Ράδιο Βήτα Chatbox

«Είναι έτοιμος να κάνει αυτό που πρέπει»: Ενώπιον δικαστηρίου σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ

Στη Νέα Υόρκη έφτασε τη Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα (4/4) ενώπιον δικαστηρίου για να του απαγγελθούν κατηγορίες σχετικά με την καταβολή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο 76χρονος Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας έχει ξεκινήσει ήδη την εκστρατεία του για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινική δίωξη.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι «αθώος» και σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social έγραψε ότι ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να κάνει «ξανά μεγάλη την Αμερική», υπογραμμίζοντας ότι έχει πέσει θύμα «κυνηγιού μαγισσών», σε μια περίοδο που η χώρα του «οδεύει προς την κόλαση».

Το Boeing 757 του Τραμπ - στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας και με το επώνυμό του γραμμένο με κεφαλαία γράμματα - προσγειώθηκε στις 15:25 (τοπική ώρα, 22:25 ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης ύστερα από πτήση 3,5 ωρών από τη Φλόριντα.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον Πύργο Τραμπ, όπου κατέλυσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι δρακόντεια. Περίπου 55.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ έχουν αποκλειστεί δρόμοι γύρω από δικαστήριο του Μανχάταν ενόψει της σημερινής εμφάνισης του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα (21:15 ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με έναν εκ των δικηγόρων του, τον Τζο Τακόπινα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα υποχρεωθεί να φορέσει χειροπέδες.

Ωστόσο, δεν θα αποφύγει τη δυσάρεστη για εκείνον διαδικασία της επιβεβαίωσης των στοιχείων ταυτότητας, της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και της φωτογράφισής του ως κατηγορούμενου.

Ενώπιον του δικαστή, ο Τραμπ «θα δηλώσει αθώος», γιατί «δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα», σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισής του.

Ακολούθως θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, ενδεχομένως υπό όρους, εν αναμονή της δίκης του.

Μια εκ των δικηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ, η Αλίνα Χάμπα, είπε:

«Είναι σε καλά κέφια. Πραγματικά, είναι όπως συνήθως. Είναι έτοιμος να πάει και να κάνει αυτό που πρέπει».

Μιλώντας στο κανάλι Fox και ερωτηθείσα σχετικά, η Χάμπα δήλωσε πως η νομική υπεράσπιση του Τραμπ είναι ήδη έτοιμη.

«Πλην εκπλήξεων, πιστεύω ότι θα είναι ομαλή (σ.σ. διαδικασία)» εξήγησε, και απαντώντας σε ερώτημα για το εάν ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να έχει μια δίκαιη δίκη στο Μανχάταν είπε:

«Όχι, όχι. Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο. Θα ήθελα να έχω πίστη σε αυτή την πολιτεία αλλά τον υπερασπίζομαι για αρκετά χρόνια τώρα και έχω πάει στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης και μπορώ να σας πω ότι δεν είναι το ίδιο με το να εκπροσωπείς κάποιον άλλον».

Συνεργάτες του Τραμπ δήλωσαν ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος δεν σκοπεύει να μιλήσει δημόσια από τη Νέα Υόρκη την Τρίτη, ακολουθώντας τις σχετικές συμβουλές της νομικής του ομάδας.

Ωστόσο, ο μεγιστάνας δεν αναμένεται να παραμείνει σιωπηλός άμα τη επιστροφή του στη Φλόριντα, όπου σκοπεύει να μιλήσει ανοιχτά για τη νομική διαδικασία που έχει κινηθεί εναντίον του αλλά και για άλλες έρευνες που πραγματοποιούνται για το πρόσωπό του.

Οι δηλώσεις του αυτές αναμένονται το βράδυ της Τρίτης από το Μαρ-α-Λάγκο, όπου βρίσκεται η κατοικία του.

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ αποβιβαζόταν από το αεροσκάφος του στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκεπτόταν ένα εργοστάσιο στη Μινεσότα, για να επαινέσει την οικονομική πολιτική του και να υποσχεθεί «καλύτερες μέρες» στους εργαζόμενους, αποφεύγοντας να σχολιάσει τη νομική διαδικασία που ακολουθείται σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του.

Χωρίς τηλεοπτικές κάμερες

Δεν θα επιτρέπονται οι τηλεοπτικές κάμερες στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μανχάταν, όπου θα παρουσιαστεί σήμερα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στην αίθουσα θα επιτραπεί η είσοδος σε πέντε φωτογράφους, αλλά οι τηλεοπτικές κάμερες θα πρέπει να μείνουν εκτός, ενώ οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία δεν θα μπορούν να έχουν μαζί τους ούτε καν φορητό υπολογιστή, αποφάσισε αργά χθες, Δευτέρα, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν.

«Ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον ενός εν ενεργεία ή πρώην προέδρου», ανέφερε στην απόφασή του, σημειώνοντας ότι η διαδικασία έχει προκαλέσει «το πρωτοφανές ενδιαφέρον του κοινού και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης».

Δημοσιογραφικοί οργανισμοί, όπως η New York Daily News, είχαν ζητήσει από τον Μέρτσαν να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να έχουν πλήρη πρόσβαση στη διαδικασία.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν δεν εξέφρασε άποψη σχετικά, όμως οι δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν από τον δικαστή να αρνηθεί το αίτημα των δημοσιογραφικών ομίλων επισημαίνοντας ότι θα δημιουργηθεί «μια ατμόσφαιρα που θα μοιάζει με τσίρκο».

Παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια και τόνισαν ότι ο πρώην πρόεδρος ανησυχεί ότι «η αυξημένη παρουσία του Τύπου θα έχει αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα τη μεροληψία». 

Πηγή cnn.gr


 

Σχόλια