Ράδιο Βήτα Chatbox

Μητσοτάκης: Τι θα κάνω με την διερευνητική εντολή

Στη μετεκλογική του τακτική αναφέρθηκε σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα και θα πάρει τη διερευνητική εντολή ξεκαθάρισε όμως ότι το τι θα κάνει θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Θα σεβαστώ τις επιταγές του Συντάγματος και πάρω την διερευνητική εντολή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει σημειώνοντας πως «το τι θα κάνω θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα».

Πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρουλάκης

Ερωτηθείς για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές» συμπληρώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα παρά με τη ΝΔ και εμένα»

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες διαφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ το καλύτερο σενάριο για τον τόπο είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχθηκε να με συναντήσει μετά την εκλογή του» και ότι «η στρατηγική «ούτε Τσίπρας-ούτε Μητσοτάκης» ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Ανδρουλάκης από όταν εξελέγη πρόεδρος επέλεξε να τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι στη ΝΔ, δεν το έκανε μετά τις υποκλοπές» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ότι «η συζήτηση για τον Ανδρέα Παπανδρέου αφορά τους ενοίκους της αριστερής πολυκατοικίας. Αν δεν ήταν κοντά δεν θα τσακώνονταν».

Debate με Τσίπρα πριν τις δεύτερες κάλπες

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στο debate των πολιτικών αρχηγών  είπε ότι σε περίπτωση δεύτερων εκλογών τότε «βεβαίως θα γίνει ντιμπέιτ» με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Οι εκλογές αυτές είναι εκλογές απλής αναλογικής και στο ντιμπέιτ πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Στις επόμενες εκλογές επειδή υπάρχει το μπόνους και αφορά τα δύο πρώτα κόμματα βεβαίως θα πρέπει να γίνει ντιμπέιτ ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Τσίπρα», απάντησε. Σε ότι αφορά τη δική του παρουσία στην τηλεμαχία, τόνισε: «Δεν έχω κάνενα πρόβλημα να απαντήσω σε καμία ερώτηση. Επειδή έχουμε 6 πολιτικούς αρχηγούς και 6 δημοσιογράφους είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο. Θα ήθελα να ήταν πιο χαλαρό το πλαίσιο στο ντιμπέιτ. Είναι όμως μια ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις στο τι σημαίνει η προοδευτική διακυβέρνηση».

Προγραμματικά μέχρι τις εκλογές

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι  θα συνεχιστεί η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.  «Θα εξακολουθούμε να μιλάμε προγραμματικά μέχρι τις εκλογές. Θα δείτε μεγαλύτερη έμφαση στα συγκεκριμένα του προγράμματος» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ και επανέλαβε ότι «η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στην τιμή των προϊόντων. Θυμάστε τι έγινε με τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ; Δεν πέρασε στην τελική τιμή. Η αγορά λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες, η αγορά ισορροπεί στο επίπεδο που θεωρεί ότι προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που μπορεί οι καταναλωτές να πληρώσουν. Όσοι εφάρμοσαν μείωση του ΦΠΑ είδαν μείωση στα έσοδα και χωρίς να μειωθούν οι τιμές».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «αυτός είναι ο λόγος που επιμένω στο να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ σε βάθος 4ετιας». «Εκτιμώ η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί ενώ οι μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών είναι μόνιμες. Εκτιμώ ότι τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε δει. Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 3% το 2024» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. «Θα έχω προσωπική επίβλεψη του τομέα της Υγείας, πιο στενή από ό,τι θα περίμενε κανείς για πρωθυπουργό» τόνισε και πρόσθεσε: « Εγώ είμαι ο τελευταίος που μιλάει για προσλήψεις αλλά εδώ ξέρουμε ότι πρέπει να προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές την επόμενη 4ετια και να το κάνουμε γρήγορα.»

Τι είπε για τις σχέσεις με την Τουρκία

«Πρώτος εγώ χαιρετίζω την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Εγώ όμως δεν έχω αυταπάτες. Πέρασα 3,5 χρόνια αντιμετωπίζοντας μια απειλητική Τουρκία. Δεν είμαι σίγουρος ότι το κλίμα αυτό θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές» δήλωσε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η Ελλάδα έχει μια βασική διαφορα, τη γεωπολιτική διαφορά που αποτέλεσε την αιτία των τεταμένων σχέσεων εδώ και δεκαετίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Γι’ αυτό και μόνο είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε σοβαρά και αν τα καταφέρουμε να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω κανέναν άλλο ζήτημα που αφορά το Αιγαίο είτε αφορά αποστρατιωτικοποίηση είτε ζητήματα που πέφτουν κάτω από την ομπρέλα της συνεκμετάλλευσης. Θα επιδιώξω ανοιχτό διαύλο με την Τουρκία και αν μπορούμε σε άλλα θέματα θα επιδιώξουμε διάλογο». 

Πηγή tovima

 


Σχόλια