Ράδιο Βήτα Chatbox

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμαθε τίποτα, μοιράζει υποσχέσεις και λεφτά

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις εκλογές και τα σχέδια για την επόμενη τετραετία, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών με τον Πίτερ Σπίγκελ.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για μειώσει το χρέος της. Έφερε επενδύσεις , νέες δουλειές και η ανάπτυξη βοήθησε για να στηρίξουμε νοικοκυριά», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως και την επόμενη τετραετία το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι να αυξηθεί ο κατώτατος και ο μέσος μισθός κατά 25%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη, αλλά «με προσοχή, ώστε να μην διακινδυνεύσει η δημοσιονομική πειθαρχία».

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι πολίτες πιέζονται από το πληθωρισμό και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση τους στήριξε, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο. Σημείωσε, δε, πως ο πληθωρισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει υποσχέσεις»

Για τις εκλογές είπε ότι θέλει να συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει, ενώ η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μοιράζει υποσχέσεις και λεφτά.

Όπως είπε, ό,τι υποσχέθηκε το 2019 το υλοποίησε και για αυτό τον λόγο εκτιμά ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν πάλι τη ΝΔ. «Καθημερινά βλέπω πολίτες. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις αν τους ρωτήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμαθε τίποτα. Είναι στον ίδιο τόνο. Δεν καταλαβαίνει ότι άλλαξε ο κόσμος», σχολίασε.

Επενδύσεις και ψηφιοποίηση 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έγιναν στη χώρα, στον τουρισμό, στις φαρμοκοβιομηχανίες εκτιμώντας πως στο μέλλον θα γίνουν ενδεχομένως περισσότερες. 

Σχετικά με την ψηφιοποίηση του κράτους, είπε ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα ώστε το 2027 το Δημόσιο να είναι πλήρως ψηφιοποιημένο/

Αναφερόμενος στο δικαστικό σύστημα έθεσε ως στόχο ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μιλώντας για τα Τέμπη έκανε λόγο για ένα «σοκαριστικό δυστύχημα, για γροθιά στο στομάχι που δεν έπρεπε να συμβεί». «Το θέμα είναι τώρα πώς μαθαίνεις από τα λάθη σου», είπε.

«Μπερδεμένη» μια κυβέρνηση συνεργασίας

Σημείωσε δε ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τα πράγματα είναι μπερδεμένα και έφερε ως παράδειγμα τη Βουλγαρία. «Οι πρώτες εκλογές είναι σημαντικές. Θα δείξουν ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει. Το ΠΑΣΟΚ λέει παράξενα πράγματα. Δεν θέλει ούτε Μητσοτάκη, ούτε Τσίπρα αλλά δεν λέει ποιον θέλει για πρωθυπουργό. Δεν νομίζω ότι αυτή τη θέση την ακούει ο κόσμος», πρόσθεσε.

«Οι πολίτες με είδαν να κυβερνάω 4 χρόνια, ενώ είχαν δει και τα 4 χρόνια του κ. Τσίπρα. Η λύση είναι στα χέρια τους», ανέφερε, ενώ είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα τον υποτιμούσε ποτέ. «Έχει επιδείξει πολιτική δεξιοτεχνία. Αλλά ως πρωθυπουργός ήταν καταστροφικός. Έχουμε πολλούς πρωταγωνιστές. Ήταν και ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος τώρα προτείνει αυτό το σύστημα «Δήμητρα». Μη ξεχνάμε τι έγινε το 2015. Θα πάμε τη χώρα μπροστά ή πίσω», σχολίασε μεταξύ άλλων.

Για την ΕΥΠ

Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός απάντησε «πήραμε τα μαθήματα και τα αλλάξαμε όλα στην ΕΥΠ». Αναφέρθηκε στην αντίδραση της κυβέρνησης για τα παράνομα λογισμικά, προσθέτοντας ότι έγιναν λάθη και δεν πρέπει να ξαναγίνουν.

Η Τουρκία πρέπει να πάρει μια απόφαση

Με το βλέμμα στην Τουρκία, αναφέρθηκε σε όσους μιλάνε για «γαλάζια πατρίδα» με μία σειρά από προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις. «Πρέπει να πάρει στρατηγική απόφαση. Θέλει να λυθεί το κυπριακό και να αλλάξει τη στάση της με τη Δύση ή θα συνεχίσει μια πολιτική που είναι πιο κοντά με την Κίνα και τη Ρωσία. Έβαψαν στο χάρτη ελληνικά νησιά κόκκινα και αυτό δεν είναι θετικό. Ίσως μετά τις εκλογές επιστρέψουν στην πραγματικότητα. Δεν συζητάμε θέμα συνόρων και εθνικής κυριαρχίας. Ένα θέμα έχουμε μόνο, αυτό των θαλασσίων ζωνών. Τίποτα άλλο. Είμαι ξεκάθαρος», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ και σημείωσε ότι στο Κογκρέσο υπάρχει διακομματική συναίνεση για το ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. 

Πηγή kathimerini

 


Σχόλια