Ράδιο Βήτα Chatbox

Μπακοδήμα : Το σχέδιο «Δήμητρα» πηγάζει από προσωπική εμμονή του Βαρουφάκη

«Η επαναφορά του σχεδίου "ΔΗΜΗΤΡΑ" στο τραπέζι της συζήτησης πηγάζει αφενός από τη σύμπραξη του ΜέΡΑ25 με τη ΛΑΕ και τον ευρωσκεπτικισμό της και αφετέρου από μια προσωπική εμμονή του αρχηγού του ΜέΡΑ25 με το εν λόγω σχέδιο λέει με συνέντευξή» της στο ethnos.gr η προερχόμενη από το κόμμα του κ. Βαρουφάκη και υποψήφια βουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Φωτεινή Μπακαδήμα.  Η ίδια επισημαίνει ότι για το ΜέΡΑ25  μπορεί να μην είναι φετίχ το νόμισμα, όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι φετίχ η διαφύλαξη της ασφάλειας και της πίστης των πολιτών πως δενκινδυνεύουν ούτε θα μπουν σε καμία περιπέτεια που θα έφερε η εφαρμογή τέτοιων ανεδαφικών σχεδίων.

Κυρία Μπακαδήμα ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που ισχυροποιούν την εκτίμησή σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές;

Είναι πεποίθηση μας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές του Μαΐου όχι γιατί είναι δική μας μονάχα επιθυμία και επιδίωξη. Σε κάθε συγκέντρωση, περιοδείαεπαφή μας με τους συμπολίτες μας βλέπουμε την έντονη δυσαρέσκεια και την κοινή αντίληψη πως η χώρα μας δεν αντέχει μια δεύτερη θητεία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το “Ως εδώ” που βγαίνει από τα στόματα των συνανθρώπων μας, της μεσαίας τάξης που έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, των συνταξιούχων που έπεσαν θύματα της δεξιάς κοροϊδίας, των εργαζομένων και των χαμηλόμισθων που βλέπουν το πορτοφόλι τους να αδειάζει τις πρώτες μέρες του μήνα με το τραπέζι να μένει πολλές φορές άδειο μας αποδεικνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο και στοχεύει στη στήριξη των πολλών και την ανακούφιση των συμπολιτών μας που ασφυκτιούν από την ακρίβεια σε ενέργεια και αγαθά, τα κόκκινα δάνεια, την ανασφάλεια, την έλλειψη δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και ζητούμε μια ευκαιρία να κυβερνήσουμε όχι δεύτερη αλλά πρώτη φορά μακριά από επιτήρηση και δανειστές, μακριά από τον φόβο των Μνημονίων. Ζητούμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα, ένα προοδευτικό πρόγραμμα με κοινωνικό πρόσημο και προσανατολισμό. Είμαι βέβαιη ότι οι πολίτες θα μας δώσουν τη δύναμη να κυβερνήσουμε με αυτούς, για αυτούς, με τους πολλούς για τους πολλούς. Όλοι μαζί θα επαναφέρουμε το κοινωνικό κράτος και τη δικαιοσύνη παντού. Όλοι μαζί θα πούμε “Φτάνει πια” στις πολιτικές υπέρ της ολιγαρχίας και τη φτωχοποίηση του συνόλου προς όφελος μιας μικρής κάστας εκλεκτών και “άριστων”-αρεστών.

Τις τελευταίες ημέρες κάποιες πολιτικές δυνάμεις επιχείρησαν να ταυτίσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με το πρόγραμμα του ΜΕΡΑ25 και το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑπου ανοίγει και ζητήματα αναφορικά με το νόμισμα. Βλέπετε σκοπιμότητες πίσω από αυτό;

Φυσικά, και πίσω από την όλη συζήτηση κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης καλλιεργούν τη γκρίζα προπαγάνδα και το κλίμα φόβου το οποίο και επιχειρούν περίτεχνα να υφάνουν και να απλώσουν πάνω από τη χώρα. Συντηρώντας μια σαθρή όσο και ψευδή αλληλουχία επιχειρημάτων προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους συμπολίτες μας, υποστηρίζοντας πως το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει κλείσιμο τραπεζών έως και αλλαγή νομίσματος με επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα, με άλλη δραχμή. Από την άλλη πλευρά, για τις δικές του σκοπιμότητες και προς όφελος των δικών του επιδιώξεων το ΜέΡΑ25 συντηρεί τη συζήτηση τροφοδοτώντας τη με νέες προτάσεις και επιχειρήματα καθημερινά. Έτσι, μεταξύ των δύο κομμάτων (ΝΔ και ΜέΡΑ25) έχει στηθεί ένα win-win παιχνίδι εντυπώσεων. Η μεν ΝΔ συνεχίζει την προπαγάνδα, το δε κόμμα του κ Βαρουφάκη κερδίζει λίγο χρόνο δημοσιότητας, τον οποίο έχει και τεράστια ανάγκη. Παρόλα αυτά, η ΝΔ συνεχίζοντας να κρύβεται πίσω από τον κ Βαρουφάκη αποδεικνύει καθημερινά τον φόβο της σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης τη σύγκριση του με τον Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, ένα κόμμα όπως η ΝΔ που είχε τη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 4 χρόνια χωρίς να καταφέρει να έχει ελάχιστα αν υπάρχουν έστω και ελάχιστα θετικά να επιδείξει, είναι δεδομένο πως θα χρησιμοποιήσει όποια πλάγια μέσα αποπροσανατολισμού μπορεί να σκαρφιστεί ώστε να κρύψει την παντελή έλλειψη έργου όσο και προτάσεων. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η απέλπιδα όσο και αστεία προσπάθεια του απερχόμενου πρωθυπουργού να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του, κατά την οποία τον ακούσαμε να τάζει όσα δεν κατάφερε να κάνει τα 4 χρόνια της θητείας του.

Επειδή προέρχεστε από το ΜΕΡΑ25 από το οποίο αποχωρήσατε μπορείτε να μάς εξηγήσετε τί προβλέπει το επίμαχο σχέδιο;

Το “ΔΗΜΗΤΡΑ” είναι ένα σχέδιο δημόσιου συστήματος δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών μεταξύ τόσο δημοσίου και ιδιωτών όσο και ιδιωτών μεταξύ τους. Ο τρόπος που θα λειτουργούσε θα ξεκινούσε με τη δημιουργία ενός ατομικού λογαριασμού στη σελίδα του taxisnet, ο λογαριασμός θα “φορτιζόταν” με πιστωτικές μονάδες τις οποίες και θα μπορούσε ο κάθε ιδιώτης να χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές του είτε αυτές θα ήταν η πληρωμή φόρων ή η αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Κάπως έτσι θα έμπαινε σε λειτουργία μια παράλληλη αγορά χωρίς τη διαμεσολάβηση τραπεζών. Όπως υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος του κ Βαρουφάκη αλλά και ο ίδιος οι μονάδες του συστήματος αυτού θα μπορούσαν με μεγάλη ευκολία να γίνουν νέο εθνικό νόμισμα. Όμως επιτρέψτε μου να σημειώσω πως κάθε συζήτηση περί εξόδου από το Ευρώ, περί επιστροφής στη δραχμή είναι ανεπίκαιρη όσο και περιττή. Η θέση της χώρας μας στην ΕΕ και το κοινό της νόμισμα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης δεν έχει καμία θέση στο 2023 ούτε είναι υπό διαπραγμάτευση. Δεν συζητάμε για Grexit εν έτι 2023, συζητάμε για προτάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών, αντιμετώπισης του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, της ακρίβειας, ενίσχυσης της υγείας και της παιδείας όχι για το αν θα κόψουμε νομίσματα στο νομισματοκοπείο. Πιστεύω ακράδαντα πως το σχέδιο “ΔΗΜΗΤΡΑ και η επαναφορά του στο τραπέζι της συζήτησης πηγάζει αφενός από τη σύμπραξη του ΜέΡΑ25 με τη ΛΑΕ, της οποίας τον ευρωσκεπτικιστικό προσανατολισμό όλοι γνωρίζουμε, όσο και μιας προσωπικής εμμονής του αρχηγού του ΜέΡΑ25 με το εν λόγω σχέδιο. Όπως άκουσα τον εκπρόσωπο του ΜέΡΑ25 να δηλώνει για εκείνους δεν είναι φετίχ το νόμισμα. Για εμάς, όμως, είναι φετίχ η διαφύλαξη της ασφάλειας και της πίστης των πολιτών πως δεν κινδυνεύουν ούτε θα μπουν σε καμία περιπέτεια που θα έφερε η εφαρμογή τέτοιωνανεδαφικών σχεδίων.

Είναι εφικτή η συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ακόμη κι αν ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 δεν θέλουν να δώσουν ψήφο ανοχής;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προσπαθήσει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, φυσικά ερχόμενος πρώτος το βράδυ των εκλογών, εξάλλου έχει ήδη διευκρινιστεί ότι δεν θα κάνουμε μια “κυβέρνηση ηττημένων”, δεν θα ήταν ούτε ηθικό ούτε αριθμητικά εφικτό. Με απόλυτο ρεαλισμό θεωρούμε πως μια κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και μάλιστα μια κυβέρνηση μακράς πνοής είναι εφικτή. Από εκεί και πέρα αν η συνεργασία οδηγεί σε οριακή πλειοψηφία τότε θα πρέπει τα μικρότερα κόμματα (ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν με γνώμονα το κοινό καλό απέναντι στις περιστάσεις. Στο δίλημμα δεύτερη θητεία Μητσοτάκη, με όλα τα δεινά που αυτή θα φέρει, ή κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας οφείλουν όλες, ακόμη κι αν είναι οι πιο μικρές, πολιτικές δυνάμεις της χώρας να τοποθετηθούν επιλέγοντας πλευρά. Ή θα παραμείνουν περιχαρακωμένες σε μια αντιπολίτευση που δεν θέλει να ασκήσει πραγματική εξουσία ή θα γίνουν συγκαταβατικοί παρτενέρ του κ Μητσοτάκη. Τότε όλοι θα κριθούν, γιατί όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες και την ιστορία, από τη στάση που θα επιλέξουν. Εύχομαι για το καλό του τόπου να μην μπουν οι πολιτικές ή προσωπικές παρωπίδες πάνω από το συμφέρον της χώρας και των συνανθρώπων μας. 

Πηγή ethnos

 

Σχόλια