Ράδιο Βήτα Chatbox

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ξέρει και μπορεί να φέρει την αλλαγή

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή Happy Day του Alpha και τη Σταματίνα Τσιμτσιλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως η ακρίβεια και η φορολογία, στηλιτεύοντας τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ξέρει και μπορεί»

«Υπάρχει μια μεγάλη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα και ξέρει και μπορεί. Υπάρχει κρίση ακρίβειας, αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνικό φαινόμενο. Έχουμε αυτές τις τιμές στο σούπερ μάρκετ ενώ έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς σε όλη την ΕΕ. Σε πολλές χώρες υπήρχαν παρεμβάσεις. Εδώ δεν έγινε τίποτα. Υπάρχουν περιθώρια να πέσουν οι τιμές. Την τρίτη εβδομάδα του μήνα τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα. Πρέπει να δώσουμε μια ανάσα προοπτικής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς υποχρεωθήκαμε να μαζέψουμε χρήματα στα δημόσια ταμεία 40 δις. Ο κ. Μητσοτάκης είχε την υποχρέωση να ξοδέψει 60 δις. Δεν είναι το ίδιο. Τα έσοδα στα δημόσια ταμεία από έμμεσους φόρους το 2022 ήταν 4,5 δις. Αυτή είναι η κρατική αισχροκέρδεια. Οι επιδοτήσεις δεν πάνε στις τσέπες των πολιτών, αλλά στις επιχειρήσεις. Η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι διαφορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αξιακές, καθώς η διακυβέρνησή του «κακοποίησε το κράτος». «Πώς να συμφωνήσεις με κάποιον που παρακολουθούσε το μισό υπουργικό συμβούλιο;», διερωτήθηκε.

«Αντιδράσαμε άμεσα και σωστά στην υπόθεση Γεωργούλη»

Παράλληλα, μίλησε για την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Γεωργούλη. «Ήταν ένα πολύ στενάχωρο γεγονός. Αντιδράσαμε αμέσως μόλις το πληροφορηθήκαμε. Αντιδράσαμε σωστά. Σε μια πατριαρχική κοινωνία δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις. Γι’ αυτό και αποπέμφθηκε αμέσως. Εμείς είμαστε πάντα με το θύμα και όχι με τον θύτη. Η καταγγέλλουσα είπε ότι δεν το ήξερε ούτε η οικογένειά της. Είναι δυνατόν να το ξέραμε εμείς; Ρωτάνε κάποιοι γιατί τώρα; Γιατί έτσι θέλει. Τώρα ήθελε να κάνει την καταγγελία».

«Σε όσους ρωτούν ένα θύμα γιατί τώρα (σ.σ όσον αφορά τον χρόνο καταγγελίας), η απάντηση είναι γιατί έτσι. Πρέπει να σπάσει αυτή η αντίληψη», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι προγραμματικές συζητήσεις δεν γίνονται στο γόνατο»

Για την πιθανότητα μετεκλογικών συνεργασιών υπογράμμισε ότι οι προγραμματικές συζητήσεις «δεν γίνονται στο γόνατο». «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν πάνε στο πουθενά. Δεν μπορεί ένα κόμμα του 3% και του 4% να θέσει τους όρους του. Εμείς θέλουμε μια συνεργασία πάνω σε ένα πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί. Δεν θέλω να αποκλείσω κανέναν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηριχτεί μία κυβέρνηση. Για ποιον λόγο υπάρχει αυτή η δαιμονοποίηση των κυβερνήσεων συνεργασίας; Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα δεν γίνεται στο γόνατο, μπορεί να κρατήσει και μήνες. Υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των νοικοκυριών, όχι της χώρας. Ο κόσμος θέλει μια αλλαγή στην καθημερινότητά του».

«Να έρθει σε ανοιχτό διάλογο ο Μητσοτάκης. Τι φοβάται;»

Όσον αφορά το ζήτημα του debate και τα συνεχή καλέσματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Το δίλημμα της κάλπης «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» δεν το έβαλα εγώ. Εγώ έκανα debate με τον κ. Μεϊμαράκη, έκανα και με όλους μαζί. Οι πολίτες θέλουν να δουν τι έχουμε να πούμε. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται. Ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε το 2019, το αρνείται και τώρα. Αυτές οι συζητήσεις, όλοι μαζί, είναι και λίγο σούπα. Να έρθει σε ανοιχτό διάλογο. Να καταλάβει ο κόσμος. Τι φοβάται;». 

Πηγή documentonews

 

Σχόλια