Ράδιο Βήτα Chatbox

Πρεμιέρα σήμερα για το «καλάθι του Πάσχα» αλλά με τις τιμές στα ύψη: Πόσο θα κοστίσει ο οβελίας

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Τετάρτη το «καλάθι του Πάσχα», το οποίο θα παραμείνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου, με στόχο οι πολίτες να πραγματοποιήσουν πιο οικονομικές τις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι. Ωστόσο, η πρεμιέρα του «καλαθιού» έρχεται την στιγμή που οι τιμές στα εορταστικά προϊόντα έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα.

Το καλάθι θα περιέχει πασχαλινά προϊόντα και όπως ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης σε αυτό θα περιλαμβάνονται: αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, καθώς και τα πασχαλινά σοκολατένια αβγά. Όπως τονίζει η κυβέρνηση το «Καλάθι του Πάσχα» έχει την ίδια λογική με το «καλάθι στης Σαρακοστής» και επιδιώκει να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών για πιο οικονομικές λύσεις.

Όσον αφορά τις τιμές του κρέατος όμως, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν αύξηση στο αρνί και το κατσίκι κατά 23,1% σε σχέση με πέρυσι. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν την τιμή του αρνιού στα κρεοπωλεία στα 13-14 ευρώ το κιλό, δηλαδή τουλάχιστον 1 ευρώ ακριβότερο από πέρυσι.

Την ίδια ώρα, οι κτηνοτροφικές ενώσεις καταγγέλλουν τις μεθόδους των ελληνοποιήσεων με εισαγωγές αμνοεριφίων. Όπως λένε η τιμή γίνεται ασυναγώνιστη καθώς δεν αποδίδεται ΦΠΑ στην Ελλάδα, ενώ όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή των εισαγωγών. Τα αρνιά πωλούνται με την ένδειξη «ελληνικής σφαγής» και όχι ελληνικής εκτροφής.

Όπως αναφέρει στο Open ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ): «Να πουλήσω εγώ 5,5 ευρώ όταν το κόστος παραγωγής σ ’εμένα είναι πάνω στην καλύτερη περίπτωση στην πιο οργανωμένη μονάδα από 8,5 ευρώ, που σε άλλες περιπτώσεις φτάνει και 9 ευρώ; Κανένας δεν πρόκειται να τα βγάλει πέρα».

Γεωργιάδης: Στόχος είναι η τιμή του αρνιού να μείνει γύρω στα 10 ευρώ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης πάντως σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την Κυριακή πως στόχος είναι η τιμή του αρνιού να μείνει γύρω στα 10 ευρώ.

«Κάναμε αρκετές συζητήσεις και με τους κτηνοτρόφους και με τα σούπερ μάρκετ για την τιμή που θα μπορούμε να έχουμε στο αρνί και το κατσίκι. Φέτος, το αρνί και το κατσίκι έχουν πρωτόγνωρη αύξηση σε σχέση με πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και διευκρίνισε πως «φέτος έχουμε μικρότερη παραγωγή και λόγω του Πάσχα των Καθολικών υπήρξε πολύ μεγάλη εξαγωγή και γι΄αυτό πιέστηκαν και οι τιμές. Όμως, ο πληθωρισμός πέφτει, είμαστε οι 5οι χαμηλότεροι στην Ευρωζώνη, 5,4%», είπε ακόμη ο υπουργός.

Πιο φθηνά στην Ευρώπη τα ελληνικά προϊόντα

Την ίδια ώρα, η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών καταγγέλλει ότι ελληνικά προϊόντα πωλούνται φτηνότερα σε χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα:

  • Στο Λουξεμβούργο τα δημητριακά πωλούνται  3,49 ευρώ και στην Ελλάδα 4,41 ευρώ.
  • Το γάλα αμυγδάλου 2,99 ευρώ στη Γερμανία, 3,23 ευρώ στην Ελλάδα και πρόκειται για ελληνικό γάλα.
  • Κριθαράκι ολικής άλεσης ελληνικότατο 1,29 ευρώ στο Λουξεμβούργο, 1,75 ευρώ στην Ελλάδα. 
Πηγή ethnos

 


Σχόλια