Ράδιο Βήτα Chatbox

«Σάνι»: Αυτός είναι ο «εγκέφαλος» της τρομοκρατικής ομάδας

Απειλητικός και αρκετά πιεστικός ήταν, μεταξύ άλλων, ο «Σάνι» ο «εγκέφαλος» του πυρήνα των Πακιστανών τρομοκρατών, ο οποίος έμενε στο Ιράν και σχεδίαζε να αιματοκυλήσει την Αθήνα κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα επιτιθέμενος σε εστιατόριο, το οποίο λειτουργούσε παράλληλα και ως συναγωγή στου Ψυρρή. Οπως αναφέρουν πληροφορίες του ereportaz.gr, ο καθοδηγητής από το Πακιστάν, ο οποίος έδινε τις εντολές από το Ιράν, ήταν από το ίδιο χωριό με τον έναν από τους δύο κατηγορούμενους κι έτσι τους προσέγγισε.

Ο «Σάνι», όπως και είναι γνωστός έχει έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου και αναρτά αρκετά βίντεο παρουσιάζοντας το «πρόσωπο» ενός συνηθισμένου καθημερινού ανθρώπου, το άκρως αντίστροφο δηλαδή από το προφίλ που έδειχνε στα μηνύματά του με τους ομοεθνείς του, για τους οποίους και είχε σχεδιάσει και δεύτερο σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης βάζοντας ως «στόχο» το εβραϊκό μουσείο που βρίσκεται στην «καρδιά» της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως υποστηρίζουν οι συλληφθέντες Πακιστανοί ο ομοεθνής τους τους ζήτησε αρχικά να πάνε να φωτογραφίσουν το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή. Αυτοί του έστειλαν φωτογραφίες και βίντεο, αλλά, όπως λένε, δεν είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν κάποιο χτύπημα. Όσον αφορά στον Αλβανό εκτελεστή, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι, του έλεγαν ψέματα ότι είχαν βρει τέτοιο άνθρωπο. Εκείνος τους έταξε 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι ο «καθοδηγητής» τους εκφόβιζε και τους απειλούσε, ειδικά τον κατηγορούμενο με τον οποίο ήταν από το ίδιο χωριό, λέγοντας ότι ξέρει την οικογένειά του στο Πακιστάν και ότι θα τους σκοτώσει.

Τι ισχυρίστηκαν στην απολογία τους

Ο δικηγόρος τους, μιλώντας για την υπόθεση, ανέφερε ότι ο ένας δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και ο άλλος (σ.σ. τρομοκράτης) αποδέχθηκε το μέρος της ευθύνης για το συμβάν, καθώς δέχθηκε απειλές για να πραγματοποιήσει την επίθεση. Μάλιστα, ενέπλεξαν στην υπόθεση άλλο ένα πρόσωπο, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για τον «Σάνι».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Mega και της εκπομπής «Live News» ο άνδρας που δέχθηκε τις απειλές ανέφερε ενώπιον των ανακριτικών Αρχών ότι ο «εγκέφαλος» του πυρήνα γνώριζε την οικογένειά του στο Πακιστάν και για αυτό το λόγο δέχθηκε να φωτογραφήσει το εστιατόριο, καθώς φοβόταν ότι θα της κάνουν κακό. Οι δύο άνδρες, 27 και 29 ετών, μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς κατηγορούνται για τρομοκρατία. Οπως προαναφέρθηκε, κομβικό ρόλο έπαιξε το «τρίτο πρόσωπο» στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στο εν λόγω πρόσωπο ανέφεραν ότι ο Πακιστανός από το Ιράν ήταν από το ίδιο χωριό με τον έναν από τους δυο κατηγορούμενους κι έτσι τους προσέγγισε. Ως προς το modus operandi, δηλαδή τον τρόπο λειτουργίας της τρομοκρατικής επίθεσης, είπαν ότι τους ζήτησε αρχικά να πάνε να φωτογραφίσουν το εστιατόριο. Του έστειλαν φωτογραφίες και βίντεο, αλλά οι ίδιοι δεν είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν χτύπημα. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, του έλεγαν ψέματα ότι είχαν βρει εκτελεστή από την Αλβανία.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, υποστήριξαν ότι και παρά το οικονομικό κίνητρο των 15.000 ευρώ, που τους έταξε ο τρίτος άνδρας, εκείνοι αρνήθηκαν γεγονός που οδήγησε στον εκφοβισμό και την απειλή της οικογένειας ενός εκ των κατηγορουμένων του 27χρονου Χαϊντέρ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της απολογίας τους είπαν και οι δύο ότι είναι χρήστες ναρκωτικών.

Οι εν ψυχρώ δολοφονίες και η φυγή στο Ιράν

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ανάλυση των κινητών τηλεφώνων τους προκύπτει ότι ο ένας από αυτούς είχε καταφέρει να στρατολογήσει ομοεθνή τους, για να πάρει μέρος στην επίθεση, ο οποίος μάλιστα διαθέτει ήδη οπλισμό. Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμούν πως μετά την επίθεση στο εστιατόριο στου Ψυρρή κατά την οποία σκόπευαν να αφήσουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς έχοντας εξασφαλίσει ότι θα έπαιρναν περίπου 15.000 ευρώ για κάθε θύμα, θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος να χαθούν τα ίχνη τους και παράλληλα ενδεχομένως να ξεκινούσαν οι διαδικασίες να κατευθυνθούν προς το Ιράν όπου θα άνοιγαν εστιατόριο όπως προκύπτει από όσα τους είχε πει ο 30χρονος καθοδηγητής τους. Ωστόσο από την έρευνα των αστυνομικών έχει προκύψει πως θα υλοποιούσαν ένα ακόμη σχέδιο που θα αφορούσε εν ψυχρώ δολοφονίες χωρίς να έχει εξακριβωθεί εάν θα ήταν έλληνες ή ξένοι στο στόχαστρο τους.

Οι διάλογοι των τρομοκρατών

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των δύο Πακιστανών που συνελήφθησαν με τον «εγκέφαλο» των τρομοκρατικών επιθέσεων που φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν. Τα μέλη του τρομοκρατικού κυκλώματος σχεδίαζαν να αιματοκυλίσουν το κέντρο της Αθήνας πραγματοποιώντας επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο. Οι συνομιλίες οδήγησαν τις Αρχές στη σύλληψή τους έτσι ώστε να αποτραπεί το χτύπημα. 

Η επιχείρηση «Υάκινθος», όπως ήταν η κωδική ονομασία της για την ΕΥΠ, στέφθηκε με επιτυχία καθώς οι δύο Πακιστανοί που είχαν σχεδιάσει την επίθεση και είχαν στρατολογήσει και περαιτέρω άτομα, έπεσαν στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας και έχουν ήδη οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, καθώς θα απολογηθούν την Παρασκευή (29/3). Οι διάλογοι που παρουσιάζει το MEGA είναι άκρως αποκαλυπτικοί και φανερώνουν πώς ο 27χρονος Χαϊντέρ δρούσε ως ο αρχηγός της τρομοκρατικής ομάδας στην Ελλάδα: 

  • «Εγκέφαλος»: Δύο, τρία άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία.
  • Χαϊντέρ: Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα και θέλω ή στον χώρο ή σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40 με 50 άτομα.
  • «Εγκέφαλος»: Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το καταλαβαίνεις;
  • Χαϊντέρ: Θα γίνει, σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.
  • «Εγκέφαλος»: Εσύ κάνε μου τη χάρη να φτιάξεις βίντεο και φωτογραφίες. Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε όπως είπαμε, η λύση είναι με ήρεμο τρόπο να πάει κάποιος να κάνει δύο τρεις φωτογραφίες και να έρθει πίσω χωρίς να τον αντιληφθεί κάνεις. Δε θα του κάνουν έλεγχο. Να βρεις έναν τρόπο να γίνει κάτι.
  • Χαϊντέρ: Άκου. Έχω ένα άλλο φιλαράκι σε άλλο νησί που έχει τρία όπλα και πιστόλια. Και εκείνος λέει πως μόλις τελειώσουμε με τις ελιές, να είμαστε δύο τρία άτομα, να τους «καθαρίσουμε» επί τόπου και μετά να στείλουμε το βίντεο. Ο άλλος λέει να είμαστε οι δυο μας. 
Πηγή directus.gr

 


Σχόλια