Ράδιο Βήτα Chatbox

Εκλογική «εξίσωση» με μεταβλητές: Τι θα κρίνει τις κάλπες

Τους αγνώστους «Χ» της εκλογικής εξίσωσης επιχειρούν να … λύσουν τα κομματικά επιτελεία στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της απλής αναλογικής. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και το πρόγραμμα τους για την επόμενη τετραετία και πλέον δίνουν την μητέρα των μαχών για την αύξηση των ποσοστών της συσπείρωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την ανάγκη για καθαρές λύσεις στις εκλογές της 21ης Μαΐου  και εστιάζει στο στόχο για αυτοδυναμία στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για την ανάγκη να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση και επιμένει στο  στόχο για προοδευτική αλλαγή από την πρώτη κάλπη.

Την ίδια στιγμή τα κομματικά επιτελεία παρακολουθούν τις εξελίξεις σε τρία θέματα :

1. Σε ποιο ποσοστό θα κινηθεί το ποσοστό της αποχής και κυρίως από ποιες ηλικιακές ομάδες θα προέλθει η πλειοψηφία αυτών που θα μείνουν σπίτι. Στις νεότερες ηλικίες καταγράφει στις δημοσκοπήσεις καλύτερες επιδόσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή στις  μετρήσεις είναι καθαρά μπροστά η Νέα Δημοκρατία στους άνω των 65

2. Ποια έκταση θα πάρει η αντισυστημική ψήφος και πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στη Βουλή. Μετά τα Τέμπη φάνηκε να ενισχύεται η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος, ωστόσο τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σταδιακά η Νέα Δημοκρατία «μαζεύει» ένα κομμάτι των απωλειών. Από εκεί και πέρα κρίσιμος παράγοντας είναι το πόσα κόμματα θα περάσουν το 3% και θα μπουν στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα γίνουν με την απλή αναλογική και σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα ακολουθήσει δεύτερη αναμέτρηση στις 2 Ιουλίου εκτός απροόπτου . Η δεύτερη αναμέτρηση θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας (και το αντίστροφο).

3. Πως θα εξελιχθούν μετεκλογικά τα πράγματα στη δεξιά πολυκατοικία και αν θα υπάρξουν νέοι ένοικοι. Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα με απόφαση του Α1 τμήματος του  Αρειου Πάγου εκτός εκλογικής διαδικασίας είναι  το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» των Κωνσταντίνου Μπογδάνου – Πρόδρομου Εμφιετζόγλου αλλά και το κόμμα «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου (για διαφορετικούς λόγους).

Την ίδια στιγμή μένει να φανεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν «αναταράξεις» στο εσωτερικό του κόμματος. Στις μετρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα η Ελληνική Λύση ήταν  δημοσκοπικά ανεβασμένη, με τις καλύτερες επιδόσεις να τις καταγράφει στη Βόρεια Ελλάδα

Τέλος να σημειωθεί πως αύριο αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και επομένως θα κριθεί και  τι θα γίνει με το κόμμα, που είχε ιδρύσει ο Ηλ. Κασιδιάρης. Το Σάββατο υπόμνημα- που συνοδευόταν απο υλικό τεκμηρίωσης – κατέθεσε η ΝΔ ενώπιον του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου κατά της ανακήρυξης του «Εθνικού Κόμματος – Έλληνες» στις ερχόμενες εκλογές. Υπόμνημα έχει καταθέσει  και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη – Τσίπρα

Σε ένα μπαράζ περιοδειών επιδίδονται οι πολιτικοί μονομάχοι, τονίζοντας την κρισιμότητα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Το δίλημμα είναι «αν η χώρα θα πάει μπροστά ή πίσω» λέει η Νέα Δημοκρατία, με τον ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του να λέει πως το ερώτημα της κάλπης είναι «αλλαγή ή Μητσοτάκης;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σήμερα σε πολίτες στην Κηφισιά και ακολουθεί μπαράζ περιοδειών, ενώ σε θεματικές εκδηλώσεις θα ξεδιπλώνονται οι θέσεις του κόμματος (οι δύο πρώτες αναμένεται να αφορούν την υγεία και την οικονομία).  Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση της νεολαίας και θα ακολουθήσει  συναυλία στον Πολυχώρο  Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Ακολουθεί αύριο περιοδεία στις Σέρρες (είναι μία από τις τρεις περιφέρειες που ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος) και την  Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση στο Λαύριο θα παρουσιαστεί το σχέδιο του κόμματος για την προοδευτική κυβέρνηση. 

Πηγή naftemporiki


Σχόλια