Ράδιο Βήτα Chatbox

Ετοιμος να εκτοξευτεί ο σούπερ πύραυλος του Ελον Μασκ που θα μεταφέρει αποίκους στον Άρη

H μεγαλύτερη ιδιωτική (αμιγώς) διαστημική εταιρεία στον κόσμο, η Space X, που ίδρυσε ο πολυπράγμων Ελον Μασκ προσπαθεί να φέρει επανάσταση στη διαστημική βιομηχανία τόσο στο εμπορικό της σκέλος όσο και σε αυτό της διαστημικής εξερεύνησης αλλά και της κατάκτησης του Διαστήματος από τον άνθρωπο. Πυρήνας αυτής της επανάστασης είναι η κατασκευή από την εταιρεία των πρώτων επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων η χρήση των οποίων μειώνει πάρα πολύ το κόστος των εκτοξεύσεων και γενικότερα των αποστολών με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη διαστημική δραστηριότητα.

Παράλληλα η Space X κατασκευάζει πολύ μεγάλους σε μέγεθος και ισχύ πυραύλους που θα μπορούν να μεταφέρουν ολοένα και πιο μεγάλα φορτία αλλά και μεγάλο αριθμό επιβατών σε αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να κινηθούν οι σημερινοί πύραυλοι. Ο πρώτος τέτοιος πύραυλος είναι ο Starship που έχει ύψος 132 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει φορτίο ως 150 τόνων σε τροχιά γύρω από τη Γη και 100 τόνων στη Σελήνη. Ο πύραυλος μπορεί επίσης να μεταφέρει 100 επιβάτες σε διάφορες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργήσει μια μεγάλη αποικία στον Άρη χρησιμοποιώντας τον Starship, αποικία που θα αποτελείται από ένα εκατ. κατοίκους.

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις του Starship πολλές εξ αυτών αποτυχημένες και εκείνες που ήταν πετυχημένες ήταν σε ύψη εντός των γήινων ορίων. Ο Starship βρίσκεται σε θέση εκτόξευσης στις εγκαταστάσεις της Space X στο Τέξας και η εταιρεία αναμένει το πράσινο φως των αρμόδιων Αρχών για να πραγματοποιηθεί η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου με στόχο αυτή την φορά ο πύραυλος να βγει από τα σύνορα της Γης και φυσικά να επιστρέψει σώος και αβλαβής στον πλανήτη μας.

Ο Ελον Μασκ έσπευσε να δηλώσει ότι η επιτυχής έκβαση της εκτόξευσης έχει ποσοστά επιτυχίας 50% και είναι πιθανό ο πύραυλος να εκραγεί σε κάποιο στάδιο του εγχειρήματος αναφέροντας ότι σε κάθε περίπτωση «δεν θα είναι μια βαρετή εκτόξευση». Τα στελέχη της Space X αναμένουν την έγκριση της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπλοΐας των ΗΠΑ (FAA) η οποία όπως έγινε γνωστό μπορεί να δοθεί την Μεγάλη Δευτέρα και η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση αμέσως μόλις λάβει την άδεια. Η Space X έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο από τον πύραυλο και τις ετοιμασίες της εκτόξευσης του.

Να σημειωθεί ότι ο πύραυλος αποτελείται από δύο μέρη το τμήμα που κάνει την προώθηση το οποίο ονομάζεται Super Heavy και το τμήμα που αποτελεί το σκάφος στο οποίο βρίσκονται οι επιβάτες που είναι το Starship. 

Πηγή naftemporiki

Σχόλια