Ράδιο Βήτα Chatbox

Οι δηλώσεις Τ.Τσούνη με τις οποίες οι ΗΠΑ ζητούν «Ελλάδα-ΕΕ να φέρονται καλύτερα στην Τουρκία»

Σε μία πρωτοφανή δήλωση για Αμερικανό πρεσβευτή και μάλιστα ελληνικής καταγωγής προχώρησε στο Φόρουμ των Δελφών ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τζούνης ο οποίος μίλησε για ρητορική έντασης και από την Ελλάδα και από την Τουρκία και απηύθυνε σχετικές συστάσεις και στην ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα να… φέρονται καλύτερα στην Άγκυρα!

Μάλιστα είπε ακριβώς επί λέξει «Καμία χώρα δεν έχει το μονοπώλιο του σωστού ή του λάθους εδώ και η Ευρώπη θα πρέπει να χειρίζεται την Τουρκία λίγο καλύτερα»!

Δηλαδή ο Αμερικανός πρέσβης (ελληνικής καταγωγής το τονίζουμε) εξίσωσε την επιτιθέμενη Τουρκία η οποία παραβιάζει καθημερινά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και απαιτεί να αρπάξει ελληνικές θάλασσες ζώνες, με την Ελλάδα που απλώς παθητικά υπομένει.

Μάλιστα είπε πως υπάρχει η πρόθεση οι ΗΠΑ να συνδράμουν στη διευκόλυνση των συζητήσεων και στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, εφόσον αυτό ζητηθεί, τόνισε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας μάλιστα στην αγγλική έκδοση γνωστής εφημερίδα είπε: «Οι δύο χώρες είναι δίπλα χιλιετίες. Υπάρχουν καλοί διπλωμάτες και πρέπει να γίνουν οι προσπάθειες ώστε να συνυπάρξουμε ειρηνικά χωρίς να σημαίνει ότι μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα» σημείωσε και αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που διατηρεί με τους Τούρκους ομόλογούς του, επισημαίνοντας πως: «Πρέπει να αφήσουμε πίσω ρητορική και ενοχλήσεις».

Ανέφερε, δε, πως υπάρχουν ζητήματα στην επικοινωνία ανά περιόδους, που μπορεί να συνοδεύονται από παρερμηνείες και υπερβολικές αντιδράσεις.

Η “περίεργη” δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ επιχειρεί να επιβάλει την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σαφέστατος θύτης.

Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί «στρώνουν» το έδαφος για τις «Πρέσπες του Αιγαίου» αμέσως μετά τις τουρκικές και τις ελληνικές εκλογές.

Με βάση τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι να δεσμευτούν τα τρία κόμματα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα σχηματίσουν ή θα συμμετέχουν σε κυβερνητικό σχήμα, ότι δεν θα δεχτούν ποτέ την αλλαγή του «Status Quo» στο Αιγαίο.

Κάτι που σημαίνει και αποστρατικοποίηση του Αιγαίου και την άφεση στο έλεος της Τουρκίας, χωρίς δυνάμεις αυτοάμυνας, που φυσικά περιλαμβάνουν και τα βαρέα όπλα, των νησιών του Α.Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Μια αποστρατικοποίηση που έχει ξεκινήσει από τη νυν κυβέρνηση με την πρόφαση της αποστολής βοήθειας στην Ουκρανία και την απομάκρυνση των ΤΟΜΑ BMP-1 OST και χιλιάδων όπλων και πυρομαχικών (ρουκετών των 122 χλστ., βλημάτων πυροβολικού των 155 χλστ. κλπ).

Με λίγα λόγια να δεσμευτούν ότι δεν θα επιτρέψουν παραχωρήσεις που θα αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων, δηλαδή η Ελλάδα να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας με βάση το οποίο τα νησιά του Αιγαίου διαθέτουν δικές τους θαλάσσιες ζώνες.

Γιατί ας μην γελιόμαστε, όταν η Τουρκία αλλά και οι «εταίροι» μας λένε να προσέλθουμε σε διάλογο και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, περί αυτού πρόκειται.

Να «εξαφανιστεί» ή να «μειωθεί» η επήρεια των νησιών του Αιγαίου και μάλιστα στην περίπτωση του Καστελόριζου να ισχύσει το πρώτο, ικανοποιώντας έτσι τις τουρκικές απαιτήσεις που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Τα τρία λοιπόν εν δυνάμει κυβερνητικά κόμματα θα πρέπει να δεσμευτούν τώρα πριν την διεξαγωγή των εκλογών ότι δεν θα επιτρέψουν την δημιουργία μιας συμφωνία τύπου «Πρέσπες του Αιγαίου», παρόμοιας με αυτήν με την οποία παραδόθηκαν στους Σκοπιανούς τα κληρονομικά και ιστορικά δικαιώματα της Μακεδονίας.

Όποιο κόμμα αρνηθεί να το κάνει θα είναι υπόλογο έναντι του ελληνικού λαού, ο οποίος οφείλει και πρέπει να γνωρίζει πριν πάει στην κάλπη «που στέκεται το κάθε κόμμα».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός των κυβερνήσεων Κ.Καραμανλή και Α.Σαμάρα, Πάνος Παναγιωτόπουλος κατήγγειλε μέσα από άρθρο-παρέμβαση τα όσα φαιδρά αλλά επικίνδυνα για την χώρα εκτυλίσσονται στην προεκλογική σκηνή την ίδια στιγμή που όπως αναφέρει και αυτός ετοιμάζουν τις “Πρέσπες του Αιγαίου”.

«Πιθανώς ζούμε την πιο γελοία προεκλογική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών! 

Πηγή pronews


Σχόλια