Ράδιο Βήτα Chatbox

Ο Ερντογάν επιστρέφει στον παλιό, πολύ κακό, ισλαμο-εθνικιστικό εαυτό του

Όσοι μελετούμε τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δεν είχαμε αμφιβολία για όσα θα συμβούν από εδώ και πέρα, μέχρι τις εκλογές της 14ης Μαϊου.

Παρά το γεγονός ότι μας προβλημάτισε ευχάριστα η επάνοδος της τουρκικής ηγεσίας στις «καλές σχέσεις» της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, δεν μπορούσαμε -στη βάση αναλύσεων της προηγούμενης συμπεριφοράς του- να πιστέψουμε ότι θα άντεχε πολύ, πριν επανέλθει στον παλιό, κάκιστο, ισλαμο-εθνικιστικό εαυτό του.

Προφανώς ο Ερντογάν αναγκάστηκε, λόγω της δύσκολης θέσης που βρέθηκε μετά τους σεισμούς, να προχωρήσει σε μία ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα, βλέποντας τη θετική αντίδραση των Τούρκων πολιτών μετά τη βοήθεια που έσπευσε να στείλει η ελληνική κυβέρνηση στους πολύπαθους σεισμοπαθείς.

Η έξυπνη κίνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να επισκεφθεί, πρώτος από τους πρώτους, την Τουρκία, και μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να περιοδεύουν στις περιοχές που κτυπήθηκαν από τον σεισμό, έβαλε κυριολεκτικά την τουρκική ηγεσία στη γωνία.

Δεν μπορούσε πια ο Ερντογάν να επιτρέπει τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις όταν την ίδια στιγμή η Ελλάδα πρόσφερε πολλαπλή βοήθεια, αποστέλλοντας και τις ομάδες των Ελλήνων διασωστών, οι οποίοι έσωζαν τουρκικές ζωές.
Μετά την επίσκεψη του κ. Δένδια, ήρθε ο Τούρκος ομόλογός του και του είπε, λίγο-πολύ, ότι έγινε-έγινε και ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων. Ορθά πράττοντας ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε θετικά.

Το λάθος του ήταν ότι εμπιστεύθηκε τα λόγια του Τσαβούσογλου, αν και όπως αποδείχθηκε είχε τότε την στήριξη του Ερντογάν, όπως αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το εκλογικό μανιφέστο του «Σουλτάνου» για την εξωτερική πολιτική, όπου κάνει αναφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σιγά που θα το …ξεχνούσε!

Από το μανιφέστο εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα επιστρέψει -αν δεν το έκανε ήδη- στην πολιτική των απειλών και των προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταγράφει τη θέση του για την «Γαλάζια Πατρίδα», την οποία θα υπερασπιστεί, αναφέρεται στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, ομιλεί για τα παράνομα μνημόνια με την προσωρινή «κυβέρνηση» της Λιβύης, η οποία είναι υπόδουλη στην Τουρκία και επιχαίρει για την παράνομη αναγνώριση του ψευδοκράτους των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου. Καταγράφονται, επίσης, οι αναθεωρητικές θέσεις του Τούρκου προέδρου για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνει τα εξής:

«Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι από τους βασικούς πυλώνες της Γαλάζιας Πατρίδας μας και εκεί θα προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας όπως και της (παράνομης) «ΤΔΒΚ» επιστρατεύοντας όλες τις δυνατότητες μας. Τα βήματα της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν Μεσόγειο. Αυξάνεται ο ενεργειακός περιφερειακός ανταγωνισμός».

Το ισλαμικό κόμμα του Τούρκου προέδρου, αφού ισχυρίζεται ότι «τα νησιά (του Αιγαίου) δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και το δηλώσαμε στον ΟΗΕ», τονίζει τα εξής:

«Τα εξωτερικά μας όρια της υφαλοκρηπίδας μας τα δηλώσαμε στον ΟΗΕ. Στις 13 Νοεμβρίου του 2019 στην κοινοποίηση που κάναμε στον ΟΗΕ δηλώσαμε πως τα θαλάσσια σύνορα μας εκτείνονται μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων των νησιών που βρίσκονται στην περιοχή. Δηλώσαμε πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν επήρεια που να εμποδίζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Στις 18 Μαρτίου του 2020 ενημερώσαμε τον ΟΗΕ για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην Αν. Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις 50 σελίδες που αφιερώνει ο Ερντογάν στο προεκλογικό μανιφέστο του για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, είναι εκτενείς οι αναφορές στην Ελλάδα και την Κύπρο, προμηνύοντας την επιστροφή στην ίδια πολιτική των προκλήσεων, αν επανεκλεγεί.

Αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, χρησιμοποιεί το απαράδεκτο αυτό γεγονός για να κερδίσει τις ψήφους των ισλαμιστών:

Η Αγία Σοφία, έλεγε όπως είπε, ότι θα ανοίξει μια μέρα, θα ανοίξει, θα ανοίξει και εγώ έκανα την παρουσίαση. Δόξα τω Θεώ, άνοιξε και το προνόμιο ήταν δικό μας να την ανοίξουμε. Είπε συγκεκριμένα:

«Στο παρελθόν έλεγαν σε αυτή τη γεωγραφία, δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορούν να το τολμήσουν. Αποδείξαμε ότι όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Υπάρχουν παραδείγματα όπως η ήττα των πραξικοπηματιών μέχρι την επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί και τις επιχειρήσεις πέραν των συνόρων. Έλεγε ο ποιητής: Θα ανοίξει η Αγιά Σοφιά, θα ανοίξει, θα ανοίξει. Και εγώ το διάβασα τότε αυτό. Και τι έγινε; Άνοιξε η Αγιά Σοφιά και αυτό το καταφέραμε εμείς».

Φυσικά στο μανιφέστο δεν μπορούσε να κρύψει ότι ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση της Ελλάδας στάθηκαν στο πλευρό της Τουρκίας μετά τους σεισμούς. Σημειώνει ότι θα γίνει προσπάθεια επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών με διπλωματικά μέσα. Αλλά, πως θα συμβεί αυτό όταν οι απαράδεκτες θέσεις του παραμένουν στο τραπέζι.

Ο στόχος του είναι να οδηγήσει την Ελλάδα σε διμερή διάλογο, για να συζητηθούν όλες οι απαιτήσεις της Τουρκίας, χωρίς την παρουσία Αμερικανών και Ευρωπαίων διπλωματών, διότι στο μυαλό του Ερντογάν έχει μπει η παράλογη ιδέα ότι θα πάρουν το μέρος της Ελλάδας.

Δυστυχώς και η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες δεν εγκαταλείπουν το ρόλο του «Ποντίου Πιλάτου». Και επιμένουν να συγχωρούν τα διπλωματικά εγκλήματα του Ερντογάν.

Καλό είναι, μέχρι να ολοκληρωθούν οι τουρκικές εκλογές, να περιμένει η ελληνική διπλωματία και να «παγώσει» τα πράγματα παρακολουθώντας και αναλύοντας σωστά τη δράση του Ερντογάν και των υπολοίπων της ηγετικής ομάδας των ισλαμιστών του AKP.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να δώσει την ευκαιρία για να γίνει μέρος του προεκλογικού αγώνα στην Τουρκία. Ας τον αφήσουμε μόνο του τον Ερντογάν να τα λέει, και μόνος του να τα ακούει. Στις 14 Μαϊου μπορεί να μην είναι καν πρόεδρος της κατοχικής δύναμης.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal.

Πηγή directus.gr

 

Σχόλια