Ράδιο Βήτα Chatbox

Νίκος Σειραγάκης: Οργή στην Κρήτη για την αποφυλάκιση

Μεγάλη είναι ο οργή στην Κρήτη για την αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη, του παιδόφιλου προπονητή ο οποίος βρίσκεται εκτός φυλακών αν και είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια φυλακή για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων.

«Το μαύρο σύννεφο που έπεσε στην κοινωνία της Κρήτης το 2011 συνεχίζει να υφίσταται. Είναι αδιανόητη η οργή και η θλίψη της κοινωνίας. Η δικογραφία αφορούσε δύο χρόνια από τη δράση του, όμως καθ’ ομολογίαν του αναφέρεται σε περισσότερα χρόνια δράσης και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών. Το δεύτερο που πρέπει αν συνειδητοποιήσει κανείς στην υπόθεση αυτή είναι ότι υπήρξε αμετανόητος» δήλωσε στο MEGA o δικηγόρος Βαγγέλης Κοτζαμπασάκης.

Αυτό που επισήμανε από την πλευρά του ο δικηγόρος Βαγγέλης Μουνδριανάκη είναι ότι ο Σειραγάκης δεν έχει δείξει κανένα σημάδι μεταμέλειας.

«Η δικαιοσύνη στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό στην εκδίκαση της υπόθεσης του καταδικασμένου έκανε στο ακέραιο το καθήκον της και επέβαλε 401 κάθειρξης. Εμείς αγωνιζόμαστε ο άνθρωπος αυτός να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στις φυλακές, γιατί είναι αμετανόητος. Δεν έχει δείξει κανένα σημάδι όπου έχει συναισθανθεί την εγκληματικότητά του, τη διάθεσή του να δολοφονήσει παιδικές ψυχές και δεν έχει δείξει μεταμέλεια» είπε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση Ντογιάκου

Η απόφαση για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων προπονητή μπάσκετ προκάλεσε την αντίδραση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου να του διαβιβαστεί το βούλευμα, με το οποίο μετά από 12,5 χρόνια εγκλεισμού του Σειραγάκη βρέθηκε εκτός φυλακής, προκειμένου να εξετάσει εάν έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ή όχι.

Εάν ο κ. Ντογιάκος διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ή υπάρχουν ασάφειες και νομικά κενά στο σκεπτικό, ενδέχεται να προχωρήσει σε αναίρεση του βουλεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2020 το Συμβούλιο Εφετών Δυτικής Μακεδονίας ανέτρεψε απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών και έκρινε πως ο 56χρονος είναι επικίνδυνος να διαπράξει εκ νέου το αδίκημα και πως η «συμπεριφορά του είναι καλή κατ’ επίφαση». Το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών είχε κρίνει δύο μήνες νωρίτερα ότι έπρεπε να βρεθεί εκτός φυλακής μετά τη σύλληψή του για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί όταν για πρώτη φορά είχε αποφυλακιστεί τον Μάιο του 2020.

Η νέα αποφυλάκιση

Τον δρόμο της εξόδου από την φυλακή με περιοριστικούς όρους του Σειραγάκη «έδειξε» το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου με ψήφους 2 προς 1. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου στήριξε την κρίση της στα κοινωνικά, ουσιαστικά κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, οι εφέτες του Ναυπλίου έλαβαν υπόψη του ότι Νίκος Σειραγάκης εντός των φυλακών είχε επιδείξει άψογη συμπεριφορά, παρακολουθούσε μαθήματα σε σχολείο, εργαζόταν μέσα στις φυλακές, συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες και τον παρακολουθούσε ψυχολόγος.

Ακόμη, οι εφέτες έλαβαν υπόψη τους ότι ήδη είχε λάβει άδειες από τις φυλακές των Γρεβενών πριν το έτος 2019 από 5 έως 7 ημέρες λόγω καλής διαγωγής και τήρησε απαρέγκλιτα την ώρα και ημέρα επιστροφής του στο κατάστημα κράτησης.

Σύμφωνα με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα το ανώτατο πλαφόν της εκτιτέας ποινής για τον παιδόφιλο – προπονητή ήταν τα 25 χρόνια, αλλά με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε στα 20 χρόνια. Αν ίσχυε ο προγούμενος κώδικας, ο Σειραγάκης θα έμενε άλλα τρία χρόνια στη φυλακή – συνολικά 15 – πριν μπορέσει να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης. 

Πηγή directus.gr

 


Σχόλια