Ράδιο Βήτα Chatbox

Εκλογές 2023 - Όλο και πιο μακριά Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης

Σε εκστρατεία συσπείρωσης την τελευταία προεκλογική εβδομάδα επιδίδεται το κυβερνών κόμμα, τραβώντας σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τους άλλους μονομάχους και επιμένοντας στο στόχο της αυτοδυναμίας σε δεύτερες κάλπες. Τα δημοσκοπικά μηνύματα εντείνουν την αισιοδοξία στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, που εστιάζει σε μια καλή επίδοση την επόμενη Κυριακή με στόχο να πάει σε δεύτερες κάλπες με  αέρα.

Την ίδια στιγμή στο «κόκκινο» παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη και ο  Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να εξαπολύει βέλη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεν είναι τυχαίο πως μιλά για «το ΠΑΣΟΚ του Νίκου  Ανδρουλάκη», το  οποίο κατηγορεί πως έχει μετατραπεί σε «αταίριαστο εταίρο» του ΣΥΡΙΖΑ. Ασκεί δε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, πως παρασύρει την παράταξη του σε ένα «τυφλό μέτωπο» κατά της Νέας Δημοκρατίας.

Το κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών παραμένει εξαιρετικά βαρύ μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Την ίδια στιγμή η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο τονίζουν όλο και εντονότερα τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο κομμάτων, σε μια σειρά θεμάτων όπως το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια, οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ, η αξιολόγηση στο δημόσιο κ.α. Κατηγορούν δε την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη πως είναι στραμμένη στο παρελθόν και θέλουν να δείξουν πως δεν υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια για την επόμενη ημέρα.

«Δεν έχω πολλά να συζητήσω με τον κ. Ανδρουλάκη» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στη σημερινή συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Στο κυβερνών κόμμα επιμένουν στο στόχο της αυτοδυναμίας καθώς σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης στις εκλογές της απλής αναλογικής ακολουθεί δεύτερη αναμέτρηση (όπου προβλέπεται μπόνους για το πρώτο κόμμα).

Πάντως παρά το ό,τι από την Νέα Δημοκρατία συνεχίζουν τα πυρά προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ταυτόχρονα θέλουν να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους, που σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Με μια ρητορική περί σταθερότητας την επόμενη ημέρα θέλουν να τους πείσουν να στηρίξουν στην κάλπη την Νέα Δημοκρατία, προβάλλοντας το επιχείρημα πως δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, κατά την διάρκεια περιοδείας του, για μια «επικίνδυνη βαβέλ της αντιπολίτευσης». Παράλληλα επιχειρείται να φανεί πως η Χαριλάου Τρικούπη  είναι πιο κοντά στην Κουμουνδούρου, καθώς από την Νέα Δημοκρατία θέλουν να συσπειρώσουν στις κάλπες τους αντιΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους.

Εκλογές 2023: Σκληρό ροκ και με το ΣΥΡΙΖΑ

Μία στρατηγική συγκρίσεων επιλέγεται από την Νέα Δημοκρατία, που καλεί τους ψηφοφόρους να συγκρίνουν την τελευταία τετραετία με αυτή την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα, καθώς το διεθνές σκηνικό είναι ρευστό.

Από την Νέα Δημοκρατία εστιάζουν σε δύο κυρίως θέματα :

  • Στο πεδίο της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η καλλιέργεια ενός θετικού αφηγήματος για την επόμενη ημέρα, με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, τις αυξήσεις στους μισθούς κ.α. Ταυτόχρονα  εξαπολύονται πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ πως η πρόταση που έχει καταθέσει  δεν είναι κοστολογημένη.
  • Στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αμυντική θωράκιση της χώρα και την ενδυνάμωση των συμμαχιών. Οι εκλογές αυτές αφορούν και την εξωτερική πολιτική σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «δεν θα γίνει ο κόσμος μας πιο εύκολος ξαφνικά. Υπάρχει αστάθεια παντού, το βλέπετε. Έχει σημασία ποιος θα καθίσει την επόμενη μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου και για την υπεράσπιση των εθνικών θέσεων». Με ενδιαφέρον αναμένεται και το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως καλλιεργούνται υπέρμετρες προδοσίες για ριζική αλλαγή της στάσης που θα ακολουθήσει η Άγκυρα το επόμενο  διάστημα. 
Πηγή ethnos

 


Σχόλια