Ράδιο Βήτα Chatbox

Ντόρα Μπακογιάννη: Η κάλπη της 21ης Μαΐου δεν είναι πρόβα, αλλά καθοριστική

«Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει την κάλπη της 21ης Μαΐου υπεύθυνα και σοβαρά». Η κυρίαρχη απόφαση σε αυτές τις εκλογές είναι εάν θα πάμε «μπροστά ή πίσω» με «αξιοπιστία και σοβαρότητα» ή θα επιστρέψουμε στον «λαϊκισμό και την ανευθυνότητα», τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η βουλευτής και υποψήφια στα Χανιά, Ντόρα Μπακογιάννη.

Υπογραμμίζει πως «η χώρα έχει ανάγκη από σταθερό τιμόνι», επισημαίνοντας τον δόλιο τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική, ενώ ο ίδιος εκλέχθηκε δύο φορές με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

Γιατί έχετε χαρακτηρίσει ως εθνικά σημαντικές τις εκλογές της 21ης Μαΐου; Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Το βασικό διακύβευμα της κάλπης είναι μπροστά ή πίσω. Αξιοπιστία ή λαϊκισμός. Σοβαρότητα ή ανευθυνότητα. Αν η Ελλάδα θα γίνει πραγματικά Ευρώπη ή θα μείνει εγκλωβισμένη στις παθογένειες που μας πονάνε. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμες, γιατί θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, θα καθορίσουν, για να το πω με δυο λόγια, το μέλλον της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Η μοναδική καθαρή και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης που υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για αυτοδύναμη Ν.Δ. για μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Καλούμε όλους τους πολίτες να συγκρίνουν την τετραετία της Ν.Δ. με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, να συγκρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και να αποφασίσουν για το μέλλον των παιδιών τους. Η κάλπη της 21ης Μαΐου δεν είναι πρόβα για μια παράσταση που θα ακολουθήσει. Είναι η εθνική κάλπη που θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία.

Το πείραμα της απλής αναλογικής φαίνεται να αποτυγχάνει για μία ακόμα φορά. Εάν όμως από το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου βγαίνει αριθμητικά μια συγκυβέρνηση Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν θα πρέπει να διερευνηθεί και από τις δύο πλευρές με διάθεση συνεργασίας;

Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει την κάλπη της 21ης Μαΐου υπεύθυνα και σοβαρά. Οπως γνωρίζετε, εμείς δεν πιστεύουμε στην απλή αναλογική, διότι θεωρούμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερό τιμόνι. Από εκεί και πέρα όμως ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα τηρήσουμε τη συνταγματική τάξη. Θα ακολουθήσουμε τις συνταγματικές διαδικασίες και θα σταθούμε υπεύθυνα απέναντι στους πολίτες και στην εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μια εντολή για εμάς αλλά και ένα μήνυμα για την αντιπολίτευση.

Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτό το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων», παρότι το διαψεύδουν οι κ.κ. Τσίπρας, Ανδρουλάκης και Βαρουφάκης;

Η απλή αναλογική μεθοδεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από μία τετραετία, αφού είχε εκλεγεί δύο φορές με την ενισχυμένη αναλογική, και είναι κάτι στο οποίο η αντιπολίτευση βασίζεται, παραγνωρίζοντας τις πρακτικές δυσκολίες, οι οποίες είναι πολιτικής φύσης και απλών μαθηματικών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να το διαψεύδει, το ερώτημα όμως είναι τι αξιοπιστία έχει μια τέτοια δήλωση του κ. Τσίπρα ή του κ. Βαρουφάκη. Η χώρα και οι πολίτες έχουν και στο παρελθόν λάβει διαβεβαιώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για να τις δουν να καταρρέουν. Συνεπώς, και δεδομένης της παραφωνίας στελεχών εντός του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για αυτό το θέμα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει ούτε αξιοπιστία ούτε βεβαιότητα. Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ποιος θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα, πόσω μάλλον να μας πείσει για τις όποιες προθέσεις του.

Ποια είναι τα δυνατά σημεία της διακυβέρνησης της Ν.Δ. στα οποία ζητάτε από τους πολίτες να κάνουν συγκρίσεις με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν πάνε στην κάλπη; Τι λέτε στους αναποφάσιστους;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιμετώπισε πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις αποτελεσματικά κρατώντας όρθια την κοινωνία και στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους. Οργάνωσε με υποδειγματικό τρόπο τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ψηφιοποίησε το κράτος σε ένα μεγάλο ποσοστό, αντιμετώπισε με επιτυχία την υβριδική επίθεση της Τουρκίας το καλοκαίρι του 2020, στήριξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω ενεργειακής κρίσης και είναι αποφασισμένη να σαρώσει όλες τις κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους μέσα στην επόμενη τετραετία. O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ο μόνος που θέλει πραγματικά να συγκρουστεί με τις παθογένειες. Επίσης, είναι ίσως ο μόνος πρωθυπουργός που έκανε πράξη όλα όσα υποσχέθηκε.

Θεωρείτε την άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι» ή της «τιμωρητικής» ψήφου ως μια άδικη άποψη για το πολιτικό μας σύστημα;

Πιστεύω ότι η αντίληψη αυτή όχι μόνο είναι άδικη για το πολιτικό σύστημα αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και αυτό για εμένα είναι το σημαντικότερο.

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ… ψάρεψε πονηρά με τον τρόπο που χειρίστηκε την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη; Η σθεναρή και αποφασιστική στάση της Ν.Δ. στο θέμα αυτό μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ;

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ψαρέψει σε θολά νερά, γι’ αυτό και δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα στον Αρειο Πάγο εναντίον του κόμματος του εγκληματία Κασιδιάρη. Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΜέΡΑ25 απέδειξε ποιος μάχεται για την πραγματική Δημοκρατία. Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης πιστεύω ότι έκανε το σωστό. Αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε όσοι ανήκουμε στο συνταγματικό τόξο είναι να προστατεύσουμε το δημοκρατικό πολίτευμα και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Προσωπικά, θα ήθελα η μάχη αυτή να δίνεται από κοινού με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις.

Τα Ελληνοτουρκικά παραμένουν μια ανοιχτή υπόθεση. Μια παρατεταμένη ακυβερνησία στην Ελλάδα θεωρείτε ότι εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους; 

Η απλή αναλογική και με δεδομένη την ανυπαρξία προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων, που θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν, είναι πολύ πιθανό ότι θα μας οδηγήσει σε δεύτερη κάλπη. Ενας από τους λόγους για τους οποίους είμαι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής είναι ακριβώς αυτός, ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, δεν έχει περιθώριο για παρατεταμένη ακυβερνησία και λόγω της θέσης της, ειδικά αυτήν τη χρονική στιγμή.

Το σύνθημά σας «Δύναμη για τα Χανιά» πώς μεταφράζεται μέσα από το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την επόμενη τετραετία;

Η Ν.Δ. είχε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την Κρήτη και σήμερα αποτελεί το επίκεντρο της εθνικής μας στρατηγικής και του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας. Η ολοκλήρωση των έργων υποδομής, με σημαντικότερο όλων τον ΒΟΑΚ, ο βιώσιμος τουρισμός και οι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι είναι μόνο μερικοί από τους στόχους μας για την επόμενη τετραετία. Επέλεξα το σύνθημα αυτό, γιατί βλέπω τη δύναμη και τη δυναμική που έχουν τα Χανιά. Δουλεύουμε για έναν καλύτερο τόπο, ένα καλύτερο αύριο. 

Πηγή eleftherostypos

  


Σχόλια