Ράδιο Βήτα Chatbox

Πατέρας Αντώνιος: Απειλεί με μηνύσεις

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται ο πατέρας Αντώνιος έπειτα από καταγγελίες και κατά του ιδίου για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου.

Την ώρα που οι Αρχές ερευνούν και τα οικονομικά του στοιχεία, ο πατέρας Αντώνιος περιμένει την κλήτευσή του προκειμένου να απολογηθεί, με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στον ΣΚΑΪ να κάνουν λόγο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στον Απρίλιο.

Ο πατέρας Αντώνιος επιμένει ότι πρόκειται για σκευωρία και απειλεί με μηνύσεις. Σύμφωνα με τον εκκλησιαστικό συντάκτη, Ανδρέα Καραγιάννη, ο πατέρας Αντώνιος πέρασε το Πάσχα με φιλικά πρόσωπα, αναμένοντας να δικαστεί, ενώ αφήνει αιχμές κατά της νέας διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του 15χρονου που κατηγορεί τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, ανέφερε: «Τώρα θυμήθηκε να καταθέσει μηνύσεις; Μήπως έχει αλλάξει η υπερασπιστική του γραμμή, διότι υπάρχει περίπτωση οι νομικοί του παραστάτες να μην είναι οι ίδιοι; Οι δικηγόροι φταίνε; Πόσους δικηγόρους θα έχει πια; Δεν μπορεί να έχει πάνω από δύο δικηγόρους στην ανάκριση».

Κιβωτός του Κόσμου: Ραγδαίες εξελίξεις και στην έρευνα για τα οικονομικά

Μια «ανάσα» μακριά από το να καταστεί ύποπτος και για το σκέλος που αφορά τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου βρίσκεται ο πατέρας Αντώνιος. Πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης που χειρίζεται αυτό το κομμάτι της υπόθεσης αναμένεται να καλέσει τουλάχιστον 4 πρόσωπα σε ανωμοτί εξηγήσεις.

Ο εισαγγελικός λειτουργός τις τελευταίες ημέρες μελέτησε εξονυχιστικά το πόρισμα της οικονομικής αστυνομίας και φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποστολή κλήσεων σε «υπόπτους» προκειμένου να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις. Υπενθυμίζεται, ότι με εισαγγελική παραγγελία, η Οικονομική Αστυνομία έχει κληθεί να διερευνήσει τα πάντα γύρω από τα οικονομικά της Κιβωτού, ενώ είχε δοθεί εντολή για φορολογικό έλεγχο στα οικονομικά της δομής για την τελευταία πενταετία, διαχειριστικό έλεγχο και έρευνα για το εάν έχουν δοθεί στην Κιβωτό πάσης φύσεως επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή από ευρωπαϊκούς πόρους.

Μάλιστα, είχε διαταχθεί το άνοιγμα εταιρικών λογαριασμών για την τελευταία πενταετία, αλλά και των λογαριασμών έντεκα φυσικών προσώπων στα οποία περιλαμβάνονται ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα, στενά συγγενικά τους πρόσωπα και μέλη της διοίκησης της Κιβωτού.

Το επίμαχο πόρισμα ήταν «φωτιά» για τους υπεύθυνους της οργάνωσης, αφού από την έρευνα των ελεγκτών προέκυψαν δαπάνες που υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ με ενδείξεις «αόρατων» προμηθειών, αγορών, κατασκευών και εργασιών, ενώ φέρεται να δόθηκαν χρήματα με άγνωστη πηγή προέλευσης για ενέργειες που είτε δεν έγιναν είτε δεν τελείωσαν.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα παραδοσιακά σπίτια κοντά στη λίμνη των Ιωαννίνων που αγοράστηκαν το 2015 και φαίνεται πως πληρώθηκαν με σακούλες που περιείχαν 100.000 ευρώ σε μετρητά. Αντίστοιχα, για την ανοικοδόμηση και την ανακατασκευή των κτισμάτων φέρεται να δόθηκαν ακόμη 250.000 ευρώ, επίσης σε σακούλες με μετρητά και όπως προέκυψε κατά την έρευνα, η συγκεκριμένη δαπάνη περίπου δεν καλύφθηκε μέσω εκταμίευσης από κάποιον τραπεζικό λογαριασμό του πατήρ Αντώνιου, της πρεσβυτέρας, μελών του διοικητικού συμβουλίου ή της ΜΚΟ και δεν δικαιολογείται από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή προέλευση χρημάτων.

Συνολικά φέρεται να έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 10 μεγάλες δαπάνες της τελευταίας 5ετίας, οικονομικού τιμήματος που ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ και αφορούν αρκετές δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Για τις περισσότερες από αυτές τις δαπάνες εμφανίζονται ενδείξεις ότι τα χρήματα δόθηκαν, αλλά οι αγορές, οι κατασκευές ή οι εργασίες είτε δεν έχουν γίνει είτε δεν ολοκληρώθηκαν. Μάλιστα, κατά τους ελεγκτές υπάρχουν ενδείξεις υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι οποίες πρέπει να ερευνηθούν.

Σε απολογία για κακοποίηση

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η εισαγγελία της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του επικεφαλής της οργάνωσης και 7 συνεργατών του για το σκέλος που αφορά σε κακοποιήσεις εντός των δομών της «Κιβωτού».

Το ανακριτικό κατώφλι θα περάσει μετά το Πάσχα ο πατέρας Αντώνιος σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση έπειτα από καταγγελίες ενός 19χρονου κι ενός 15χρονου για σεξουαλική τους κακοποίηση.

Παράλληλα, δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του πατέρα Αντώνιου και 7 εργαζομένων της οργάνωσης για τα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή, της απειλής σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή, της έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή , της ηθικής αυτουργίας σε όλες τις παραπάνω πράξεις (αφορά τον πατέρα Αντώνιο) και της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή.

Το σκέλος που αφορά στο κακούργημα βρίσκεται πλέον στα χέρια ανακριτή, ενώ το κομμάτι που αφορά τα πλημμελήματα διαχωρίστηκε καθώς υπάρχει κίνδυνος παραγραφής γιατί οι πράξεις φέρονται να έχουν τελεστεί από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022. Η δίκη αυτή θα εκδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και αναμένεται να προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται, ότι από την έρευνα που διενήργησαν οι εισαγγελείς ανηλίκων προέκυψαν ενδείξεις κι άλλων αξιόποινων πράξεων, που αφορούν τρόφιμους σε δομές της Οργάνωσης και εργαζόμενους σε αυτή. Για αυτό εξήχθησαν αντίγραφα της δικογραφίας τα οποία αποστέλλονται στις εισαγγελίες Πειραιά και Χίου για τις δικές τους ενέργειες.

Πάντως, πριν λίγες εβδομάδες ο πατέρας Αντώνιος έδωσε τη δική του εκδοχή μέσω του υπομνήματός του, κάνοντας λόγο για «ανύπαρκτη ποινική υπόθεση που επιχειρείται να στηριχθεί σε κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, με τη σύμπραξη καλοθελητών, που εποφθαλμιούν το έργο της Κιβωτού». Ο ίδιος άφησε αιχμές για σκοπιμότητες και χαρακτήρισε ψευδείς τις δυο καταγγελίες σε βάρος του. «Λόγω προφανών σκοπιμοτήτων, μετά από 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, υποβλήθηκαν δύο καταγγελίες σε βάρος της διοίκησης τη ΚΙΒΩΤΟΥ, που άκριτα υιοθετήθηκαν από ορισμένες μόνον Αρχές, Φορείς και Μέσα. Δυο καταγγελίες προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες. Μάλιστα, η επόμενη «αντέγραφε» τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης (!!!)» σημείωνε χαρακτηριστικά. 

Πηγή newsbomb

Σχόλια