Ράδιο Βήτα Chatbox

Δαλάι Λάμα: Σάλος με τη συμπεριφορά του απέναντι σε νεαρό αγόρι

Να απολογηθεί αναγκάστηκε ο Δαλάι Λάμα, έπειτα από κατηγορίες για απρεπή συμπεριφορά απέναντι σε ένα νεαρό αγόρι, το οποίο φίλησε στο στόμα και του ζήτησε να του «γλείψει τη γλώσσα», σε δημόσια εκδήλωση στην Ινδία.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, το περιστατικό έλαβε χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, στο ναό του Δαλάι Λάμα στη Ντχαραμσάλα, όπου παρευρέθηκαν 100 νεαροί μαθητές, για την αποφοίτησή τους από το ινδικό Ίδρυμα M3M.

Ο Δαλάι Λάμα, κατά κόσμον Τενζίν Γκιατσό, είναι η πλέον ιερή φιγούρα του θιβετιανού βουδισμού και ζει εξόριστος στην Ινδία από το 1959, όταν η Κίνα προσάρτησε το Θιβέτ.

Το περιστατικό

Σε βίντεο που έγινε viral, ένας από τους νεαρούς μαθητές στη διάρκεια της εκδήλωσης πλησίασε σε ένα μικρόφωνο και ρώτησε τον Δαλάι Λάμα: «Μπορώ να σε αγκαλιάσω;».

Ο 87χρονος Δαλάι Λάμα κάλεσε το αγόρι κοντά του. Στο βίντεο, φαίνεται να δείχνει προς το μάγουλό του και να του λέει «εδώ πρώτα». Έπειτα, το αγόρι τον φιλά και τον αγκαλιάζει.

Ο Δαλάι Λάμα, όμως, συνέχισε να το κρατά, λέγοντάς του «νομίζω και εδώ» και φιλώντας το στο στόμα. Στη συνέχεια του οπτικοακουστικού υλικού, ο Δαλάι Λάμα ακούγεται να συμπληρώνει «και γλείψε μου τη γλώσσα», την οποία στη συνέχεια βγάζει έξω από το στόμα του, ενώ έχει το μέτωπό του κολλημένο σε εκείνο του μικρού μαθητή. Τότε, το αγόρι βγάζει γρήγορα και τη δική του γλώσσα και απομακρύνεται, ενώ ο Δαλάι Λάμα γελά και τραβά το αγόρι κοντά του για άλλη μια αγκαλιά, υπό τον ήχο του γέλιου του κοινού.

Ο πνευματικός ηγέτης στη συνέχεια μίλησε στο παιδί, συμβουλεύοντάς το να αναζητά εκείνους που δημιουργούν «ειρήνη και ευτυχία» και να αποφεύγει τα «ανθρώπινα όντα που πάντα σκοτώνουν άλλους ανθρώπους», πριν το αγκαλιάσει μια τελευταία φορά.

Αντιδράσεις

Το βίντεο κυκλοφόρησε ευρέως στο internet και καταδικάστηκε από πολλούς, που χαρακτήρισαν την αλληλεπίδραση «απρεπή», «σκανδαλώδη» και «αηδιαστική». Οι επικρίσεις ανάγκασαν το γραφείο του Δαλάι Λάμα να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά του ήταν «αθώα και με παιχνιδιάρικη διάθεση».

Επιπλέον, συμπλήρωνε: «Η ιερότητά του επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη από το αγόρι και την οικογένειά του, αλλά και από τους πολλούς φίλους του σε όλο τον κόσμο, για την οδύνη που ενδεχομένως προκάλεσαν οι λέξεις του».

«Η ιερότητά του συνηθίζει να πειράζει τους ανθρώπους που συναντά, με αθωότητα και παιχνιδιάρικη διάθεση, ακόμη και όταν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο, μπροστά στις κάμερες. Μετανιώνει για το συγκεκριμένο περιστατικό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δαλάι Λάμα έχει έρθει αντιμέτωπος με αντιδράσεις. Το 2019 είχε προκαλέσει κατακραυγή, όταν είπε ότι αν ο Δαλάι Λάμα μετενσαρκωθεί σε γυναίκα, εκείνη «θα πρέπει να είναι πιο ελκυστική», δήλωση για την οποία είχε επίσης αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη. 

Πηγή tanea

 


Σχόλια