Ράδιο Βήτα Chatbox

Σουδάν: Επιστρέφουν οι τελευταίοι Ελληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Χαρτούμ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η επιχείρηση διάσωσης και των τελευταίων Ελλήνων που είχαν εγκλωβιστεί στο Χαρτούμ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση στα βόρεια του Χαρτούμ, όπου επιβιβάστηκαν Ελληνες και άλλοι πολίτες και ήδη βρίσκεται σε πορεία προς τη χώρα μας

Ειδικότερα, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη βάση Ουαντί Σεϊντνά περίπου στις 13.00 και απογειώθηκε μία ώρα αργότερα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ, αναφέρεται: «Το αεροσκάφος έχει ήδη εισέλθει με ασφάλεια στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, μεταφέροντας 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Ελληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους».

Όπως αναφέρει το υπουργείο, με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης «ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και των μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Απογειώθηκε νωρίτερα σήμερα αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το Χαρτούμ, στο πλαίσιο επιχείρησης απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Το αεροσκάφος έχει ήδη εισέλθει με ασφάλεια στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, μεταφέροντας 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Ελληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους.

Οι λοιποί απεγκλωβισθέντες είναι πολίτες άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε., καθώς και τρίτων χωρών.

Στην αποστολή συμμετέχει και Ελληνας διπλωματικός υπάλληλος.

Η άφιξη του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το βράδυ.

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα.

«H επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης έλαβε τέλος»

Ανακοίνωση για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ. Οπως σημειώνει, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις επιχειρήσεις από την Κυριακή 23 Απριλίου μέχρι την Τετάρτη 26 Απριλίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 ξεκίνησε Αποστολή από την Ελλάδα για τον απεγκλωβισμό και διάσωση Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης και σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνέβαλαν καθοριστικά και με απόλυτη επιτυχία στην Εθνική προσπάθεια για την διάσωση και ασφαλή επάνοδο στην Ελλάδα, τόσο Ελλήνων πολιτών όσο και πολιτών από φίλες και σύμμαχες Χώρες, με τη συνδρομή επιχειρησιακών μέσων και εξειδικευμένου προσωπικού.

Επικεφαλής της Αποστολής ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, και σε αυτήν συμμετείχε επίσης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Σούλιος, καθώς και ο Υποδιοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Ταξίαρχος Χαράλαμπος Γεωργίου ως επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Η Αποστολή σε όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού βρισκόταν σε επαφή με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΜΔΚ) του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 απογειώθηκε από το Αεροδρόμιο Ασουάν (Aswan) της Αιγύπτου Α/Φ C-130 με προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ και προορισμό την Αεροπορική Βάση Wadi Seidna βόρεια του Χαρτούμ (Khartoum) στο Σουδάν. Με την προσγείωση του Α/Φ στην Αεροπορική Βάση, το τμήμα SOF προέβη σε έλεγχο και εξασφάλιση της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα συνέδραμε στη διάσωση και επιβίβαση στο Α/Φ 39 πολιτών, εκ των οποίων 20 από Ελλάδα, 1 από Γερμανία, 4 από Ισπανία, 5 από Ολλανδία, 1 από Σερβία, 8 από Φιλιππίνες, καθώς και 6 κατοικίδια (σκύλοι). Στη συνέχεια, το Α/Φ απογειώθηκε με προορισμό την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης και διάσωσης παρακολούθησαν και κατεύθυναν ζωντανά από το ΕΘΚΕΠΙΧ ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στο γενικότερο πλαίσιο της Αποστολής απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από την έναρξη της κρίσης στο Σουδάν, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι παρακάτω επιμέρους επιχειρήσεις:

  • Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, αποστολή 2 μεταγωγικών αεροσκαφών (Α/Φ), 1 C-27 και 1 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας στο Αεροδρόμιο Aswan, σε ετοιμότητα για εκτέλεση επιχειρήσεων εκκένωσης.
  • Την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, απογείωση του Α/Φ C-27 από το Aswan με προορισμό το Τζιμπουτί (Djibouti), παραλαβή των πρώτων 17 πολιτών (13 Ελλήνων και 4 άλλων υπηκόων συζύγων των Ελλήνων) και επιστροφή την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.
  • Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής. Ακολούθως απογείωση και παραλαβή από το Djibouti και την Άκαμπα (Aqaba) της Ιορδανίας 16 Ελλήνων πολιτών, 1 από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία. Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 το Α/Φ με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.
  • Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής.

Από στρατιωτικής πλευράς, η επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης έλαβε τέλος». 

Πηγή kathimerini

 

 

Σχόλια