Ράδιο Βήτα Chatbox

Συμμορία του Μετρό: Μαχαίρια, απειλές και ξυλοδαρμοί ανηλίκων μπροστά στα μάτια των επιβατών- «Θα σε ρίξουμε στις ράγες»

Στην εξάρθρωση μίας συμμορίας αλλοδαπών, οι οποίοι στοχοποιούσαν, ξυλοφόρτωναν και λήστευαν ανήλικους μέσα ή έξω από συρμούς του Μετρό προχώρησε το τμήμα Ασφαλείας της Αγίας Βαρβάρας. Το enikos.gr αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες της δράσης των δύο κακοποιών (σ.σ. ο ένας από τους δύο ήταν ανήλικος), οι οποίοι πραγματοποιούσαν επιθέσεις μπροστά στους επιβάτες, ενώ γνώριζαν πως καταγράφονται από κάμερες ασφαλείας.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που πίεζαν τεχνηέντως τα θύματά τους και τα ωθούσαν κοντά στις γραμμές των συρμών για να τους ασκήσουν ψυχολογική πίεση πως θα τους έσπρωχναν στο κενό! «Θα σε ρίξουμε στις ράγες», ήταν η καθημερινή απειλή των δραστών σε ανηλίκους.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο. Οι κατηγορούμενοι, όπως τονίζεται στη δικογραφία, «ενώθηκαν και συνέστησαν συμμορία με διαρκή δράση και σύμπτωση κοινής βούλησης που αποκλειστικό σκοπό έχει την διάπραξη περισσότερων αξιόποινων πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα και δη ληστειών σε βάρος επιβατών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος από τα χρηματικά ποσά και τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας που αποσπούσαν. Αναφορικά με τον τρόπο δράσης, τα μέλη της συμμορίας, ενεργώντας συνήθως από κοινού και ενίοτε κατά μόνας, παρέμεναν στις αποβάθρες των σταθμών Μετρό «Αγία Βαρβάρα, Αγία Μαρίνα, Αιγάλεω, Κεραμικός» της γραμμής -3».

Πώς λειτουργούσαν; Στοχοποιούσαν κυρίως ανηλίκους που αποβιβάζονταν από τους συρμούς ή περίμεναν να επιβιβαστούν και τους προσέγγιζαν απευθύνοντάς τους προσχηματικές ερωτήσεις. Στη συνέχεια, ζητούσαν από τα θύματα να τους δώσουν χρήματα και σε περίπτωση άρνησης, απαιτούσαν την παράδοση των ποσών, είτε ασκώντας σωματική βία είτε χρησιμοποιώντας απειλές με μαχαίρια. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσπούν χρήματα και κινητά τηλέφωνα από τα θύματά τους.

Ο εντοπισμός τους

Οι έμπειροι αστυνομικοί της Δυτικής Αττικής κατάφεραν να τους εντοπίσουν, συστήνοντας μία ειδική ομάδα δράσης. Από την έρευνα προέκυψε πως κατά τη διάρκεια των ληστειών αδιαφορούσαν για την ενδεχόμενη καταδίωξή τους ή σύλληψή τους από τις διωκτικές αρχές. Οι δύο δράστες λειτουργούσαν με αυστηρές κινήσεις και σε απόλυτη συνεννόηση μεταξύ τους, ενώ η στοχοποίηση των θυμάτων τους δεν ήταν αποτέλεσμα τυχαίας ή ευκαιριακής επιλογής, καθώς λόγω της νεαρής ηλικίας υπήρχε ελάχιστη πιθανότητα αντίστασης.

Οι άνδρες της Ασφάλειας κατάφεραν να τους ταυτοποιήσουν από τις κάμερες ασφαλείας, συνδυαστικά με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις καταθέσεις των θυμάτων και τις περιγραφές τους. Από τις καταγραφές των αστυνομικών διαπιστώθηκε πως είχαν επιτεθεί ακόμη και σε 13χρονους. Σε άλλη περίπτωση εξακριβώθηκε πως απειλούσαν πως θα βγάλουν μαχαίρι ή όπλο, με τα θύματα να ενδίδουν στην πίεση και να παραδίδουν τα κινητά τους τηλέφωνα και τα χρήματα τα οποία διέθεταν. «Άμα δεν μας το δώσεις θα σε δείρουμε. Μη φωνάξεις. Αν προσπαθήσεις να κάνεις κάτι θα σε δείρουμε», ήταν τα λόγια τους σε ακόμη ένα θύμα.

Τελικά και οι δύο εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Πηγή enikos


Σχόλια