Ράδιο Βήτα Chatbox

Κρήτη: Προθεσμία για την Παρασκευή πήραν οι επτά για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Προθεσμία για να απολογηθούν το μεσημέρι της Παρασκευής, (21/4) ζήτησαν και έλαβαν οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο Κρήτης. Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ τα ευρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή της σπείρας.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας Ηρακλείου, άσκησε ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση στους τρεις βασικούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας δηλαδή στον ξυλουργό, τον συνταξιούχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας και τον πρώην λιμενικό.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Creta24.gr, κατηγορούνται, επίσης, για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος μεγάλης αξίας – για τους τρεις – και σε απόπειρα, για τον Ιταλό.

Πέντε από τους κατηγορούμενους στην Κρήτη διώκονται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κάποιοι από αυτούς, για συνέργεια στην κατηγορία της αποδοχής και διάθεσης μνημείων.

Όσον αφορά στον Ιταλό, η κατηγορία αφορά την απόπειρα αποδοχής και διάθεσης μνημείων.

Κρήτη: Τα αρχαία προέρχονται από υστερομινωικό νεκροταφείο

Εκτιμάται ότι οι αρχαιοκάπηλοι βρήκα ασύλητο θολωτό τάφο της υστερομινωϊκής εποχής. Όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη, είναι πιθανόν να προέρχονται, τα περισσότερα εξ’ αυτών τουλάχιστον, από λαθρανασκαφές τις ευρύτερης περιοχής του Αγ. Μύρωνα, στο δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου.

 «Υπάρχει περίπτωση να είναι – κάποια τουλάχιστον από αυτά – από την ευρύτερη περιοχή, στην οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα. Από τον Άγιο Μύρωνα, από το δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου πιθανόν, χωρίς να μπορώ να αποκλείσω να είναι κάποια και από τη Μεσαρά. Είναι η προσωπική μου εκτίμηση με βάση κάποιες από τις φωτογραφίες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: «Οι λάρνακες θα δώσουν περισσότερα στοιχεία. Το βέβαιο είναι ότι προέρχονται – διότι τα περισσότερα φαίνεται να ανήκουν στην ίδια εποχή – από υστερομινωικό νεκροταφείο και χρονικά τοποθετούνται γύρω στο 1.400 – 1.330 πΧ. Είναι τα νεκροταφεία των λαξευτών συνήθως μικρών θολωτών τάφων της Μυκηναϊκής περιόδου που περιλαμβάνουν λάρνακες και τέτοιου είδους κτερίσματα».

Όπως εξήγησε η ίδια: «Το πρώτο μέλημα της Υπηρεσίας είναι να καταγράψει τα αντικείμενα, να κάνει την προκαταρκτική τεκμηρίωση, την οποία χρειάζονται και οι Αρχές για τις περαιτέρω διαδικασίες τους. Η προέλευσή τους θα προκύψει από την αναλυτικότερη μελέτη τους, που θα γίνει όταν αυτά μεταφερθούν στον δικό μας χώρο. Η υπηρεσία θα επιχειρήσει στην συνέχεια, μέσα από τα αρχεία, να κάνει συσχετισμό τους με προηγούμενες υποθέσεις λαθρανασκαφών, γιατί η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι δεν προέρχονται από πρόσφατες λαθραίες εργασίες – δεν θέλω καν να τις χαρακτηρίζω λαθρανασκαφές γιατί είναι πάντα καταστροφές».

 Μάλιστα, η κ. Συθιακάκη εκτιμά πως τα ευρήματα, οι επτά λάρνακες και τα 88 αγγεία, πρέπει να ήταν αποθηκευμένα επί μακρό χρονικό διάστημα. «Και συνήθως έτσι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μην διασυνδέονται τα ευρήματα με γνωστές υποθέσεις λαθρανασκαφών που έχουν εντοπιστεί και καταγγελθεί» σημειώνει.

Τέλος, εκτιμά ότι «λόγω του όγκου του υλικού δεν είναι απίθανο να προέρχονται από διαφορετικές λαθρανασκαφές, αλλά θα πρέπει να το μελετήσουν οι συνάδελφοι που εξειδικεύονται στην συγκεκριμένη περίοδο. Έχουμε την τύχη να έχουμε εξαιρετικούς συναδέλφους με υψηλού επιπέδου κατάρτιση στην περίοδο αυτή, οι οποίοι έχουν συνδράμει στην ταυτοποίηση και άλλων αρχαιοτήτων από συλλογές του εξωτερικού που έχουν επαναπατριστεί». 

Πηγή eleftherostypos

 

Σχόλια