Ράδιο Βήτα Chatbox

Στις φλόγες και πάλι η Μέση Ανατολή – Επικίνδυνη κλιμάκωση με ισραηλινές επιδρομές και ρουκέτες από τη Γάζα

Επικίνδυνη θεωρείται η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να εξαπολύει μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του Λιβάνου και της Λωρίδας της Γάζας, σε αντίποινα για επιθέσεις με ρουκέτες.

Την αναζωπύρωση της έντασης πυροδότησε η νέα εισβολή ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στο τέμενος Αλ Άκσα, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου έγινε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου στον ιερό χώρο και χτυπήθηκαν ανηλεώς Παλαιστίνιοι προσκυνητές που είχαν συγκεντρωθεί για τις προσευχές του Ραμαζανιού.

Δύσκολη νύχτα στη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Ισάμ Αντουάν μιλώντας στο al Jazeera από την Γάζα δήλωσε ότι η κατάσταση δείχνει να εξελίσσεται σε ανοιχτό πόλεμο.

«Περιμένεις να εκραγούν βόμβες ανά πάσα στιγμή, ή να γίνεις στόχος των ισραηλινών επιδρομών», δήλωσε ο Ισάμ Αντουάν, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για περιορισμένης έκτασης επιχείρηση».

«Υπάρχει τεταμένη ατμόσφαιρα, οργή και φόβος. Ήταν μια δύσκολη νύχτα για την Γάζα», είπε ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος.

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στη Γάζα, Γιούμαν αλ Σάγιεντ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί χτύπησαν στόχους σε όλη τη Γάζα, αλλά «κυρίως στρατόπεδα εκπαίδευσης της Χαμάς», όπως και γεωργικές καλλιέργειες. Από τις επιθέσεις καταστράφηκαν αρκετά σπίτια.

«Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ήταν έντονες και έγιναν την ίδια ώρα σε όλη την περιοχή», πρόσθεσε. Μεταξύ των στόχων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNΝ ήταν και ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, όπου επικράτησε πανικός.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Al-Manar, που υποστηρίζεται από τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπόλαχ, τρεις επιθέσεις έγιναν στη Τύρο. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάου, ΝΝΑ μετέδωσε ότι η περιοχή που επλήγη είναι αγροτική και προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και ποιμνιοστάσια.

Η ισραηλινή εκδοχή

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επλήγησαν στόχοι που ανήκουν στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στο νότιο Λίβανο και στην Γάζα, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από το Λίβανο εναντίον του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ δήλωσε ότι χτυπήθηκαν οι περιοχές απ΄ όπου πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.

Ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου».

Πριν από το μπαράζ των ισραηλινών επιθέσεων ο Μπένζαμιν Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ «θα χτυπήσει τους εχθρούς και θα τους υποχρεώσει να πληρώσουν το τίμημα για κάθε επιθετική ενέργεια».

Δεύτερη εισβολή ισραηλινών στρατιωτών στο τέμενος Αλ Άκσα

Όμως η ενέργεια που άναψε το φιτίλι ήταν η δεύτερη εισβολή ισραηλινών στρατιωτών στο τέμενος Αλ Άκσα, το δεύτερο πιο ιερό σημείο προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους, γεγονός που καταδικάστηκε από όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Εικόνες μέσα από το τέμενος δείχνουν ισραηλινούς στρατιώτες να χτυπούν ανηλεώς με ραβδιά και με τα όπλα τους Παλαιστίνιους προσκυνητές. Η εισβολή έγινε με πρόσχημα –όπως λέει η ισραηλινή αστυνομία- την οχύρωση «εκατοντάδων διαδηλωτών» στο τέμενος.

Η Ιορδανία προειδοποιεί ότι η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας, που είναι ο θεματοφύλακας του Αλ Άκσα και άλλων μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών μνημείων στην Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε πλέον σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο».

«Αυτά που εκτυλίχθηκαν στην συνέχεια στα σύνορα του Λιβάνου είναι προφανώς οι συνέπειες, η αντίδραση των όσων έγιναν στο τέμενος Αλ Άκσα», δήλωσε στο CNN ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδαίας, Αϊμά Σαφάντι.. 

Πηγή topontiki




Σχόλια