυτή είναι η κύρια ανησυχία: δεν υπάρχει πρόσβαση στους τεχνικούς του εργαστηρίου για να πάνε στο εργαστήριο και να περιορίσουν με ασφάλεια τα βιολογικά υλικά και τις ουσίες που υπάρχουν», είπε, αρνούμενος να διευκρινίσει ποια πλευρά κατέλαβε την εγκατάσταση.

459 νεκροί από τις συγκρούσεις

Οι μάχες ξέσπασαν μεταξύ των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών δυνάμεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στις 15 Απριλίου και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 459 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 4.072, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ.

Οι συγκρούσεις έχουν παραλύσει τα νοσοκομεία και άλλες βασικές υπηρεσίες και έχουν αφήσει πολλούς εγκλωβισμένους στα σπίτια τους με μειωμένα αποθέματα τροφίμων και νερού.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) αναγκάστηκε να περιορίσει ορισμένες από τις δραστηριότητές του σε τμήματα του Σουδάν λόγω των έντονων συγκρούσεων.

Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες και οι δύο οργανισμοί του ΟΗΕ που έχασαν προσωπικό, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους. 

Πηγή in.gr

 

 

Σχόλια