Ράδιο Βήτα

Νέα όπλα στο μέτωπο της ακρίβειας αναζητά η κυβέρνηση

Στην ατζέντα της καθημερινότητας του πολίτη στοχεύει αποκλειστικά πλέον η κυβέρνηση, ενδυναμωμένη και από τα εύσημα των επενδυτικών οίκων και τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Στα σενάρια έχει επανέλθει πλέον και η επέκταση του Market Pass για περισσότερες κατηγορίες πολιτών, καθώς είχε ζυγιστεί και τελικά αποφασίστηκε μόνο για τους πλημμυροπαθείς, ενώ σε κάθε περίπτωση Ηρώδου Αττικού και οικονομικό επιτελείο είναι σε ανοιχτή γραμμή για την επεξεργασία κάθε δυνατότητας.

Η χώρα «είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο S&P.

Η εξέλιξη έφερε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «κοινωνική βαθμίδα» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τον κατηγόρησε για «πολάκεια ανακοίνωση» και προσπάθεια υποβάθμισης μιας επιτυχίας, καλώντας τον «επιστρέφοντας στην Ελλάδα να πληροφορηθεί όσα πέτυχε η χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε περιβάλλον παγκόσμιων, αλλεπάλληλων κρίσεων .

Το μείζον θέμα στις δημοσκοπήσεις

Η κυβέρνηση ξορκίζει οποιαδήποτε «σκιά» στο αφήγημά της για την οικονομία, θεωρώντας την άλλωστε το ισχυρότερο «χαρτί» έναντι των πολιτικών αντιπάλων της. Ταυτόχρονα, διαβάζοντας στα γκάλοπ και ανασφάλεια και δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, επενδύσει στην αποτελεσματικότητα των μέτρων όπως οι εντατικότεροι έλεγχοι και τα αυστηρά πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες.

Στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο δίμηνο η ακρίβεια (και τα ζητήματα της οικονομίας) καταγράφεται με διαφορά ως το μείζον θέμα. Ενδεικτικές οι απαντήσεις πολιτών (MRB) στην αξιολόγηση των κυβερνητικών μέτρων για την ακρίβεια: το 55,2% τα θεωρεί αναποτελεσματικά (εξ αυτών, οι δύο στους δέκα είναι ψηφοφόροι της ΝΔ), το 35,8% θεωρεί πως είναι μερικώς αποτελεσματικά, το 4,8% απαντά πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Σενάρια αντίδρασης

Στο πλαίσιο αυτό και ειδικά από τη στιγμή που είναι ανοιχτά όλα τα σενάρια για την έκβαση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και συνεπώς για τους κινδύνους από μια περιφερειακή κλιμάκωση, το Μαξίμου και οι συναρμόδιοι υπουργοί ανοίγουν τα δικά τους σενάρια αντίδρασης στις συνέπειες.

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι έρχεται όλο και πιο κοντά η ανάγκη να υπάρξουν ανασχεδιασμοί όσο δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης της κατάστασης στο Ισραήλ και στη Γάζα. «Ελπίζω να μην χρειαστεί να  ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες για να διαχειριστούμε ενεργειακή κρίση (…) Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία» έλεγε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το Μαξίμου άλλωστε να αναγνωρίζει ότι αναταράξεις στην αγορά του πετρελαίου μπορούν να υπάρξουν από τη μία στιγμή στην άλλη ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο πλέγμα ενίσχυσης των νοικοκυριών στην καθημερινότητα, πρωτίστως των πιο ευάλωτων, δεδομένης και της δέσμευσης του Μητσοτάκη να ξύσει «τον πάτο του βαρελιού».

Στα σενάρια έχει επανέλθει πλέον και η επέκταση του Market Pass για περισσότερες κατηγορίες πολιτών, καθώς είχε ζυγιστεί και τελικά αποφασίστηκε μόνο για τους πλημμυροπαθείς, ενώ σε κάθε περίπτωση Ηρώδου Αττικού και οικονομικό επιτελείο είναι σε ανοιχτή γραμμή για την επεξεργασία κάθε δυνατότητας.

Αποφάσεις δεν αναμένεται να κλειδώσουν άμεσα, προτού στην κυβέρνηση έχουν καθαρή εικόνα από την πορεία των εσόδων. 

Πηγή in.gr

 

Σχόλια