Ράδιο Βήτα Chatbox

Εκλογές 2023: Το ΠΑΣΟΚ θέλει να κρατήσει «ζεστούς» τους ψηφοφόρους του

Να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων θα επιδιώξουν στο ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις δεύτερες εκλογές. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η ισχυρή νίκη της Ν.Δ., μπορεί να λειτουργήσει σαν αντικίνητρο για ένα τμήμα του εκλογικού σώματος, που ενδεχομένως θα επιλέξει να μην ψηφίσει, θεωρώντας ότι όλα έχουν κριθεί. Παράλληλα, ως αντικίνητρο για τους ψηφοφόρους θεωρείται η απουσία σταυρού στις δεύτερες εκλογές. Η προτίμηση προς κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο είναι ένας παράγοντας που συχνά κινητοποιεί τους ψηφοφόρους.

Ενα άλλο μέτωπο που θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα κληθούν να διαχειριστούν είναι οι «παγίδες», όπως τις ονομάζουν, που θα επιχειρήσει να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναγάγει σε κεντρικό διακύβευμα της δεύτερης προεκλογικής περιόδου το «στερήστε την αυτοδυναμία της Ν.Δ.», ώστε να βάλει ξανά στην πολιτική συζήτηση τα ερωτήματα που είχαν τεθεί και πριν από τις πρώτες κάλπες, όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την περίπτωση, σε σχέση με την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

«Βεβαίως, αυτή είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει συσπείρωση και στη Ν.Δ. Επιπλέον, αν με τέτοιο αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο καταφέρει η Ν.Δ. να χάσει την αυτοδυναμία στον δεύτερο, το ερώτημα δεν είναι τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης, το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Μητσοτάκης», σχολιάζει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη βάζουν κάτω τα χαρακτηριστικά της πρώτης κάλπης για να διαμορφώσουν επιμέρους παραμέτρους της προεκλογικής στρατηγικής. Γιατί η κεντρική κατεύθυνση είναι σαφής: μακριά από καβγάδες και άγονες συγκρούσεις, σταθερή ανάδειξη των συγκεκριμένων προβλέψεων του προγράμματος για όλα τα κρίσιμα ζητήματα: ακρίβεια, ανεργία, ενεργειακή φτώχεια, παιδεία, σύστημα υγείας κ.λπ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο αναφέρθηκε στο σχέδιο για ισχυρή δημόσια ανάπτυξη, για σταθερότητα και προοπτική για τη χώρα, για προστασία του κράτους δικαίου, για δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Με βάση τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά των πρώτων εκλογών, διαπιστώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ., ενώ προσέλκυσε ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα που έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος μιας αδύναμης Ν.Δ. και της ακυβερνησίας, μπορούμε να απευθυνθούμε στους ψηφοφόρους που πήγαν προς τα εκεί και να τους πείσουμε να επιστρέψουν. Και, ταυτόχρονα, θα επιδιώξουμε να ενισχυθεί η προσέλκυση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνεται.

Στην όλη συζήτηση για την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου μπαίνει και η παράμετρος των μικρών κομμάτων. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν απειλείται με μετακίνηση ψηφοφόρων του προς τα εκεί. Ισως, όμως, η δυναμική που ανέπτυξαν η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη να λειτουργήσουν ανασχετικά για ψηφοφόρους που το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι είναι πιθανό κάποιοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να στραφούν προς την Πλεύση Ελευθερίας ή να κατευθυνθεί προς τα δύο μικρά κόμματα μια ψήφος διαμαρτυρίας που συγκρατήθηκε στα μεγάλα κόμματα εξαιτίας της αβεβαιότητας που κυριαρχούσε πριν από τον πρώτο γύρο. 

Πηγή kathimerini


Σχόλια