Ράδιο Βήτα

Ισραήλ: Ελπίδα για ματαίωση της επίθεσης στη Γάζα

 

Ως ένα θετικό μήνυμα στην προσπάθεια εκτόνωσης και αποκλιμάκωσης της κατάστασης εκλαμβάνεται η κίνηση της Χαμάς να απελευθερώσει μια Αμερικανίδα όμηρο και την κόρη της «για ανθρωπιστικούς λόγους», όπως επεσήμανε η τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, από την πλευρά του Ισραήλ που βρίσκεται προ των πυλών της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, τονίζουν ότι ήταν μονομερής απόφαση και όχι προϊόν διαπραγμάτευσης.

Η Αμερικανίδα και η κόρη της είχαν απαχθεί από τη Χαμάς και απελευθερώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής «για ανθρωπιστικούς λόγους», όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα.

Η Χαμάς ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων, πρόσθεσε. Ωστόσο, λίγο αργότερα υπήρξε τοποθέτηση Ισραηλινού αξιωματούχου τονίζοντας πως η απελευθέρωση ήταν ένα μονομερές βήμα από τη Χαμάς και όχι μέρος συμφωνίας. Πάντως, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η τελευταία εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για διάλογο με παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων της περιοχής για εκεχειρία σε μια προσπάθεια να ματαιωθεί η προαποφασισμένη χερσαία επίθεση στη Γάζα, έστω και την τελευταία στιγμή.

Η είδηση της απελευθέρωσης επιβεβαιώθηκε από το Ισραήλ και μέσα ενημέρωσης της χώρας, με τη διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ισραήλ: Οι τρεις φάσεις της χερσαίας επίθεσης

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται έξω από τη Γάζα με το δάκτυλο κυριολεκτικά στη σκανδάλη περιμένοντας την τελική εντολή της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας για το μαζικό χτύπημα από στεριά, ουρανό και θάλασσα.

Αυτό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), Πίτερ Λέρνερ, μιλώντας στο CNNi, τονίζοντας ότι πρέπει «είμαστε απόλυτα έτοιμοι για την επίθεση» και σημείωσε ότι «για τον λόγο αυτό ο στρατός έχει καλέσει και επιπλέον 300.000 εφέδρους».

Μάλιστα, ο IDF ανέβασε βίντεο στο «X», όπου μεταξύ άλλων δηλώνει ότι η επίθεση αυτή θα είναι υπεράσπιση της ίδιας της ύπαρξης της χώρας: «Υπερασπιζόμαστε τα σπίτια, τους ανθρώπους μας, την ίδια την ύπαρξή μας. Παλεύουμε για την ύπαρξή μας. Πολλοί από εμάς έχουμε χάσει τους αγαπημένους μας».

Στο βίντεο που έρχεται λίγο πριν από τη διαφαινόμενη μεγάλη επιχείρηση στη Γάζα, ο εκπρόσωπος του IDF μεταξύ άλλων ανέφερε: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τα να παλέψουμε για την ασφάλειά μας. Θα νικήσουμε τη Χαμάς στη μάχη και θα βοηθήσουμε το νότιο Ισραήλ να ακμάσει ξανά».

Ισραήλ: Η εξόντωση της Χαμάς και οι άλλοι στόχοι

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε σήμερα τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη στη Γάζα και τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκάλαντ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις. «Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία διεξάγεται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίους) ελιγμούς με στόχο την καταστροφή της Χαμάς», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Η δεύτερη φάση, τόνισε, θα συνεχιστεί με μάχες αλλά χαμηλότερης έντασης καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν θύλακες αντίστασης».

«Η τρίτη φάση θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα», τόνισε.

IDF: «Η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί»

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του πως «η πλειονότητα των ομήρων» που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου «είναι ζωντανοί».

«Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, δέκα έως 20 είναι άνω των 60 ετών, η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου, 100 έως 200 Ισραηλινοί θεωρούνται πλέον «αγνοούμενοι» από την επίθεση, σε σύγκριση με 3.000 που είχαν καταμετρηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου. «Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά» στον βαθμό που ο στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει το πού βρίσκονταν. 

Πηγή cnn.gr


Σχόλια