Ράδιο Βήτα Chatbox

Τσίπρας: «Στόχος μια κυβέρνηση μακράς πνοής, ανοιχτό το εκλογικό αποτέλεσμα, θα κριθεί από τη συμμετοχή»

Διακαναλική συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στους εκπροσώπου των ΜΜΕ, λίγο πριν αναχωρήσει για τη βραδινή συγκέντρωση και ομιλία του στην Θεσσαλονίκη.

Ο Τσίπρας παρουσίασε την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών, ενώ εντύπωση προκαλεί η απάντηση που έδωσε σε ερώτημα για μια κυβέρνηση βραχύβια και Ειδικού Σκοπού με στόχο την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου όσον αφορά τις υποκλοπές.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νωρίτερα είχε υποβαθμίσει το σενάριο να ζητήσει την στήριξη ενός μικρότερου κόμματος δια της ανοχής επανέλαβε ότι η βασική επιδίωξή του είναι η νίκη και μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας και μακράς πνοής, αλλά πρόσθεσε «Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα, δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού, είμαι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους Ειδικούς Σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας».

Το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ

Στο ερώτημα για το κόστος του προγράμματος ανέφερε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως βιώσιμο και σημείωσε πως το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 5,5 δισ. σε ετήσια βάση.

Για κομβικές εξαγγελίες του προγράμματος όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ανέφερε ότι το κόστος είναι 1,4 δισ. ευρώ για το 6 μηνο εφαρμογής του από 1.7 ως το τέλος του έτους και για τη μείωση του ΕΦΚ είπε ότι αυτή υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που είχε υπολογίσει και ο Χρ. Σταϊκούρας στην κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν είχε παρουσιάσει το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ.

Για τις άλλες δύο  άμεσες εξαγγελίες που περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κερδίσει τις εκλογές, με στόχο την άμεση εφαρμογή, είπε ότι έχουν μηδενικό κόστος (αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και κατάργηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής).

Σημείωσε επίσης, πως ένα πρόγραμμα δεν έχει μόνο το σκέλος του κόστους αλλά και το σκέλος των εσόδων, κι επιτέθηκε στη ΝΔ χαρακτηρίζοντας «αθλιότητα να περιφέρουν ένα ιδιωτικό έγγραφο excel που φτιάχτηκε στα γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου και να λένε ότι είναι του ΓΛΚ».

Σχεδόν με παρόμοιο κόστος, «εμείς έχουμε τελείως διαφορετικό αποτύπωμα για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων γιατί έχουμε στόχο να διαλύσουμε το μηχανισμό της αισχροκέρδειας, την παραγωγή των υπερκερδών», είπε.

Ερωτηθείς για το ποιοι θα μετέχουν σε αυτή την προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε καταρχάς πως είναι φανερό με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ πως «το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση» και πως «αν πρώτος είναι ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να φτιάξει κυβέρνηση, αν δεν τα καταφέρει θα πάμε σε δεύτερες». Αν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε «θα έχουμε κυβέρνηση από την επόμενη μέρα, δε θα πάμε σε δεύτερες».

Στο ερώτημα για το σενάριο περί στήριξης με ανοχή, απάντησε πως «δεν είναι το σχέδιο μου κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος» και ποιο συγκεκριμένα είπε πως ο κ. Βαρουφάκης «αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των δημοκρατικών δυνάμεων». Συνεχίζοντας τις αιχμές ανέφερε πως «αν δεν υπήρχε, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει» και πως «έκανε δώρο στον κ. Μητσοτάκη να επισείσει το ξαναζεσταμένο φαγητό του φόβου». Δεν ξέρω αν ήταν συνεννοημένοι, είπε και σημείωσε πως «αυτές οι ανοησίες περί “Δήμητρας”, δεν είναι προοδευτικές» πως είναι εμμονές και πως η συζήτηση αυτή έχει λήξει από το 2015.

Υπογράμμισε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση θα βασίζεται σε ένα πρόγραμμα που θα έχει σαν στόχο την ανάταξη της οικονομίας, της στήριξη της κοινωνίας, την επαναφορά της Δημοκρατίας στην εξουσία και κυρίως το στόχο να ξαναγυρίσει η δικαιοσύνη παντού και για όλους».

Οι νέοι να στείλουν στον «κουβά» τις δημοσκοπήσεις με τη συμμετοχή

Στο ερώτημα για τους νέους και αν θα πάνε να ψηφίσουν ή θα απέχουν από την κάλπη, ανέφερε πως εκτιμά ότι θα πάνε να ψηφίσουν γιατί «έχουν όλους τους λόγους για να το κάνουν». Θα πάνε να ψηφίσουν απάντησε διότι  οι νέοι στοχοποιήθηκαν την τετραετία που πέρασε, ενώ «πρώτη φορά εφαρμόστηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής για να κόβει χιλιάδες μαθητές από την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια για να υπάρχει πελατεία για τα κολέγια. Περιστατικά ξύλου στις πλατείες, υψηλά ενοίκια, όλα αυτά αφορούν τους νέους, άρα έχουν πολλούς λόγους να πάνε στην κάλπη».

Αναφέρθηκε ειδικότερα και στις μετρήσεις λέγοντας πως «σε όλες τις μετρήσεις, στους νέους 17-24 ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά με διαφορά και από 17-45 ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά προηγείται της ΝΔ». Αν πάνε στην κάλπη το αποτέλεσμα θα είναι τελείως διαφορετικό, σημείωσε και πρόσθεσε «καλούμε τους νέους να πάνε στην κάλπη για να στείλουν στον κουβά τις προβλέψεις όπως έγινε και στην Τουρκία και στην Κύπρο και αλλού, ακριβώς χάρη στη συμμετοχή, η συμμετοχή θα κρίνει το αποτέλεσμα που αυτή την ώρα είναι απολύτως ανοιχτό».

Στο ερώτημα για την ακρίβεια και για το αν η μείωση το ΦΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε πάρτι τους κερδοσκόπους είπε πως θεωρεί «απολύτως φυσιολογικό να πέσουν οι τιμές με την μείωση του ΦΠΑ» και πρόσθεσε πως σε είδη άμεσης ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσμοθετήσει μηδενικό ΦΠΑ, ψωμί, γάλα και παιδικές τροφές, ενώ  με ουσιαστικούς ελέγχους, και όχι μαϊμού ελέγχους θα διασφαλίσει ότι «αυτή η μείωση θα περάσει στον καταναλωτή».

Υποκλοπές: Πού είναι όλες αυτές οι καταγραφές; Μόνο ο Μητσοτάκης έχει τις απαντήσεις

Στο ερώτημα σχετικά με όσα καταγγέλλει για τις υποκλοπές και την ύπαρξη του υλικού των παρακολουθήσεων, σημείωσε πως ο μόνος που μπορεί να δώσει απαντήσεις για το πού βρίσκεται αυτό το υλικό, ενώ τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τον ανιψιό του κ. Γρ. Δημητριάδη.

«Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα, που βρίσκονται όλες αυτές οι καταγραφές» είπε και πρόσθεσε πως «αυτή την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο ο κ. Μητσοτάκης και κανένας άλλος».

«Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα πιανόταν με τον κοριό στο αυτί και την άλλη μέρα να λέει δεν το ήξερα, αν το ήξερα δε θα είχε συμβεί και να έρχεται μετά από μήνες στο ντιμπέιτ και να λέει ότι δεν έγινε ακριβώς έτσι», διερωτήθηκε.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει την απόλυτη γνώση και την απόλυτη ευθύνη για το αν παγιδεύονται πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες», τόνισε προσθέτοντας πως δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ευφυία για να το καταλάβει κανείς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα

Στο ερώτημα για την επενδυτική βαθμίδα σημείωσε πως «το 2019 χάθηκε η ευκαιρία η χώρα να αποκτήσει και επενδυτική βαθμίδα, γιατί ακολουθήθηκε η συνταγή που θέλει να δίνει στους έχοντες και τους κατέχοντες χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική». «Η οικονομία δεν πάει τόσο καλά όσο νομίζουμε», είπε κάτι που όπως είπε οφείλεται «σε μεγάλο βαθμό σε μια τεράστια δημοσιονομική επέκταση που είχε τη δυνατότητα να κάνει λόγο της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης». Μια προοδευτική κυβέρνηση θα καταφέρει να στηρίξει την οικονομία και να φέρει την επενδυτική βαθμίδα, διαβεβαίωσε.

Αν επιμείνει στο θέμα του προσώπου ο Ανδρουλάκης θα πάρει την ευθύνη για δεύτερες κάλπες

Ερωτηθείς για το τι θα κάνει αν είναι πρώτος στις εκλογές της 21η Μάϊου σε περίπτωση που ο κ. Ανδρουλάκης επιμείνει στο θέμα του προσώπου κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό ανέφερε:

«Είναι προφανές ότι αν υπάρχει δυνατότητα να συγκροτήσουμε προοδευτική κυβέρνηση και ο κ.Ανδρουλάκης αρνηθεί και θέσει ζήτημα προσώπου θα αναλάβει και την ευθύνη να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Στις δεύτερες εκλογές όλοι κατανοούν ότι θα έχουν ένα χαρακτήρα δημοψηφισματικό ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, εφόσον θα υπάρχει ξανά η προοπτική των 40 εδρών μπόνους, και θα τεθούν ξανά με πολύ επιτακτικό τρόπο διλήμματα το οποίο δε θα ωφελήσει καθόλου τα μικρότερα κόμματα, θα χαθεί όμως μια ευκαιρία για τον τόπο, που είναι η απλή αναλογική και η συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας σε μια προγραμματική βάση».

«Δε θα χρειαστεί να τον πείσω εγώ θα χει πάρει τις αποφάσεις του με βάση το κριτήριο της επιβίωσης», πρόσθεσε.

Ποιανού ρουσφέτι ήταν ο σταθμάρχης

Σχετικά με τα Τέμπη, ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης «έκανε μια δήλωση που είναι ντροπιαστική, είπε ότι τα Τέμπη ήταν μια πρόσκαιρη φθορά για το κόμμα του που την ξεπέρασε. Δεν μπορούμε να αποτιμούμε τα πάντα με τη λογική της φθοράς και του κόστους».

Μεγαλύτερο έγκλημα κι από την απαξίωση του σιδηρόδρομου και όσα μας οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα, είπε «είναι ο τρόπος που το διαχειρίστηκε αυτό το τραγικό δυστύχημα ο κ. Μητσοτάκης από την επόμενη μέρα».

Ανέφερε πάντως πως στην περίπτωση των Τεμπών «η δικαιοσύνη κινείται, ασκήθηκε ποινική δίωξη και στον επικεφαλής του ΟΣΕ αλλά και στην Επιτροπή που αποφάσισε τη μετάταξη ενώ δεν πληρούνταν τα κριτήρια. Και ήρθε μετά ο κ. Καραμανλής να νομιμοποιήσει αυτή τη μετάταξη». Ειδικά ως προς τον σταθμάρχη επανέλαβε το ερώτημα «ποιανού ρουσφέτι ήταν αυτός ο άνθρωπος. Ποιο γαλάζιο βύσμα τον έβαλε εκεί να διαχειρίζεται τη ζωή 57 ανθρώπων χωρίς εκπαίδευση, χωρίς προϋπηρεσία». Κι ακόμη «γιατί αυτά τα ψέματα για την τηλεδιοίκηση, ενώ η τηλεδιοίκηση καταστράφηκε με μια πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019». 

Πηγή topontiki

Σχόλια