Ράδιο Βήτα Chatbox

Τσίπρας: Ζητώ ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό στην πρώτη κάλπη

Σίγουρος ότι οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα βγάλουν κυβέρνηση εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».

«Κατά πάσα πιθανότητα, κατά πάσα βεβαιότητα, το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση», επισήμανε για τις εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο λαός θα κρίνει με την ψήφο του το ποιος θα κυβερνήσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως το δεύτερο κόμμα δεν μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση, τονίζοντας πως «πρέπει να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει αλλαγή στη χώρα».

«Ζητώ ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό στην πρώτη κάλπη, δεν θα υπάρξει δεύτερη κάλπη», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτές οι εκλογές της απλής αναλογικής δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου».

«Θα είμαι υποψήφιος στις Σέρρες για να μην ξεχαστεί η τραγωδία των Τεμπών»

Στην αρχή της συνέντευξής του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε γιατί θα είναι υποψήφιος και στις Σέρρες. Είπε, πως το επέλεξε για να μην ξεχαστεί η τραγωδία των Τεμπών αφού στη συγκεκριμένη περιφέρεια είναι υποψήφιος ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Πρέπει να μαθευτεί ποιος έκανε το «ρουσφέτι» του «μοιραίου σταθμάρχη», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ποιανού ρουσφέτι ήταν, ποιος θα απολογηθεί;», αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τρεις διώξεις που έγιναν γνωστές στις 28 Απριλίου, καθώς και στο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για show μπροστά στις κάμερες όπου ο Γιώργος Γεραπετρίτης προσπαθούσε «να βαφτίσει ως τηλεδιοίκηση» τον τοπικό χειρισμό στη Λάρισα.

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τι θα πούμε στα παιδιά που διαδήλωναν; Δεν είναι η κακιά η χώρα, είναι οι κακές κυβερνήσεις που μας κυβερνάνε», σημείωσε.

Για την ακρίβεια και το ΦΠΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να έχει και μια κρατική αισχροκέρδεια δίπλα στην αισχροκέρδεια των ιδιωτών», ανέφερε τη διατήρηση του ΦΠΑ σε τέτοια μεγέθη και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΦΠΑ και του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης.

«Ακριβότερη βενζίνη σε όλη την ΕΕ έχει η Ελλάδα, πώς γίνεται αυτό;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Επέμεινε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν «υπερέσοδα στα ταμεία με το ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης» που πιέζουν στην καθημερινή ζωή τους πολίτες.

 «Η ΕΥΠ αντί να παρακολουθεί τους εγκληματίες παρακολουθούσε αντιπάλους του Μητσοτάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Δένδιας στην Όλγα Τρέμη, όπου -όπως είπε- υπουργός Εξωτερικών επανέφερε το θέμα για τις υποκλοπές, λέγοντας ότι αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

«Ο κ. Μητσοτάκης χειραγώγησε τη Δικαιοσύνη», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 «Η ιστορία δεν τελείωσε, θα έχει μέλλον αυτή η υπόθεση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε ότι βρέθηκαν τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις.

«Η ΕΥΠ αντί να παρακολουθεί τους εγκληματίες παρακολουθούσε τους αντιπάλους του κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε και στην εξαγωγή του Predator σε άλλες χώρες.

Για τον κατώτατο μισθό

Η Ελλάδα είχε μείωση του πραγματικού μέσου μισθού 7,5% το 2022, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι από την πρώτη ημέρα ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 880 ευρώ και θα έχουμε αύξηση 10% στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων», τόνισε.

 Για το περιστατικό με τον Άδωνι Γεωργιάδη

«Γυρνάμε στη δεκαετία του ’60; Είναι ντροπή να τρομοκρατείς τον εργαζόμενο με επιστάτη τον υπουργό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το περιστατικό σε εταιρεία όπου ο εργοδότης απαιτούσε οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν ΝΔ παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης.

Για τους πλειστηριασμούς

«Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν πλειστηριασμοί σπιτιών λαϊκών οικογενειών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των funds.

«Επαναφέρουμε τη νομική προστασία της πρώτης κατοικίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

«Είναι προφανές ότι θεωρούμε ότι η Χρυσή Αυγή σε οποιαδήποτε εκδοχή της στην επόμενη Βουλή και τον δημόσιο βίο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα με τη ραδιουργία του κ. Μητσοτάκη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη.

 Μέσα από αυτή τη διαδικασία «η κυβέρνηση έγινε χορηγός του Κασιδιάρη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει σχέδιο να «ψαλιδίσει» τα ποσοστά των κομμάτων στα δεξιά του, αναφερόμενος, ανάμεσα σε άλλα, και στην έρευνα για μαύρο χρήμα στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Για το debate μεταξύ των δύο αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αρνείται όπως ο διάολος το λιβάνι να κάτσει σε μια ανοιχτή τηλεοπτική αντιπαράθεση» μεταξύ των δύο αρχηγών, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το δίλημμα των εκλογών κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, αλλά το βάζει στα πόδια», πρόσθεσε.

Πηγή topontiki


«Το εισόδημά μας συγκρίνεται με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά οι τιμές στα σούπερ μάρκετ μας με αυτές που υπάρχουν στη Γαλλία και στη Γερμανία».

Για τις κατηγορίες της Ν.Δ. περί 4ου Μνημονίου εάν εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε δηκτικά: «Δεν υπέγραψα το 4ο Μνημόνιο, το 2018, όπως έλεγε η Ν.Δ.; Ο κ. Μητσοτάκης εκφοβίζει και φοβερίζει τον λαό».

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 5,5 δισ. ευρώ ετησίως», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σχεδόν τα μισά από όσα έδωσε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε απευθείας αναθέσεις». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως η ΝΔ, μέχρι τις κάλπες, θα έχει κοστολογήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στα 160 εκατ. ευρώ.

«Δεν είναι προοδευτικό σχέδιο αυτό που λέει ο Βαρουφάκης»

Για το σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κάθετος.

«Εμείς έχουμε αποκλείσει κάθε συζήτηση που μπορεί να αφορά σχέδια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αν θέλει ο κ. Βαρουφάκης να συζητήσει τέτοια σχέδια, να πάει να βρει τον κ. Σόιμπλε, που είναι και φίλος του, και να τα συζητήσουν μαζί», ξεκαθάρισε.

 

Σχόλια