Ράδιο Βήτα Chatbox

Άρτα: Το μοιραίο τηλεφώνημα στον πατέρα - Τι λένε επιστήμονες για το «σύνδρομο ξεχασμένου μωρού»

Δεν το χωράει ανθρώπου νους πώς μπορεί κάποιος να ξεχάσει το ίδιο του το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο και μάλιστα για τόσες ώρες, ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει αρκετά συχνά, κυρίως στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και οι πιο προσεκτικοί γονείς μπορεί να κάνουν αυτό το μοιραίο λάθος. Με αφορμή το περιστατικό στην Άρτα, με το βρέφος 5 μηνών που πέθανε ξεχασμένο μέσα στο αυτοκίνητο του πατέρα του, επανήλθε στο προσκήνιο το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού».

Το «σύνδρομο ξεχασμένου μωρού» συμβαίνει όταν οι γονείς αφήνουν κατά λάθος ένα μωρό ή μικρό παιδί σε ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο, με συχνά τραγικά αποτελέσματα. Το «σύνδρομο» εμφανίζεται όταν, λόγω μίας αλλαγής στη συνήθη ρουτίνα, μεγάλου στρες, ακραίας εξάντλησης ή ακόμη και όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται στο αυτοκίνητο επομένως είναι σιωπηλό, οι γονείς ουσιαστικά ξεχνούν ότι έχουν το παιδί μαζί τους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, πρόκειται για ένα σφάλμα της μνήμης και όχι για αμέλεια ή κακοποίηση από τον γονέα.

«Είναι τραγωδία, αλλά όχι έγκλημα», υποστηρίζει ο καθηγητής Ψυχολογίας Dr Diamond

Ο Καθηγητής Ψυχολογίας Dr David Diamond είναι ειδικός πραγματογνώμονας σε περιπτώσεις που προκύπτουν από ανθρώπινα λάθη και ο πρώτος που ασχολήθηκε με το «σύνδρομο του ξεχασμένου παιδιού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα και είναι ξεκάθαρα σφάλμα της μνήμης. Διευκρινίζει, δε, ότι δεν πρόκειται για κατάσταση ιατρικής φύσεως και γι' αυτό δεν οικειοποιείται πλέον τον όρο «σύνδρομο»

«Για δύο δεκαετίες μελετώ το θέμα αυτό. Πώς προσεκτικοί και στοργικοί γονείς αφήνουν άθελά τους τα παιδιά στο αυτοκίνητο. Δεν είναι αποτυχία του γονεϊκού ρόλου, είναι αποτυχία της μνήμης», τόνισε.

Εξηγώντας πώς συμβαίνει αυτό είπε: «Όταν καθημερινά ακολουθούμε μία συνήθη διαδρομή ο εγκέφαλός μας πηγαίνει από το σημείο Α στο σημείο Β χωρίς να το σκεφτόμαστε, σα να έχουμε ένα είδος εγκεφαλικού αυτόματου πιλότου. Στις περιπτώσεις που αυτή η διαδρομή δεν περιλαμβάνει το παιδί μας, τότε είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της οδήγησης να χάσει κάποιος την επίγνωση ότι το παιδί είναι στο αυτοκίνητο.»

«Παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας, η απόσπαση της προσοχής από κάποιο γεγονός και κυρίως το άγχος και η στέρηση ύπνου. Όταν ο εγκέφαλός του χάνει την επίγνωση, δημιουργεί την ψευδή ανάμνηση ότι άφησαν το παιδί στο προβλεπόμενο σημείο. Επομένως, ο γονιός θα περάσει όλη την υπόλοιπη ημέρα στη δουλειά αγνοώντας εντελώς ότι το παιδί είναι ακόμα στο αυτοκίνητο», κατέληξε.

«Δεν είναι ο κλασικός ασφυκτικός θάνατος», λέει ο ιατροδικαστής Λέων

Η ιατροδικαστική εξέταση του βρέφους στην Άρτα αναφέρει πως πνευμονικό οίδημα ήταν η αιτία θανάτου. Τα συμπτώματα ενός παιδιού που μένει για ώρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο και τελικά καταλήγει είναι παρόμοια με εκείνα του ασφυκτικού θανάτου.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, «δεν είναι τόσο απλή η αιτία θανάτου, δεν είναι ο κλασικός ασφυκτικός θάνατος. Αν έχει 20 βαθμούς έξω και το αμάξι είναι στον ήλιο, επίσης αν τα ρούχα του παιδιού είναι ζεστά, δεδομένου ότι βρίσκεται σε ένα κλειστο κουβούκλιο η θερμοκρασία πολλαπλασιάζεται. Ένα βρέφος δεν έχει το θερμορυθμιστικό μηχανισμό ενός ενήλικα».

Σημείωσε, δε, ότι στην περίπτωση αυτή παρατηρείται «σημαντική απώλεια υγρών, η οξυγόνωση δεν γίνεται σωστά, προκαλείται συμφόρηση πνευμόνων και μικροαιμορραγίες και το παιδί καταλήγει. Είναι σαν ασφυκτικός θάνατος».

Το μοιραίο τηλεφώνημα που έκανε τον πατέρα να ξεχάσει το μωρό

Την Παρασκευή (12/5) αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του ανακριτή ο τραγικός πατέρας προκειμένου να απολογηθεί για το θάνατο του 5 μηνών μωρού του. Σε βάρος του έχει ασκηθεί δίωξη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο που καταλήγει σε ανθρωποκτονία, ενώ ο ίδιος είναι απαρηγόρητος.

Ο 37χρονος νοσηλεύεται στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου της Άρτας, ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο του η ψυχολογική του κατάσταση είναι τραγική. Ο ίδιος αποχώρησε από το γραφείο του ανακριτή υποβασταζόμενος και με σκυμμένο το κεφάλι, ενώ τα πρώτα του λόγια, όπως τα μετέφερε ο δικηγόρος του ήταν: «Να μη ζήσει κανείς άνθρωπος, αυτό που περνάμε εμείς.»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, η μητέρα του βρέφους σήμερα το πρωί (11/5) είδε για περίπου 10 λεπτά τον άντρα της στο νοσοκομείο.

Όπως εξήγησε και στον ανακριτή ο πατέρας του βρέφους, καθώς πήγαινε την κόρη του στον βρεφονηπιακό σταθμό δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από συνάδελφό του που τον αποσυντόνισε. Του είπε να σπεύσει στο γραφείο για να πάνε επειγόντως στη Λευκάδα, απ’ όπου είχαν λάβει κλήση για βλάβη.

Έπειτα από αυτό φέρεται να ξέχασε τελείως ότι έχει ακόμα το μωρό μαζί του, το οποίο κοιμόταν στο καρεκλάκι του. Όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ του STAR, ο 37χρονος έφτασε με το αυτοκίνητό του κοντά στον βρεφονηπιακό σταθμό, όμως αντί να σταματήσει και να αφήσει το παιδί, συνέχισε, έφτασε στη δουλειά του, πάρκαρε το αυτοκίνητό του κι έφυγε άρον άρον με υπηρεσιακό όχημα για τη Λευκάδα.

«Ξεκινήσαμε από το σπίτι στις 7 το πρωί. Αντί να στρίψω αριστερά στον βρεφονηπιακό σταθμό, έστριψα δεξιά και πήγα στη δουλειά μου. Tο παιδί στο πίσω κάθισμα πρέπει να κοιμόταν, δεν έκλαιγε και δεν το άκουγα. Το κάθισμα ήταν χαμηλό και δεν το έβλεπα από τον καθρέφτη», φέρεται να είπε.

Τουλάχιστον 5 ώρες αργότερα η σύζυγός του έντρομη του τηλεφώνησε και τον ρώτησε πού είναι το παιδί καθώς ενημερώθηκε από τον σταθμό ότι το μωρό δεν πήγε ποτέ. Τότε ο πατέρας συνειδητοποίησε τι είχε κάνει. «Κλείσε, ξέχασα το παιδί στο αυτοκίνητο», της είπε και αλλόφρων έτρεξε προς το αυτοκίνητο, όπου όμως βρήκε το κοριτσάκι του χωρίς τις αισθήσεις του, με αφρούς γύρω από το στόμα. Το μετέφερε αμέσως στο νοσοκομείο, όμως δυστυχώς ήταν πολύ αργά.

«Φρικτό παιχνίδι της μοίρας»

«Πρόκειται για ένα φρικτό παιχνίδι της μοίρας. Χάθηκε ένα μωρό και μαζί χάθηκαν και άλλες δύο ψυχές, της μητέρας και του ίδιου του πατέρα, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και είπε μόνο “καλύτερα να λείπει αυτός παρά το παιδί του”... », δήλωσε ο δικηγόρος του 37χρονου, Δημήτρης Λαμπράκης.

Σύμφωνα με τον πατέρα του 37χρονου, ο οποίος μίλησε στον Alpha, συνήθως πήγαινε το παιδί στον βρεφονηπιακό σταθμό η μητέρα, όμως εκείνη τη μέρα δεν έγινε έτσι.

«Ο γιος μου πήγαινε στη δουλειά του. Είχε πάρει μαζί του το μωρό για να το πάει στον παιδικό σταθμό. Η νύφη μου το πήγαινε συνήθως στον παιδικό σταθμό, αλλά δεν ξέρω τι έγινε χθες (σ.σ.: την Τρίτη) και δεν το πήγε. Δεν έχουν άλλα παιδιά. Παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο με πολιτικό γάμο, επειδή ήταν έγκυος η νύφη μου», δήλωσε ο παππούς του μωρού.

Επίσης, ένας θείος της 27χρονης μητέρας που μίλησε στο Mega διαβεβαίωσε ότι το ζευγάρι δεν είχε προβλήματα.

«Μια χαρά ήταν, είχαν το παιδάκι και είχαν και την δουλειά τους. Πήγαιναν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό, όταν σχόλαγε η κοπέλα πήγαινε και το έπαιρνε. Από εκεί και πέρα, λένε ότι έμεινε μέσα, ότι το ξέχασε. Το μυαλό του ανθρώπου καμιά φορά». 

Πηγή newsbomb


Σχόλια