Ράδιο Βήτα Chatbox

Σκέρτσος: Η κυβέρνηση επιθυμεί ένα debate με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων

«Στόχος μας, όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρωθυπουργός, είναι η σύγκριση και όχι η σύγκρουση. Η διεξαγωγή ενός πολιτισμένου προεκλογικού διαλόγου, χωρίς τοξικότητα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ακης Σκέρτσος.

«Η επιμονή στην τεκμηρίωση δεν είναι κάποια τεχνοκρατική εμμονή αντίθετα αποτελεί δείγμα αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου. Διότι ότι δεν μετριέται δεν μπορεί να αξιολογηθεί στην πραγματική του βάση. Αυτό βρίσκεται στον πυρήνα αυτού που εμείς αποκαλούμε πολιτική με απτά αποτελέσματα αλλά και πολιτικός διάλογος ουσίας» πρόσθεσε.

Για την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν είπε ότι με εντολή του πρωθυπουργού εστάλησαν χθες δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο προκειμένου να μετάσχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών. «Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Γαλλία και την Ιταλία ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 12 Έλληνες και μέλη των οικογενειών του, ανάμεσα και οι δύο τραυματίες ομογενείς από την Ελλάδα. Επιπλέον μια ομάδα από 11 πολίτες ελληνικής καταγωγής και ελληνικού ενδιαφέροντος έχει φτάσει στο Τζιμπουτί αργά τα μεσάνυχτα. Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς ο πρωθυπουργός. Η κατάσταση στο Σουδάν θα τεθεί σήμερα ως πρώτο θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων με δική μας παρέμβαση», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την απομάκρυνση με ασφάλεια όλων των ομογενών από την φλεγόμενη χώρα.

Επίσης επισήμανε ότι με βάση των στοιχείων που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή το 2022, μια πολύ δύσκολη χρονιά, η χώρα μας πέτυχε όχι μόνο να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και να καταγράψει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,1% παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. «Η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα της διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας που έφερε πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην Ευρώπη μετά την πανδημία» είπε και διερωτήθηκε τι έχουν να πουν για αυτά τα αποτελέσματα όσοι προέβλεπαν δημοσιονομικό εκτροχιασμό και υιοθετούν και σήμερα ένα καταστροφικό αφήγημα για την οικονομία.

«Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης να αναφέρω ότι μεγάλες και εύρωστες οικονομίες όπως η Γερμανία σημείωσαν έλλειμμα της τάξης του 1,1% η Γαλλία 2,8% και η Ιταλία 3,6%» σημείωσε και συμπλήρωσε «επί της θητείας μας το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 29 δις ευρώ από το 2018 και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 35 μονάδες περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης πάρα το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. Τα καλά αποτελέσματα που πετύχαμε όλοι μαζί, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κράτος και κυβέρνηση οδήγησαν τον οίκο S&P να αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που απέχει μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτός είναι και ο εθνικός μετεκλογικός στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα εκλογής μας και σημαίνει φθηνότερο δανεισμό».

«Χρειάζεται πολύ θράσος ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα βαρούσε τα νταούλια και δήθεν θα χόρευαν οι αγορές να μας εγκαλεί για την επενδυτική βαθμίδα. Πάντως ξανακλείνοντας τις τράπεζες με την προοδευτική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-Βαρουφάκη όπως απειλεί ο εκ νέου δυνάμει κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο πράγμα που πρέπει να περιμένουμε είναι η επενδυτική βαθμίδα» υπογράμμισε ο κ Σκέρτσος.

Για το ζήτημα του debate: «Τηλεμαχία των αρχηγών των κομμάτων θα γίνει. Θέλουμε να γίνει μια τηλεμαχία με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας μας εξηγήσει την ανακολουθία της στάσης του ότι ενώ είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά επιθυμεί ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο αρχηγών. Πρέπει στο ίδιο τραπέζι να ακουστούν όλες οι απόψεις, όλων των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να φανούν και οι αντιφάσεις ως προς τις προγραμματικές ανακολουθίες οι οποίες είναι τεράστιες», σημείωσε και επαναβεβαίωσε τη θέση της κυβέρνησης και σε επόμενο αντίστοιχο ερώτημα.

«Η θέση μας είναι ότι πρέπει να γίνει ένα ντιμπέιτ, το οποίο θα περιλαμβάνει τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή», ξεκαθάρισε. 

Πηγή kathimerini

Σχόλια