Ράδιο Βήτα Chatbox

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής «Αρκτούρος»

Σε Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπανία, Σιγκαπούρη και αρκετές χώρε εκτός Ευρώπης έχει εντοπιστεί ήδη η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού με την ονομασία «Αρκτούρος», η οποία σαρώνει την Ινδία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πρόκειται για μια εξαιρετικά μολυσματική υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον και μεταξύ άλλων προκαλεί ένα απρόσμενο σύμπτωμα στα παιδιά.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί τον «Αρκτούρο» καθώς δείχνει τάσεις εξάπλωσης. Οι πρόσθετες μεταλλάξεις, τον καθιστούν ως φαίνεται πιο μεταδοτικό ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλεί και πιο σοβαρή νόσο.

Σύμφωνα με την Dr. Van Kerkhove, ο «Αρκτούρος» ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε δύο δείγματα στην Ινδία που βγήκαν θετικά στα τέλη Ιανουαρίου και έκτοτε δεν έχει παρατηρηθεί αυξητική τάση στη σοβαρότητα των περιστατικών, χωρίς να σημαίνει ότι έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος.

Συναγερμός σε ΗΠΑ και Βρετανία

Στα τέλη Ιανουαρίου εντοπίστηκε στη Νέα Υόρκη και έχει εξαπλωθεί σε 26 ακόμη πολιτείες των ΗΠΑ, προκαλώντας 235 κρούσματα, με «hotspots» κορωνοϊού να εμφανίζονται σε Καλιφόρνια, Νιου Τζέρσεϊ και Βιρτζίνια.

Τα περισσότερα κρούσματα του «Αρκτούρου» στις ΗΠΑ, έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια η οποία μετρά 54 μέχρι σήμερα. Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται το Νιου Τζέρσεϊ με 38 κρούσματα, η Βιρτζίνια με 25, το Τέξας με 23 και η Νέα Υόρκη με 21.

Οι άλλες πολιτείες όπου εντοπίστηκε το στέλεχος είναι: Ουάσιγκτον, Ιλινόις, Φλόριντα, Πενσυλβάνια, Τζόρτζια, Γιούτα, Οχάιο, Μινεσότα, Μέριλαντ, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Αϊόβα, Ιντιάνα, Χαβάη, Ντέλαγουερ, Κονέκτικατ, Ουισκόνσιν, Όρεγκον, Μίσιγκαν, Μασαχουσέτη, Λουιζιάνα και Κολοράντο.

Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) ανέφερε τα πρώτα κρούσματα ήδη από τον προηγούμενο μήνα ενώ πλέον έχουν καταγραφεί στη χώρα σχεδόν 50, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Ο «Αρκτούρος» έχει επίσης ανιχνευθεί και σε χώρες εκτός Ευρώπης, όπου όμως τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι λιγοστά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία.

Η επιστημονική ονομασία της παραλλαγής είναι XBB.1.16 και θεωρείται η πιο μολυσματική εκδοχή της Όμικρον μέχρι σήμερα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το στέλεχος αυτό είναι πιο θανατηφόρο από άλλα που κυκλοφορούν.

Στην Ινδία έχει ήδη αντικαταστήσει άλλες μεταλλάξεις, ενώ πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία έδειξε ότι είναι κατά 20% πιο μεταδοτικός απ’ ό,τι η υποπαραλλαγή Κράκεν.

Μεταδοτική αλλά λιγότερο επικίνδυνη

Ο Δρ. Πολ Χάντερ, που είναι ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας δεν ανησυχεί για το στέλεχος, τονίζοντας πως η παραλλαγή εξαπλώνεται πιο εύκολα από άλλες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σημείωσε πως υπάρχει έξαρση στην Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες αλλά δεν έχει αυξηθεί γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο και προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.

Ο Χάντερ πρόσθεσε ότι θα δούμε ένα κύμα λοιμώξεων χωρίς μεγάλη διασπορά, σε σχέση με προηγούμενες.

Το στέλεχος XBB.1.16 έχει εντοπιστεί σε 28 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει στα παιδιά

Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) ανέφερε πως τα κρούσματα του «Αρκτούρου» που έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχεδόν 50.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο, Dr. Vipin Vashishtha, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών της Ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ο «Αρκτούρος» προκαλεί πολλά κρούσματα στα παιδιά.

Στα νήπια έχει αρχίσει να αναδύεται ένας ιδιαίτερος φαινότυπος, καθώς η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού προκαλεί υψηλό πυρετό, βήχα και κνησμώδη επιπεφυκίτιδα.

Η επιπεφυκίτιδα αυτή δεν προκαλεί πύον, αλλά έντονη δακρύρροια που κάνει τα βλέφαρα των παιδιών να «κολλάνε» μεταξύ τους. Το σύμπτωμα αυτό δεν είχε παρατηρηθεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, τόνισε ο Dr. Vashishtha. 

Πηγή topontiki

Σχόλια