Ράδιο Βήτα Chatbox

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με όποιον θέλει ο τουρκικός λαός για πρόεδρο

«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με όποιον ο τουρκικός λαός τη μεθεπόμενη Κυριακή κρίνει ότι πρέπει να είναι ο πρόεδρός του», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 FM και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε ότι ουδόλως τον εξέπληξε, καθώς «οι δυνατότητες δημοσκόπησης σε μια χώρα όπως η Τουρκία είναι περιορισμένες και η αντιπολίτευση, η οποία θεωρείτο από τους περισσότερους δυτικούς ως ευρισκόμενη στο κατώφλι της εξουσίας, δεν είχε τις πραγματικές δυνάμεις που της έδιναν οι μετρήσεις και οι δυτικές ευχές».

Αυτό στο οποίο ελπίζει τώρα η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, είναι να συνεχιστεί το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές τής Τουρκίας «και να δοθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, ούτως ώστε να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση στη διαφορά μας».

«Νομίζω ότι και η ρητορική του προέδρου Ερντογάν, το τελευταίο διάστημα, τείνει προς τη δημιουργία αυτής της ελπίδας. Είναι η μεγαλύτερη πιθανότητα; Όχι, δεν είναι η μεγαλύτερη πιθανότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος Ερντογάν «έχει επιλέξει – χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό ότι δεν μπορεί να αλλάξει και αύριο το πρωί για κάποιους άλλους λόγους – να προσπαθήσει να βρει ένα modus vivendi με την Ελλάδα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που επιχειρείτο μέχρι την εποχή πριν από τους σεισμούς» και προσέθεσε:

«Το πόσο είναι έτοιμος να προχωρήσει παραπάνω από αυτό, σε μια εγκάρδια συνεννόηση που θα οδηγήσει σε μια επίλυση της διαφοράς μας, αυτό δεν ξέρω να σας το πω. Θα το ξέρουμε αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές.»

«Εάν – πολύ μεγάλο “εάν”, μειοψηφικό “εάν”, αν θέλετε – αλλά εάν μπορέσουμε να βρούμε σε ένα πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου λύση στη διαφορά μας με την Τουρκία, η δυναμική που θα αναπτυχθεί και για τις δύο χώρες θα είναι εκρηκτική», είπε ο κ. Δένδιας.

«Η δυναμική που θα δημιουργηθεί θα είναι θετική και για τις δύο χώρες. Αλλά, βέβαια, αυτό προϋποθέτει η Τουρκία να είναι και αυτή έτοιμη για να αντιληφθεί πράγματα. Διότι δεν είμαι πάντα σίγουρος ότι συμβαίνει αυτό», τόνισε.

«Οιοσδήποτε στη θέση μου και οποιοσδήποτε πρωθυπουργός βρεθεί και έχει την ευκαιρία να λύσει τη διαφορά με την Τουρκία, πιστεύω ότι θα το κάνει ανεξαρτήτως της δικής του πολιτικής τύχης αμέσως μετά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, ενώ τόνισε πως η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και θα στηρίξει την προσπάθεια.

«Όταν υπέγραψα τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, είχαν προδικάσει το πολιτικό μου τέλος. Δεν ξέρω τι θα συμβεί μεθαύριο, αλλά μέχρι σήμερα μια χαρά είμαι. Άρα, λοιπόν, δεν πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει αισθητήριο να καταλάβει τι συνιστά μειοδοσία και προδοσία και, αντιθέτως, τι συνιστά εθνική συνεισφορά, εθνική προσέγγιση και εθνική ανάπτυξη», είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι

τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατεβλήθη προσπάθεια και υπήρξε διαρκής ενημέρωση. «Δεν λέω ότι συμφωνήσαμε σε όλα, αλλά δεν υπήρχαν ούτε “κρυφές σελίδες”, ούτε “κρυφά κεφάλαια”», ανέφερε και προσέθεσε: «Και το πολιτικό σύστημα ανταποκρίθηκε στη χειρονομία της κυβέρνησης και έδειξε μια ωριμότητα. Στα εξωτερικά θέματα υπήρξε εθνική κατανόηση, αν όχι και εθνική συνεννόηση».

Αναφερόμενος στη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη στη Χειμμάρα, είπε πως αυτί «είναι σκανδαλώδης εάν δεν συνοδεύεται από βαριά και αδιάσειστα στοιχεία».

«Δεν καταλαβαίνω πώς αυτό συνέβη 48 ώρες πριν από τις εκλογές. Ακριβώς σε έναν δήμο όπου οι ακίνητες περιουσίες έχουν μεγάλη αξία, όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο, όπου υπάρχει τουριστική ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Δένδιας και κατέληξε:

 «Όλα αυτά τα πράγματα δημιουργούν, κατ’ ελάχιστον, αμφιβολίες ή υπόνοιες. Μακάρι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις να βγουν αλώβητες. Εμείς θα ευχόμασταν να είναι αθώος, να αποδοθεί δικαιοσύνη.» 

Πηγή kathimerini

 

Σχόλια