Ράδιο Βήτα Chatbox

Δημοσκόπηση Prorata: Στις 4 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Στις 4 ποσοστιαίες μονάδες τοποθετείται η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό του ATTICA.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,5% έναντι 27,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει κατά 1,5 μονάδα (28,5 και 26% οι επιδόσεις τους αντίστοιχα, σύμφωνα με την προηγούμενη μέτρηση). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 9,5% παραμένοντας στα ίδια επίπεδα.

Αύξηση κατά μία μονάδα καταγράφεται για το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 6%, όπως και για το ΜΕΡΑ 25, που, από 3% εμφανίζεται με 3,5%, ενώ μειωμένα κατά μισή μονάδα είναι τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης (3%). Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η δεξαμενή των αναποφάσιστων, με όσους κινούνται στη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου να φτάνουν το 10,5%.

Υπερ των κυβερνήσεων συνεργασίας

Ισχυρό ρεύμα υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας αποτυπώνεται στην έρευνα καθώς έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται υπέρ των κομματικών συγκλίσεων, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ ποσοστό 75% θεωρεί ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι και πρωθυπουργός.


Που θα πάνε οι ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογική στάση όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη, καθώς στο ερώτημα τι θα κάνουν αν απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές του συγκεκριμένου σχήματος (πράγμα που συνέβη καθώς ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να θέσει εκτός εκλογικής διαδικασίας το κόμμα «Έλληνες»), μόνο ο ένας στους τέσσερις (24%) κατευθύνεται προς το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην εισαγγελέα Κανελλόπουλου.

Τι θα γίνει στις δεύτερες κάλπες

Η έρευνα καταγραφεί και τις απαντήσεις των ερωτηθέντων για την εκλογική τους συμπεριφορά, στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής και η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με πέντε μονάδες (34,5% έναντι 29,5%), ενώ υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των αναποφάσιστων (11,5%). Η δεύτερη εκλογή, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, φαίνεται να ασκεί ιδιαίτερη πίεση στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς το ΠΑΣΟΚ συμπιέζεται στο 8%, ενώ ΜΕΡΑ 25 και Ελληνική Λύση φαίνεται να παραμένουν εκτός Βουλής (2,5%).

Θα επηρεάσει την ψήφο η υπόθεση Γεωργούλη;

Σύμφωνα με την έρευνα, το 83% αναφέρει πως η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη δεν θα επηρεάσει την εκλογική του προτίμηση. Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το θέμα που θα επηρεάσει περισσότερο την ψήφο είναι η Οικονομία (34%).


Πηγή tovima

 

 

 


Σχόλια