Ράδιο Βήτα Chatbox

Τέμπη: Σοβαρές παραλείψεις πέραν των ανθρώπινων λαθών, διαπιστώνουν οι εμπειρογνώμονες

Σημαντικές παραλείψεις διαπίστωσε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που διόρισαν οι συγγενείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, από την πρώτη κιόλας έρευνα διαπιστώθηκαν σοβαρά κενά και παραλείψεις, που ξεπερνούν τα ανθρώπινα λάθη. Οι εμπειρογνώμονες, από τη μεριά τους, βάζουν στο «μικροσκόπιο» τις ραδιοεπικοινωνίες και τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας.

Μέλος της πενταμελούς ανεξάρτητης επιτροπής, επιπροσθέτως, ανέφερε πως προκαλεί εντύπωση η αιτία της φωτιάς στο σημείο της σύγκρουσης, μιας και αυτή δεν ξέσπασε αμέσως αλλά μετά από 20 λεπτά.

Η επιτροπή, επίσης, διαπίστωσε πως δεν παρατηρήθηκαν ζημιές στις τρεις μηχανές (δύο της εμπορικής και μία της επιβατικής), ανάλογες με την πυρκαγιά και τη σφοδρότητα της σύγκρουσης.

Οι εμπειρογνώμονες ακόμη υπογράμμισαν πως αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα που εξήγαγαν και προέκυψαν μετά τις αυτοψίες στο σημείο του δυστυχήματος.

Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσουν νέες έρευνες ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων.

Εν κατακλείδι, τα μέλη της επιτροπής διαμήνυσαν πως θα παρακολουθούν στενά την έρευνα του Εφέτη ανακριτή.

Γεραπετρίτης: Μέχρι το Πάσχα το πόρισμα

Ο Υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως έως το Πάσχα αναμένεται να έχει βγει το πόρισμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθεί μειωμένο εισιτήριο από την Hellenic Train. Ο ίδιος, ακόμη, προσέθεσε πως οι έρευνες θα φτάσουν μέχρι τέλους ενώ τόνισε πως συνεχίζονται και οι δικαστικές έρευνες.

Ο αρμόδιος υπουργός επισήμανε πως θα πραγματοποιηθεί μια ανεξάρτητη έρευνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, η οποία αναμένεται να χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Επίσης, δεσμεύτηκε πως η εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιοίκησης από Λάρισα και πάνω θα λειτουργεί έως τις αρχές Ιουλίου και από τη Λάρισα και κάτω, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, εκτιμάται πως από τις αρχές Οκτωβρίου θα λειτουργήσει όλη η τηλεδιοίκηση και τα Κέντρα Ελέγχου.

Ως προς το σύστημα ETCS θα υπάρξει προμήθεια από την ΓΑΙΑΟΣΕ ενώ θα πραγματοποιηθεί αναβάθμιση, καθώς σήμερα υπάρχει εγκατεστημένο το επίπεδο 1 και γίνεται προσπάθεια με τη Hitachi να ανέβει στο επίπεδο 2, είπε επίσης, ενώ πρόσθεσε πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. 

Πηγή documentonews

 

Σχόλια