Ράδιο Βήτα

”Βόμβα” Τσίπρα: ”Δεν είμαστε αντίθετοι στην συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο” (Βίντεο)

Απίστευτες δηλώσεις από τον Α. Τσίπρα χθες στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές να πάμε σε συζητήσεις για συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους με εσάς πρωθυπουργό; Και εδώ κολλάει να πούμε και το θέμα των υδρογονανθράκων, που είδα στο πρόγραμμά σας ότι σταματάνε οι έρευνες;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πιάσουμε ένα ένα. Συνεκμετάλλευση. Αν δεν λυθεί η κρίσιμη και μεγάλη διαφορά για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα, πώς θα πας σε συνεκμετάλλευση; Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι. Έχουμε έναν γείτονα και λέμε με τον γείτονα να εκμεταλλευτούμε μαζί τον χώρο που έχουμε έξω στην αυλή μας; Πρώτα θα ορίσουμε πού είναι ο φράχτης μας, μιας και μιλάγαμε για φράχτη, ποια είναι τα σύνορά μας, ποιο είναι το δικό μου οικόπεδο, ποιο είναι το δικό σου οικόπεδο και μετά, γείτονα, έλα να κουβεντιάσουμε. Αν δεν λυθεί η ΑΟΖ, η διαφορά και η υφαλοκρηπίδα, δεν μπορεί να υπάρχει καμία συζήτηση συνεκμετάλλευσης.

Τώρα, μιας και πιάνετε όμως το θέμα αυτό, εγώ θέλω να πω τα τελευταία χρόνια ζήσαμε ένταση με την Τουρκία. Μεγάλη ένταση. Μετά τον σεισμό στη γείτονα βλέπουμε ότι ευτυχώς αυτό έχει καταλαγιάσει και νομίζω ότι θα διαμορφωθεί. Να δούμε και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία ποιος θα εκλεγεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η επόμενη μέρα θα έχει δυνατότητες αλλά και δυσκολίες και προκλήσεις. Διότι η Τουρκία ναι μεν έχει μειώσει τη ρητορική της, δεν έχει ξεφύγει τελείως από τις διεκδικήσεις της, που είναι έξω από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Και φοβάμαι ότι η επόμενη μέρα στην Τουρκία -αν εκλεγεί ο Ερντογάν λιγότερο, εάν εκλεγεί η σημερινή αντιπολίτευση περισσότερο-, θα δώσει τη δυνατότητα μιας θετικής ατζέντας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον διεθνή παράγοντα, κυρίως στους Αμερικανούς, και την Τουρκία.

Εκεί λοιπόν η Ελλάδα πρέπει να θέσει τη δική της θετική ατζέντα με τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις. Η προοπτική τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας πρέπει να συνδεθεί με τη δέσμευση της Τουρκίας ότι θα προχωρήσουμε στη Χάγη για την επίλυση της διαφοράς μας που αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Με κόκκινη γραμμή από την Ελλάδα το αναφαίρετο δικαίωμά μας για την κυριαρχία μας στο έδαφός μας, ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δηλαδή. Και την υποχρέωσή μας, το δικαίωμά μας μάλλον να αμυνόμεθα των εδαφών μας. Δηλαδή να έχουμε στα νησιά μας δυνάμεις του στρατού που θα αμύνονται την πατρίδα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι έρευνες θα συνεχιστούν;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι έρευνες, εννοείτε, για τους υδρογονάνθρακες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα θυμάστε ότι εμείς υπογράψαμε το 2019 τις έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης. Είμαστε όμως σε μια άλλη περίοδο τώρα. Εν ωμεταξύ, δυο μεγάλες εταιρείες έχουν απομακρυνθεί. Για κάποιο λόγο έχουν απομακρυνθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε ενδιαφέρον πάλι, όμως. Ξαναήρθαν οι εταιρείες.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξανακινήθηκε ένα ενδιαφέρον. Εκεί νομίζω ότι οι δυνατότητες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σε έρευνες δηλαδή τώρα. Τώρα κάνουν σεισμικές έρευνες.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η προοπτική αξιοποίησης υδρογονανθράκων όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά συνολικά, θα έλεγα, ότι είναι πεπερασμένη με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν πάρει όλες οι χώρες και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Άρα, εάν υπάρξουν, για να το πω με μια λέξη, από τις έρευνες κοιτάσματα, αυτά θα αξιοποιηθούν. Πιστεύω όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσανατολιστεί στο μεγάλο πλούτο που διαθέτει λόγω της θέσης της στο χάρτη, εννοώ τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Θα πρέπει να επενδύσουμε σε καλώδια διασύνδεσης με την Αφρική, με το Ισραήλ. Θα πρέπει να πάμε σε ένα σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης των ενεργειακών κοινοτήτων, που ήταν μια μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε η δική μας η κυβέρνηση και δυστυχώς δεν προχώρησε. Που, τι είναι; Να μπορείς να παράγεις το ρεύμα που καταναλώνεις σε μικρές ενεργειακές κοινότητες.

Αυτό χρειάζεται: στοχευμένες επενδύσεις προκειμένου το δίκτυο να αναπτυχθεί. Δεν έγιναν τέσσερα χρόνια. Και χρειάζεται κυρίως ό,τι υπάρχει στο δίκτυο να μην δίνεται στους μεγάλους, όπως τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά να δίνεται στις μικρές ενεργειακές κοινότητες και αυτή είναι η πολιτική μας. 

Πηγή directus.gr

 

Σχόλια